Föreläsning med Janne Karlsson – DEL 2

Den 9/5 genomförde Växjö Lakers headcoach en föreläsning på Linnéuniversitetet i Växjö. På plats fanns bl.a Christoffer Mattisson. Coffe ger oss föreläsningen skriftligt och den kommer presenteras i 4 delar med start här och nu. Håll till godo.

FÖRORD
En föreläsning som går i banorna kring ledarskap, hur det är, och vad det innebär att vara en elittränare. Kommer bli en hel del hoppande i skrivandet, ena stunden är det om laget i sig, iandra stunden är det om någonting helt annat.

DEL 2

Spelare som är skickliga och gör de där lilla extra och spelare som ska göra målen i laget. Det är de här man bygger laget på, själva mixen med hjärtat och skills. Får man ihop den kemin så får man ihop ett riktigt bra lag. Janne tar upp frågan om Powerplay och Boxplay, där man oftast kan vinna matcherna. Och detta är siffror som man ska kolla ganska så noga på. Som nykomling landade Lakers på 5e plats i PP ligan på 18.54% effektivitet. I boxplay landar man även här på en 5e plats på 82.93% effektivitet. Janne berättat att när man börjar komma upp till 100% i det sammanlagda, så ska man vara väldigt nöjda. Då har dessa delar funkat helt okej. Förra året så sa han att det saknades skills i laget. Vi gjorde helt enkelt för lite mål för att hamna bättre. Det var den stora orsaken till att laget inte riktigt räckte ända fram till slutspelet.

Skillnaden mellan Allsvenskan och Elitserien är otroligt liten, flera lag i allsvenskan skulle kunna kliva in i elitserien och spela direkt. Den enda stora skillnaden är att man är betydligt mycket skickligare i Elitserien, framför allt på att täcka av ytor och skära av passningsvägar. Som han beskrev det: – Saviano har inte tiden att vända upp helt fri och sätta fart mot en back som är två meter bort, utan nu står det en kille och punktar honom direkt. Sedan har Janne en filosofi om vad kvalserien är för något: – Det är en helt annan idrott. Det är ett enda mentalt spel. Det är något man går in och gör till 100%, och allt, eller 99% av detta, är bara mentalt, den sista procenten är hockey. Ta djurgården som ett exempel, tippade att vinna hela skiten i elitserien. Man hamnar i kvalserien och tror det ska gå hur lätt som helst. Sedan börjar man förlorar och tappar kontrollen och undrar vad fasen det är som håller på att hända, och plösligt har man åkt ur. Dom kommer få det jätte tufft att ta sig upp igen, det är ingen lätt sak de där. Först ska man spela klart serien och sen ska man klara av 10 enormt tuffa matcher mentalt spel. Det är inte lätt som sagt.

Hur ska en tränare vara då? Som Janne beskriver sig själv och hur han anser att en tränare ska vara, så är det att man ska vara sig själv och gör det på sitt egna sätt. Har man en röd tråd som man känner att de här de funkar, så ska man alltid jobba efter det. Ett speciellt schema på träningarna och hur resorna ska gå till om man flyger eller åker buss. Man ska göra det på sitt egna vis.

Janne Karlsson börjar sedan snacka om den berömda bubblan som han så många gånger har nämnt förut. När hockeyn drar igång på is så kliver Janne in i sin bubbla. Han berättar att hans fru alltid brukar säga: – jaha, vi syns väll till sommaren igen då, när väl ispassen tar fart. Vad händer när de börjar gå dåligt för laget? Janne beskriver det som att han går in i ytterligare en bubbla: – en bubbla i bubblan. När laget går så pass dåligt och frågorna och funderingarna snurrar runt så är Janne ingen rolig person att umgås med. Han varken hör eller ser något utan allt är som en tunnel, där han tillslut kommer till ett val. Han faller in i någon slags överlevnadsinstinkt med två alternativ: – Antingen lägger jag mig ner och dör, eller så tar jag mig ur det här och offrar mig själv för allt och laget.
Något som är intressant i det här sammanhanget är att han beskriver sig själv få en enorm självförtroendeboost från ingenstans. Vissa viker ner sig när det blir jobbigt, och Janne snackar om att man inte vågar kliva över gränsen för att man förmodligen är för rädd för att förlora det ända man har, sitt jobb. Men så funkar inte Janne, han vill göra precis vad som helst för att det ska vända. Man måste bryta barriären och kliva över gränsen, göra någonting annorlunda och göra något nytt. Han tror att när det går dåligt och han själv hamnar i den här situationen så kan spelarna känna av hans energi och hänger med honom i hans tänk och filosofi, dem känner kraften och hänger på! Det är när det blåser som mest som man ser vad folk är gjorda av.
Vilka som starka står kvar och vilka som flyger bort med vinden. Karaktär är ett bra ord för detta!

Ni märker att han hoppar en del i föreläsningen vilket är intressant, svårt att hänga med i texten kanske men tror det går bra. Från karaktärspelarna så går vi raskt in på hur de fungerar när ett lag plockas ihop till en ny säsong. Henrik Evertsson och Janne plockar ihop laget helt tillsammans.
Dessa två herrar för diskussioner med varandra fram och tillbaka, kollar med tidigare tränare, gamla lagkamrater, kolla på klipp på nätet, snackar med andra sportchefer osv. Just denna del är det mest Henke som sköter, Janne bidrar med det han kan på sitt vis. När man har hittat en spelare som är riktigt intressant så måste både Janne och Henke känna att detta är helt rätt spelare att ta hit. Det har nämligen aldrig hänt att man tagit hit en spelare där ena parten känner att ”nä de här funkar inte, honom vill jag inte ha i mitt lag” utan då lägger man den spelaren åt sidan. När man väl kommit så långt att man känner att detta är en spelare som skulle passa in så går man vidare och tar reda på vad detta är för en typ av spelare på och utanför isen. Hur personen helt enkelt är socialt funtad. Stämmer det och allt känns rätt så har man en spelare på kroken.

Fortsättning följer……..SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *