TAIF – Fågel, Fisk eller….

Intressant att kolla in länets två allsvenska rosters inför säsongen 12/13. Så jag gör en liten koll och börjar med Tingsryds AIF.

En oerhört svårbedömd trupp känns det som. Sportchefen Anders Gustavsson har ju i stort sett fått bygga upp ett helt nytt lag. Och det känns lite som ömsom vin ömsom vatten när det gäller årets värvningar. Som det ser ut just nu är väl forwardssidan spikad, medan det saknas 2-3 backar i dagsläget. Forwardssidan är väl den del av detta lag som är just den svårbedömda delen. Av dessa 15 forwards man tagit in är hela 3 stycken på Try-Out, och ytterligare en på backsidan. Backen på Try-Out är 21-åriga Jesper Ericsson som för första gången lämnar sin moder klubb Björklöven, för att försöka slå sig in i Smålänningarnas allsvenska lag. På forwardssidan är det Slovaken Robert Mikes som går in i TAIF på ett Try-Out tillsammans med ungtupparna Pontus Netterberg från HV71 och Henri Snäll från Luleå Hockey.

En del av Gustavssons värvningar känns väldigt tveksamma. Man har bl.a hämtat Amerikanarna Kevin DeVergilio och Tommy Goebel, den första med dubbelpass, båda hämtade från klubben Pontebba i Italienska Serie A. Dom har gjort 68 rerspektive 62 poäng i den Italienska förstaligan. Då ska man veta att Hockeyallsvenskan är en betydligt bättre liga än Serie A. Båda två har haft väldigt svårt med poängproduktionen i hemlandet på andra sidan pölen. Dessa två herrar känns som rejäla chansningar från Gustavssons sida. Man har tagit in ytterligare en dubbelpassare i Kanada-Tysken Mike Schreiber. Också ett väldigt tveksamt kort. Schreiber har hemma i Kanada endast spelat collegehockey. Och i Europa har han endast gjort 2 säsonger i Tyska andraligan med Hannover Indians och Bietigheim Steelers, totalt 31 poäng på 80 matcher. Han har alltså aldrig varit i närheten av en liga som Hockeyallsvenskan.

En annan aningen tveksam värvning är finska centern Jarkko Oikarinen från Asplöven HC. En kille på 27 år som aldrig spelat högre än div 1 i sverige och finska andraligan. Han har dock producerat riktigt bra för Asplöven och Kiruna. Men skillnaden är stor mellan div 1 och allsvenskan över 52 omgångar.

Som jag ser det har man gjort två riktigt bra förvärv. Den första är Växjöbekantingen Daniel Åhsberg. En spelare som Tingsryd kommer få mycket nytta av, samt Amerikanen Jordan Smotherman, senast från Esbjerg i danska ligan. Där han öste in 60 poäng (31+29) den gångna säsongen. Det klart bästa CV:t av de utlandsförvärv man gjort. Där står bl.a drygt 360 AHL matcher och totalt drygt 160 poäng. Detta känns som en riktigt bra värvning av Anders, dock tror jag den är ganska kostsam. Smotherman, Åhsberg och förra säsongens tvåa i den interna skytteligan, Mark Santorelli, kommer bli dom som TAIF får förlita sig på kommande säsong. Tappet av Dustin Johner kommer nog att kännas. Få se om Smotherman kan balansera upp den förlusten.

Som sagt, mycket svårt att tippa TAIF inför 12/13. Det är nog av yttersta vikt att någon av de tveksamma värvningarna överaskar ordentligt för att man ska nå en framskjuten placering, alltså topp 7 och PO. Jag är rädd för att det kommer bli en hel del floppar här, men värvningen av Åhsberg och Smotherman kan ändå vara tillräckligt för att hålla TAIF mellan platserna 8-12. Min vilda gissning säger att TAIF trots allt gör en bättre säsong, marginellt dock, och slutar på en 10:e plats.

Imorgon kollar vi av Troja-Ljungby!SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *