Föreläsning med Janne Karlsson – DEL 3

Den 9/5 genomförde Växjö Lakers headcoach en föreläsning på Linnéuniversitetet i Växjö. På plats fanns bl.a Christoffer Mattisson. Coffe ger oss föreläsningen skriftligt och den kommer presenteras i 4 delar med start här och nu. Håll till godo.

FÖRORD
En föreläsning som går i banorna kring ledarskap, hur det är, och vad det innebär att vara en elittränare. Kommer bli en hel del hoppande i skrivandet, ena stunden är det om laget i sig, iandra stunden är det om någonting helt annat.

DEL 3

Hur Janne hamnade som tränare i Växjö Lakers är en ganska rolig och slumpartad historia. Det började med att Janne satt som tränare och sportchef på samma gång i Björklöven två år i rad. Till slut så ville varken Janne eller klubben att det skulle fortsätta. Så mitt i säsongen 2007 så gjorde Janne Karlsson klart med en klubb i Schweiziska ligan, allting va klappat och klart men precis när han skulle skriva på pappret så kom det tydligen ”en satans finne och knep tränarrollen” mitt framför näsan på honom. Så istället så hamnade Janne i Mörrum, ett Mörrum som kämpade för att överleva. Mörrum var piskade att göra allt för att inte åka ner en serie.

Janne började laborerar och det gick bra, dem började vinna och det kom mer och mer folk och tittade på matcherna, och man märkte att det fanns ett enormt hockeyintresse här. Efter säsongens slut så kände Janne att det verkligen gick att bygga något bra här, speciellt med intresset för hockeyn, och draget i staden som fanns. Men så hörde Henke av sig från ett Växjö Lakers som spelade en serie högre upp än Mörrum. Han berättade att Växjö Lakers ville ha Janne som huvudtränare. Janne blev fundersam, för i samma veva så var ekonomin inte allt för bra och man visste inte riktigt vart de skulle ta vägen. Men efter en ganska lång funderare så valde Janne tillslut att hoppa på tåget. Det första som Henke och Janne gjorde var att man sätta upp en röd tråd som man jobbade efter. En tråd som gällde träningar, resor osv. Att man alltid hade en grund att stå på, något som alla jobbade för. Som Janne beskriver det själv, är att man ska göra det man tror på och bara köra på. Har du en idé kör på den och vik inte ner en tum, tillslut kommer det funka! Den röda tråden har fortsatt att rulla på i alla dessa fem säsongen som Janne har varit tränare för Lakers.

Och visst har de gett resultat. Jämför man Lakers med de andra ES lagen och HA lagen med för den delen så ser man att Lakers har så galet bra fysiska testvärden jämför med de andra lagen. Syreupptagningen bland spelarna är riktigt bra, och alla är otroligt starka, och det har faktiskt genomgående genom året varit väldigt få skador. Så den röda tråden har verkligen gett resultat, och visat på att det funkar.

Man pratar alltid om att man har en filosofi och Janne får alltid den frågan: -Vad är din filosofi?
(Svaret blev kort och enkelt) -Spelar djupt nerifrån boxen, kommer upp blixtsnabbt i banan och sätter pucken med ett skott i krysset, haha.

Hur överlever man i Eliten då, det är en ganska svår fråga. Janne tror sig veta detta eller veta hur man måste göra i alla fall. Om man ska överleva på elitnivå så måste man kunna anpassa sig, och ta del av hur laget tidigare har spelat. Kommer man som tränare till tex. Färjestad och helt plösligt ska ändra hela spelidén gentemot hur dom alltid tidigare har spelat skulle det vara otroligt svårt. Man måste kunna anpassa sig till hur laget spelat tidigare men samtidigt ha en egen tro på hur det skulle funka.
-Hockey går ut på att vinna!

Ledarstaben i Lakers, och arbetsfördelningarna är ganska intressanta. Då man som ledare har hand om sin egna lilla del i laget, Tidigare så har man jobbat på samma sätt, då Janne har haft hand om forwardsen och Hellgren haft hand om backarna. Nu inför kommande säsong så kom Sam Hallam in i ledarstaben och det kommer göra det hela lite annorlunda

Janne Karlsson är huvudtränare och bär också det yttersta ansvaret och kommer inför kommande säsong har lite mer överblick över spelarna, och vad dom gör på isen. Inte något speciell del som det varit tidigare. Henrik Evertsson är sportchef och även Janne Karlssons chef. Han bor i Varberg och sköter allt sitt jobb där ifrån, så det är inte allt för ofta att han är på träningarna och kollar in spelarna och ledarna hela tiden, vilket Janne tycker är skönt att han inte gör.

I vissa lag så sitter sportcheferna på läktarna på träningar och är nere i omklädningsrummet och detta tror han påverkar spelarna då dem kan känna sig lite övervakade. Fredrik Hellgren är assisterande tränare och har hand om den defensiva delen i laget. Sam Hallam är ny assisterande tränare för säsongen och kommer ha hand om forwardsen. Nicklas Rahm är Fystränare och sköter träningarna som sker utanför isen. Thomas Christoffersson är materialare tillsammans med Otto Kindblad, Lenny Anderlycke är massör och Anders ”Ankan” Svensson Målvaktstränare. Här ställde jag en fråga angående Ankan hur det ser ut inför kommande säsong, då man inte direkt har hört något om hans fortsättning i klubben. Ankan är tänkt att fortsätta även nästa säsong, där emot så kan det kanske komma att bli en till tränare som hjälper till med detta. Svaret var lite halvsvårt för Janne att svara på. Så förmodligen kommer det hända saker där inom kort.

Här efter så blev det lite utav en frågestund, och en hel del frågor blev det med.
-Kan du ge ett exempel på ett beslut du tagit när du varit i bubblans bubbla?
(Detta är något som var lite svårt för Janne att svara på då det är en ganska så känslig fråga som han uttryckte det. Men om han ska ge ett exempel så blev det detta.)
-Om en spelare inte gör som man vill, eller ber honom om att göra. Om spelare känns frånvarande och inte speciellt motiverad så måste man få igång honom. Då kan man, om det är rätt person reta upp honom, med andra ord gå på honom verbalt så spelaren till slut blir förbannad, så förbannad att han kanske till och med vill dra på mig en smäll.
 Med andra ord reta upp spelaren så han blir fly förbannad på Janne och går ut på isen och spelar med en jäkla energi helt plösligt, i ren frustration! Vilket kommer ge resultat.

En annan sak som faktiskt har hänt men som någon förmodligen inte vet om är att Janne faktiskt varit så förbannad över en spelare när han gjorde ett dåligt byte att han faktiskt sparkade till honom i röven. Och det gav effekt!

Sedan kommer den väntade frågan:
-Fingret efter LHC matchen var det riktat mot Jämtin eller mot domarna?
(Janne svarar klurigt men mellan raderna kan man väl säga så här.)
-Matchen var slut, vi hade förlorat genom att pucken blev sparkad i mål, ett felaktigt mål men som ändå dömdes som rätt. Matchen var slut och jag var väl inte helt nöjd men inte heller fly förbannad. Väl ute på isen så glider Jämtin runt och hånar Lakers och då rycker fingret upp helt omedvetet. Nästan i alla fall.

En följdfråga blir då:
-Har man mediabevakningen någonstans i bakhuvudet, att man måste passa sig för vad man gör eller säger?
-Jag bryr mig inte så mycket om bevakningen, inte så jag tänker på det på det viset. Jag står för allt jag säger, tycker eller har gjort. Men visst, det kan vara en sak som kan ta onödig energi, om det står något konstigt i media som inte stämmer för fem öre. Själva saken i media är ingenting som jag bryr mig om, utan det är den saken som blir efterföljande, att telefonen ringer hela tiden och det är samma frågor som ställs, det är först då man börjar känna av det hela och man börjar bli lite irriterad.

-Får man några pekpinnar på hur man ska bete sig i media från Svenska Ishockey Förbundet, med tanke på att du har haft en mjukare ton i ES än vad du hade i HA?
-Jag har väll tagit ett litet sabbats år, haha! Nä, men skämt åsido, det har varit så mycket runt omkring hockeyn med nya rutiner, ny arena, större media uppståndelse, allt var liksom annorlunda och jag tror att det kan ha påverkat mitt sätt att visa mig utåt i media, energin har liksom hamnat någon annan stans.

-Varför är man inte på is även under sommarträningarna?
(Janne förklarar det med tre anledningar.)
-Dels är jag lite skrockfull, inget lag som har varit på is under sommarhalvåret har gått speciellt bra i serien. Men den största anledningen tycker jag är att spelarna behöver vila från ispassen. Kroppen är inte byggd för att man ska åka skridskor, människan är inte byggd för det helt enkelt. Man märker att det börjar bli mer och mer skador på höfter och ljumskar på spelarna och detta tror jag kan han varit på grund av att man varit på is för mycket. Man måste ta tid och bygga upp musklerna.
Den tredje anledningen tror jag är att det kostar för mycket att driva isarna på sommarhalvåret, energikostnad.

Fortsättning följer…..SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *