Var finns den kritiska granskningen?

Bilden Print screenad av Marcus Glad

Under onsdagen kunde vi alla bevittna en storm i ett känsligt ärende. Allt började faktiskt här på Sjöagudens kommentarsfält efter min artikel igår om dom nya turerna i Rosén affären. Eller som man lite skämtsamt döpt den på Lakejernas forum ”Roséngate”!

RESUMÈ:
En minst sagt irriterad person påpekade min grova miss i artikeln, där jag poängterade att jag inte trodde Växjö Lakers skulle betala några monsterpengar. -Ni fick betala 5 milj kr, skrev han och la sedan en länk till AIK:s hemsida. Länken innehöll en intervju med sportchef Anders Gozzi. Gozzi som där bekräftar att man i denna märkliga historia nu är överens med Växjö. Frågan som då kom från intervjuaren var hur affären är löst. Gozzi svarar: Robert Rosén kommer inte spela mer för AIK, Växjö har köpt loss honom från sitt kontrakt för 5 miljoner kr. Det kommer lite små korta anklagelser mot Växjö och Robert innan Gozzi faller över och börjar prata om arbetet med att ersätta Rosén.

Man är ganska snabba på Lakers Lakejers forum med att plocka upp den här intervjun, en hel del hinner se den och lyssna på den. Folk börjar länka till den från olika medier, och helt plötsligt efter några minuter är länken borta. Den går inte längre att uppbringa. Men ryktet sprider sig, jag uppdaterar mitt blogginlägg, MrMadhawk skriver en spalt i ärendet, likaså Grönvita Sumo. Och till slut gör även Sportbladet ett försök att släppa en bomb. Från AIK förblir det tyst resten av dagen. Senare under eftermiddagen dementerar Växjö Lakers VD, Anders Öman, att Rosén skulle vara klar. Han meddelar att klubbarna förhandlar, och att man är överens om vissa saker, medan det finns mer att jobba på på andra fronter. Och där står vi.

VAD HÅLLER HUVUDSTADSTIDNINGARNA PÅ MED?
Ja, det är faktiskt en viktig fråga att belysa. För det första, trots att inget som helst pekar i den riktningen så vidhåller Aftonbladet stenhårt att Växjö genomför en värvningskupp. Man följer AIK:s pipa till 100% i den här frågan. När upphörde Aftonbladet och de andra stora tidningarna från huvudstaden med kritisk granskning. Finns inga tendenser i en enda artikel i ämnet, där man ifrågasätter AIK. AB skriver bl.a det här i rutan över vad som hänt så här långt:

”Växjö kontaktade både Rosén och målvakten Viktor Fasth under slutspelet och gav dem båda flerårskontrakt med en rejäl tilltagen lön”.

Sjöaguden har tidigare under onsdagen i en artikel publicerat Evertssons dementi om att man skulle kontaktat Fasth? Åter igen något som kommer från luften, luften i huvudstaden. Bedrövligt dåligt är bara förnamnet på tidningarnas agerande. Droppen är när man även gör en artikel av Johannes Salmonssons twitter-hån mot sin förre lagkamrat.

VAD SKER OCH HÄNDER I AIK?
Den första frågan man kan ställa sig är ju: Varför gjorde AIK så här? Varför går man ut och bekräftar något som inte stämmer. Varför talar man vitt och brett om summor? Detta brukar ju i vanliga fall hållas mellan klubbarna, agenterna och spelarna. Och i det här fallet finns det inte ens en färdig överenskommelse. Ändå går man ut med uppgifterna, för att sedan dra tillbaka intervjun. Känslan man får här är ju att man ville få ut den här infon trots allt. Jag är inte konspiratoriskt lagd i vanliga fall, men efter lite funderande så vett i tusan om man ändå inte gjorde detta med mening. Har man kanske ekonomiska problem igen i AIK kanske? Det kan ju mycket väl vara så, med tanke på AIK:s totala fixering kring utköpet och summorna. Spekulationer ja, men det verkar inte finnas någon annan media i riket som är intresserat av att kritiskt granska båda parter i detta ärende. Hur påverkar DIF:s sorti från Elitserien AIK, och AIK:s ekonomi? Ja, det finns en hel del att titta på för våra medier. Men på den fronten är det ganska tyst så här långt. Sen måste man säga att alla hot man kan läsa på alla möjliga medier är en sorglig historia för sig.

VÄXJÖ AGERAR PROFFSIGT!
Ja, jag tycker Växjö Lakers agerar på ett mycket förtroendeingivande sätt i denna infekterade fråga. Jag är ganska övertygad om att det kokar över rejält i mellanåt, innanför väggarna i Vida Arena när det ena efter det andra sägs från både AIK-håll och AB. Men trots det, ge man sig ändå inte in i någon officiell medial pajkastning! Dementin från Öman var ju nödvändig, då man helt plötsligt överallt kunde läsa att Rosén var klar, och så var ju inte fallet.

Vi lär nog snart få anledning att återkomma till den här historien.SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
9 Kommentarer
 1. Malul
  Malul says:

  Om nu allt var klart att släppas som en nyhet och det var meningen att Gozzi-videon skulle släppas precis efteråt som en liten hämnd..så undrar man lite hur ironiskt det nu inte vore om hela affären spricker eftersom Lakers plötsligt blivit inmålade i ett hörn.Taktik eller inte från Gozzi,detta kan sluta med att stackars Robert står där kvar i AIK.I en klubb där ingen vill ha honom.Ensam kvar i en klubb som spelare efter spelare flytt ifrån,inkl tränaren.
  För oss konpirationsmänniskor så är detta helt magiskt.
  Gozzi går från offer till att bära hundhuvudet på 10 minuter under en lunchrast.
  Fantastisk fortsättning följer :)

 2. Anonymous
  Anonymous says:

  Är lite inne på samma sak där som dig ”putte” , men sen får ja en skänsla av att allt aik vill e att försöka psyka lakers . ( dock väldigt tidigt )
  Men de e bara att hoppas att denna olyckliga affären kan komma att reda upp sig på bästa sätt för alla :)

 3. Anonymous
  Anonymous says:

  Som någon tidning skrev idag: ”AIK har supportrar som gärna tar ett kvartsamtal med klubbens ledare om de anser att ledningen agerat fel. Mot den bakgrunden: vad kan vara en bättre metod att blidka fansen än med infon att klubben får SEK 5 000 000 i övergångssumma för att sälja en spelare som ändå inte trivs och vill spela kvar?”
  Osant eller ej, Gozzi räddar genom ”misstaget” sitt eget ansikte (och skinn?) inför fansen.

 4. Anonymous
  Anonymous says:

  Övergångssumma osv ska vara klart. Det är vissa smådetaljer som återstår. Tex får han spela mot AIK? Hur ska betalning ske? fem mille rakt av eller avbetalningar? Om Robban skulle gå till NHL, får AIK ta del utav NHL-pengen då AIK är en utav klubbarna som Robban spelat för under de senaste fyra säsongerna. Sådana saker är inte helt klara.

  Sen är AIK ett Aktiebolag. Det kommer att framgå om Gozzi skulle ljuga om summan i bolagstämmor med bokslut osv. Så korkad är han inte. Han räddar knappast sitt skinn på den vägen

 5. Power Play
  Power Play says:

  Självklart kommer han att spela mot AIK om han blir vår. Det rör sig inte om ett lån, Anonym. De köper loss honom!

 6. Putte
  Putte says:

  Klart inte AIK kan ställa krav att Rosén inte får spela mot AIK. När dealen är klar är Robban Växjös spelare. Och Växjö lär ju knappast både betala en monsterövergång och sedan även lägga sig platt för andra krav från AIK. NHL pengen är ju ingenting som klubbarna kan förhandla om, utan det finns ju reglerat centralt vilka som får ersättning etc. Kan heller inte tänka mig att det diskuteras några avbetalningar. Tror inte klubbarna vill ha några skulder mellan varandra.

 7. Anonymous
  Anonymous says:

  Klart att AIK kan det Putte, Rostoffeln (är fortfarande) AIK-spelare ni köper ut hans kontrakt 5millar + han inte får lira mot gnaget.

  Sen hur sannolikt det är att AIK ställer kravet är en helt annan sak.

 8. Putte
  Putte says:

  För det första är han inte mer toffel än varken mig, dig eller varför inte Anders Gozzi. Självklart, med facit i hand är det inte omöjligt att AIK ställer ett sånt krav. Dock är det totalt omöjligt att Växjö skulle gå med på det. Och jag tror hellre AIK tar dom där 5 millarna istället för att bråka om en sån skitsak. Tänk om alla skulle ställa dom kraven vid övergångar??

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *