Föreläsning med Janne Karlsson – DEL 1

Den 9/5 genomförde Växjö Lakers headcoach en föreläsning på Linnéuniversitetet i Växjö. På plats fanns bl.a Christoffer Mattisson. Coffe ger oss föreläsningen skriftligt och den kommer presenteras i 4 delar med start här och nu. Håll till godo.

FÖRORD
En föreläsning som går i banorna kring ledarskap, hur det är, och vad det innebär att vara en elittränare. Kommer bli en hel del hoppande i skrivandet, ena stunden är det om laget i sig, iandra stunden är det om någonting helt annat.

DEL 1
Janne börjar berätta om sig själv, vem är Janne Karlsson? Faktiskt född på BB i Tingsryd, hör och häpna, flyttade sedan tillsammans med sin familj till Kiruna där hans pappa var en framgångsrik hockeytränare. Han har två bröder som båda spelade hockey i sina unga år precis som Janne. Han berättar lite allmänt om hur hans liv inom hockeyn startade.

Eftersom familjen hamnade uppe i Kiruna just, så fanns det inte så mycket att göra där uppe om dagarna under detta härliga 70-talet. Det fanns i stort sätt bara hockeyn där uppe, och hockeyintresset var enormt stort vid denna tiden. De spelades hockey på dagarna på skoltid, efter skolan så var det hockeyträning, och efter träningen så var man ute och spelade på de spolade isarna fram till dess att lamporna släcktes. När de inte fanns någon is så spelade man på gatan, landhockey. Man kan säga att Jannes intresse för ishockeyn har funnits i hela hans liv. Som spelare så var han en stabil back som givetvis också startade sin karriär i Kiruna AIF. Janne är född vinnare brukar folk säga, han är en mästare.

När han spelade med J18 landslaget så vann han faktiskt Europeiska mästerskapet. Efter den säsongen så hamnade Janne i Elitserien och Modo. Där han stannade i fyra säsongen för att sedan gå vidare till Västerås. Här gjorde han hela 6 säsonger och var med och tog upp dem i Elitserien två gånger om. Anmärkningsvärt i Västerås var att han under tiden han spelade hockey samtidigt jobbade som brandman. Så man skulle kunna säga att Janne har många strängar på guran helt enkelt.

Efter Västerås drog han vidare till Norge för en säsong i Storhamar och avslutade sedan sin aktiva hockeykarriär i Huddinge. Detta var lite kort om vem Janne Karlsson är.

Han börjar sedan föredraget med att berätta lite om hur man bygger ett lag och vad han anser att man ska göra för ett lag. Det gäller att hitta den rätta kemin på och utanför isen säger han. Om man har det perfekta laget, men det är en spelare som inte riktigt klaffar in och känner sig missnöjd så drabbar det hela laget, han snor helt enkelt energi av hela laget, så det är jätteviktigt att man hittar den rätta kemin som sagt. Allting är uppbyggt på förväntningar. Förväntningar från fans, sponsorer, media, laget, förväntningar från alla håll, och hur vet man när man lyckas? Janne hänvisar till ett citat, som jag tror Bengt Wiström sa på en föreläsning som Janne varit på (tror det var så han hette) Citat: ” bästa sättet att veta om man har gjort något bra, det är när man fyllt hallen, då har man gjort något bra”
Och det stämmer faktiskt, tycker folk att man gjort något bra så kommer man och tittar.

Janne berättar lite mer om sig själv som ledare. Vissa ledare brukar ösa beröm och positiv feedback till spelarna under träningar och matcher, men detta är en punk som Janne själv tycker att han har svårt för. Han brukar inte vara den personen som allt för ofta springer omkring och ger massa feedback till spelarna, men han vet om at det är någonting som är viktigt för individen. Han beskriver sig själv när han ger feedback. När spelaren gjort något bra, då brukar han bara nicka lite lätt på huvudet och känner man Janne så vet man att man har gjort något bra! Detta är en sak han faktiskt jobbar med och försöker bli bättre på.

Han pratar mycket om att man ska sätta press på varandra, att sätta press på laget och jaget. Han brukar säga till spelarna att dem är för fega när det uppstår vissa situationer på isen på träningar och matcher. Om en spelare inte tycker att hans medspelare gör rätt, så brukar dem komma till Janne och tala om vad dem tycker. Svaret blir ”säg inte till mig säg till din medspelare själv” Det är de här han menar med att man måste kunna kritisera varandra och sätta press på varandra inom laget, våga ta snacket på isen och spelarna sinsemellan. Han kallar det för ren ärlighet!

Janne kommer in på vad det får kosta att vinna. Som han beskriver det så får de kosta oerhört mycket för att vinna, Janne vill helt enkelt alltid vinna. Har man inte den viljan så har man inget med sporten att göra. Nästa år, varför vi inte vinna SM-Guld? Det är en bra fråga, precis som han säger så måste man våga lyfta frågan och våga prata om SM-guld, det är ju dit alla vill. Man måste få spelarna att göra jobbet och verkligen sätta press på varandra. Janne vet att om man får denna positiva pressen på spelarna, där spelarna själva sätter krav på varandra att dom ska prestera på isen så kan man gå hur långt som helst!

Janne ramlar sedan in på hur ett lag måste vara uppbyggt för att det ska klaffa och fungera rakt igenom. Han börjar berätta lite om backarna, och tycker det är förbaskat roligt att följa grabbarna på den positionen där man verkligen ser vilka enorma kliv dem har tagit! Våra backar har alltid fått utså kritik från alla möjliga håll, från media, fans, osv. Men någonstans har dem alltid bevisat motsatsen.
Se på Björn ”Bena” Karlsson och Jeremias ”Gäry” Augustin som två exempel. Bena har tagit ett ENORMT kliv framåt den förra säsongen. Han kommer bli en blivande toppback, och Gäry som ingen trodde på har gjort det på sitt egna lilla vis, och bevisat den raka motsatsen gentemot vad alla andra har trott.

Sedan säger Janne: – och så har vi fenomenet Tom Linder, som alla fullkomligen älskar. Janne berättar att han tror jättemycket på Tom, och han har tagit enorma kliv och har utvecklats mer och mer under säsongen som gick. Efter att han kom tillbaka från utlåningen till Tingsryd så visste Tom om vad som gällde och gick in och gjorde det han skulle, spelade enkelt och resolut. Janne säger att Tom lätt var topp 3 bland backarna i slutet av säsongen. Och jag kan faktiskt bara hålla med honom! Det är många gånger man har varit livrädd när Linder varit inne på isen, men i slutet av säsongen så dominerade han faktiskt från backplats, och som sagt Janne säger att han verkligen tror på Tom, han behövde ett år för att komma in i det hela och nu vet han vad som gäller.

Fortsättning följer….SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
4 Kommentarer
 1. Anonymous
  Anonymous says:

  Kul. Hade velat gå men fick förhinder. Ställdes det några frågor från publiken under föreläsningens gång?

 2. Anonymous
  Anonymous says:

  var riktigt rolig och framför allt intressant föreläsning!
  självklart gjordes det de!
  om du hänger med här på bloggen så kommer du får se resterande tre delar med en hel del frågor och intressanta svar!
  /Coffe

 3. Anonymous
  Anonymous says:

  Tack för denna sammanställning! Fantastiskt intressant läsning.. Ser fram emot del 3 :)

  /David Sundberg

 4. Anonymous
  Anonymous says:

  riktigt synd att ni inte va där ni missade verkligen något vill ja lova! :)
  det bästa är när frågorna ställs ;)
  /Coffe

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *