Föreläsning med Janne Karlsson – DEL 4

Den 9/5 genomförde Växjö Lakers headcoach en föreläsning på Linnéuniversitetet i Växjö. På plats fanns bl.a Christoffer Mattisson. Coffe ger oss föreläsningen skriftligt och den kommer presenteras i 4 delar med start här och nu. Håll till godo.

FÖRORD
En föreläsning som går i banorna kring ledarskap, hur det är, och vad det innebär att vara en elittränare. Kommer bli en hel del hoppande i skrivandet, ena stunden är det om laget i sig, iandra stunden är det om någonting helt annat.

DEL4

-Hur gör man gör för att få spelarna motiverade hela tiden?
-Motivation kan man skapa på flera olika sätt, konkurrenssituationer är en sak.
Ex en stjärnspelare som har det lite tyngre och inte får ut det han vill, men ändå glider runt och räknar sekunder på sin istid utan att få nått uträttat. Sätt honom vid sidan av och vila honom tills han hittar motivationen igen, det är de ända som funkar. Alla spelarna är och ska behandlas lika! Rättvisa för alla spelarna.

-Hur kommer det sig att det blev en ny organisation? Vad kommer det ifrån?
Det var jag som kom med idén att dem skulle utvidga ledarstaben, vi hade kommit till den punkten att man helt enkelt har gått lite för långt med den röda tråden, och vi kände att vi behövde hitta nya vägar för att vi helt enkelt ska bli bättre. Fredrik Hellgren kommer sköta video visningarna inför matcher, där man visar sekvenser på hur de andra lagen spelar osv. Jag vill och känner att det är bättre att man lägger ner mer tid på specifika grejer, små saker som måste klaffa i det egna spelet för att man ska lyckas fullt ut, jag tar även snacket med spelarindividen själv, dem jag kanske inte är nöjd med. Berätta för spelaren i fråga hur jag vill att dem ska uppträda på isen.

En sak som Janne har sagt till spelarna är att dem får komma till honom precis när dem vill och vara ärliga. Dem får säga precis vad dem tycker om honom och om laget och de andra spelarna, bara dem är ärliga. Janne och spelaren får ta diskussionen och reda ut den, och det kommer inte påverka deras speltid.

Vi flaxar snabbt in på sociala medier. Janne berättar att han aldrig har varit inne på Lakejernas forum, aldrig någonsin. För han tror att allt man läser, var sig det är positivt eller negativt så påverkar det en omedvetet. Och det är inte bra. Han kommer aldrig heller skaffa Facebook, det kommer tillslut sluta med att alla kommer bli helt totalt jävla osociala! -Jag stället frågan om han ens har internet… ?
Janne börjar gapskratta och säger tillslut att: -Självklart har jag det, och jag kan till och med mejla!

-Vad är hans arbetsbeskrivning på det yrket han har?
-Kort och gott, att vinna hockeymatcher!!

-Mikael Renberg har vid ett flertal gånger påpekat att DU är den enda tränaren i ES som får ut MAX av sina spelare. Stämmer det?
-Vet inte om man får ut max, men jag tror jag har en styrka i att få fart i laget.

Han snurrar in på ämnet fart, och börjar fundera på mindre rinkar: -men jag tror att det skulle vara förödande för svensk hockey, där emot så skulle man kunna göra de offensiva och defensiva zonerna lite större, då skulle förmodligen mer chanser uppstå. Vilket skulle vara betydligt mycket mer sevärt för publiken.

-Hur ser Janne på att man ska kommentera domarnas insats i media?
-Personligen så bryr jag mig inte speciellt mycket i denna frågan. Jag tycker att domarna i årets ES har fått utstå otroligt mycket kritik.

Sedan berättat han lite om vad han tycker om domarinsatserna just under Lakers matcherna. I början fick man inte med sig speciellt mycket, vi var nykomlingar och då får man jobba otroligt hårt för att få med sig en utvisning, jämfört med de mer etablerade lagen och ibland kan dem tyckas få med sig en utvisning lite här och där. Men han säger att man måste se detta lite på den andra sidan också, nästa år är man ju inte nykomlingar längre och då kanske man får med sig mer och mer domslut istället. Han tycker absolut inte att man ska beskylla domarna för att Lakers inte tog sig till slutspel, vi hade ju inte tillräckligt med poäng efter 55 omgångar. Så enkelt är det, och det är inte domarnas fel.

-Men ska då domarna få höra om sina insatser i media?
-Det är en svår fråga och jag vet inte riktigt, men domarna är ju precis som oss tränare, om vi har varit för dåliga så får vi höra det i media och över allt, så varför ska inte domarna få höra det dem med?

Den berömda sparken i Linköping kommer på tal igen, och en diskussion om måldomarna kommer upp. Janne tycker att man istället för att ha en ensam person som sitter uppe i ett rum i den egna hallen och kollar på videobedömningar. En person som oftast kommer från det egna ledet så att säga, som kan ha lite för mycket hjärta till den egna klubben. Så tycker han att man ska ta efter NHL i denna fråga. Janne vill att man ska införa ett s.k ”War Room”. Det är en enda stor central där alla videobedömningar sker från alla aktuella matcher. Då slipper man ha en person från det egna ledet som riskerar sitt eget och andras jobb och då kommer det göras korrekta beslut direkt, och det är det beslutet som gäller.

-Under en hel säsong så blir det en hel del svängningar reslutatmessigt vad är det som gör att det stundtals blir sådana upp och nergångar i ett lag?
-I årets upplaga av Lakers så tror jag att det kan ha med att göra att vi hade så pass många nyförvärv. Alla hade ett enormt hockeykunnande men vi orkade inte vinna fler än 2 matcher i följd MAX!
När laget som bekant hade 9 spelare skadade under en och samma period, så plockade man, jag tror det var 35 poäng under denna tiden. Då fick de killarna som inte hade så mycket skills och inte vad de stora stjärnorna kliva fram och verkligen visa att vi kan vi med!  Man går in och gör det tillsammans och sliter ihjäl sig och gör precis allt för att vinna! Men sedan händer det något när de skadade spelarna kommer tillbaka. Spelarna som har fått ta så mycket ansvar backar tillbaka till sina ”vanliga positioner” och låter stjärnorna återigen ta över. När man kommit tillbaka från en skada så är man inte helt på topp och det får ju efterföljningarna att alla blir lite bekväma och avslappnade och då förlorar man istället. Allt har med tillfälligheter att göra.

De sista matcherna gjorde spelarna verkligen allt för att slippa hamna i Kvalserien, och man lyckades göra ett par riktigt bra matcher i slutet, man slog tex Frölunda på bortais, en match som man var piskade att vinna! När det sedan var klart att man inte skulle hamna i kvalserien men fortfarande hade chansen att nå slutspel i sista matchen mot Luleå så kändes det som att laget inte riktigt hade tillräckligt mycket press på sig. Media, fan, ledare med mera var liksom lite nöjda med att man slapp kvala neråt och det smittade av sig till spelarna. Dem var också lite nöjda och de där lilla extra fanns inte riktigt där helt enkelt. Janne tror att hade laget haft mer press på sig under just sista matchen så hade man även vunnit den och tagit sig tillslutspel! Man presterar alltid bättre undre press!

-Målsättningar är alltid viktigt, men finns det några tydligt uppsatta mål man ska uppnå under och efter en säsong? Antal tagna poäng, antal skott på mål, antal tacklingar med mera?
-Det finns alltid en hel del tydligt uppsatta mål i föreningen, i år kommer man vara väldigt tydliga vad målet är och det är självklart slutspel! Utöver dessa målen så finns det en del andra mål som hålls internt inom laget och föreningen. Men en sak som SM-Guld, varför ska inte vi kunna vinna det i år för? Man måste kunna prata om det.

Janne tror att det är av ren feghet man inte vågar prata om det, man måste våga för att vinna och komma dit man vill. Janne hävdar även här att det i ett slutspel handlar om upp till 99% av det mentala och 1% hockey. Har man med sig det mentala så kan man gå hur långt som helst!

Om Janne fick välja en helt valfri spelare till Lakers utan några som helst begränsningar så skulle han efter lite betänketid välja en riktigt bra tvåvägsforward som till exempel Henrik ”Zäta” Zetterberg en enormt duktig spelare i alla riktningar!

Björn ”Bena” Karlsson, lagets egna lilla spelevink skickade med mig en fråga som jag var tvungen att ställa till Janne.

-Vad tycker du om Benas keps?
(Janne börjar gapskratta och säger tillslut:)
-Det är den fulaste jävla kepsen jag någonsin har sett, jag kan inte förstå hur man i hela helvete kan gå och köpa en sådan keps för 2000:- det är för mej helt obegripligt!

Men Janne avslutar med att säga att han tycker väldigt bra om Bena han är en riktigt skön lirare.

Den sista frågan för kvällen är:
-Om Janne tycker att Brynäs är värdiga mästare?
-Absolut blir svaret, dem hade det mest talangfulla laget i hela serien. De unga killarna, Silfverberg och Järnkrok med mera tog ENORMA kliv under säsongen som gick och det var här som Brynäs vann, dem har även en enormt bra ungdomsverksamhet som dem visade upp genom detta.

Avslutningsvis så kan jag bara tillägga att detta var en riktigt intressant och rolig föreläsning. Gillade när han hoppade fram och tillbaka kors och tvärs, man fick verkligen sig en inblick i laget och hur det verkligen är att vara huvudtränare för ett elitlag. Det kan verkligen inte vara någon lätt uppgift. När det går bra, så går det bra. Som Janne beskrev det själv -När man vinner en match så blir man givetvis glad, och jag ser det som att jag vinner tid till nästa match.
Och det stämmer, man kan aldrig vinna för mycket, tillslut kommer det ett bakslag och då måste man reda ut den stormen och vända båten till dess rätta köl igen.

/ Christoffer Mattisson – Lakers Lakejer.

SjöaGuden.se tackar Christoffer ”Coffe” Mattisson för denna riktigt roliga föreläsning. Tycker själv att det blev riktigt kul att läsa den också! Man kunde nästan se Janne K framför sig i vissa lägen.

Tack ”Coffe”!!SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *