Malmö Redhawks – Säsongens missräkningar

Inför säsongen 11/12 trädde mångmiljardären Hugo Stenbeck in med stora ekonomiska muskler, och köpte en del av Malmö Redhawks. Samtidigt presenterades en summa på runt 70 milj kr som skulle gå till truppen under en tre års period. Efter alla återtåg som kraschat både i Dalarna och Skåne de senaste åren, så var det nog många som kände skepsis inför den nya satsningen, men framför allt med Hugo Stenbecks ankomst.

DEN SPORTSLIGA MISSRÄKNINGEN
Värvningskarusellen drog igång och det skulle inte dröja länge. På Norges nationaldag på våren 2011 presenterade klubben Linus Klasen. Som fick ett väl paketerat kontrakt med fantastiska pengasummor. Man byggde ihop ett lag för att direkt ta sig upp i Elitserien. Och man började ju på absolut bästa möjliga sätt, när man först i premiären vinner borta mot Mora med 4-3 och sedan några dagar senare, inför en endast halvsatt Malmö Arena, gjorde processen kort med BIK Karlskoga. 5-0 känns ju ganska övertygande. Vägen var utstakad till kvalserien.

Och även om man i tredje rundan blottade halsen fullt ut och blev uppätna av Västerås hemma med 6-2, så kändes det nog som att det var en dålig dag på jobbet bara. För Malmö fortsatte hyfsat bra ända fram till omgång 14-15. Då helt plötsligt kom det en riktig djupdykning och man förlorade 5-6 matcher på raken. En liten indikation redan där att det inte skulle bli nån ”Walk in the park” för Rödhökarna. Man repade visserligen mod och började vinna igen, men det dröjde inte så länge innan det började gnissla igen. Den 8 december förlorar Malmö borta derbyt mot Rögle med 4-2, och då var måttet rågat. Även två dar senare åkte Malmö på ytterligare en förlust hemma mot bottenlaget Tingsryd med 2-1, och Leif Strömberg fick lämna sin post som headcoach, och Ulf Taavola tog över istället, tillsammans med sportchefen Stefan Nyman. Saken blev ju knappast bättre, och Malmö fortsatte sin kräftgång. Man insåg ganska tidigt att fiaskot var nästan ett faktum

Istället för att kriga om en direktplats till kvalserien, jagade man nu kring det andra strecket för att försöka nå den där sista 7:e platsen som ger en andra chans att ta sig till kvalserien via förkvalserien. Och jag minns sista omgången, Almtuna-Malmö väl, när Linus Klasen gör själ för sina pengar och i slutsekunderna sätter 1-0 som tar Malmö till förkvalserien. Och i förkvalseriens slut ler djävulen åter Malmö i ansiktet. Man gör sitt jobb när man bortaslår Västerås med 4-1. Rögle behöver vinna stort hemma mot Oskarshamn, och det gör man, 7-0 och Rögle går till kvalserien på samma poäng som Malmö, dock med 2 mål bättre. Fiasko säsongen är ett stort faktum, en rejäl missräkning.

DEN EKONOMISKA MISSRÄKNINGEN
Men kanske inte riktigt lika allvarlig som den missräkning som senare framkommer i Malmö. Malmös plånbok är tom, likviditeten räcker inte till att betala skatteskulder. Och skatteskulder är ju alltid allvarligt. Men vart tog pengarna vägen? Det visar sig i alla fall att Stenbeck under säsong pumpat in runt 60 milj kr, och anser att han slutfört sitt ekonomiska uppdrag gentemot föreningen. Tydligen har Hugo Stenbeck betalt ut pengar till personer inom klubben, fast utan Malmö Redhawks vetskap. Alltså inga pengar som gått genom klubbens ekonomiska system. Detta är ju givetvis en härva, som är svårt för en lekman att över huvudtaget ge sig in i.

Så nu stod klubben där utan likviditet, med vissa fodringar dock, men med en skatteskuld som skulle betalas inom kort. I ett sådant läge som klubb eller företag finns tre vägar ut. Den första är ju att man kan fixa fram pengarna snarast, men Stenbeck sa nej, och det fanns tydligen inga pengar. Rykten sa att Hugo hade gått bankrutt?? Den andra inte speciellt roliga alternativet är ju konkurs. Men vid en konkurs kommer väldigt många att förlora en massa pengar, och en stad skulle förlora sin hockeyklubb. Då finns det ytterligare en väg ut, och det är att hos tingsrätten begära en rekonstruktion av företaget. Då fryser man alla skulder, den statliga lönegarantin går in och säkra löner och man kan i lugn och ro sätta sig ner med en rekonstruktör och gå igenom företagets finanser. Och detta är vad som nu skett i Malmö Redhawks. Man har även fått godkänt av tingsrätten att fortsätta rekonstruktionen.

VAD HÄNDER NU?
Jag är ganska övertygad om att Malmö kommer fixa detta. Man kommer att finna en, möjligen slingrig och guppig väg, ur den här sörjan. Och jag tror när man kommer ut på andra sidan att man har (en idrottsklyscha) allt i egna händer. Med en person som Patrik Sylvegård i ledningen tror jag Malmö går mot ljusa tider. Det kommer dock ta ett tag, men jag tror Sylvegård har receptet klart för sig.

När han väl kan börja koncentrera sig på hockey igen, kommer han sakta men säkert bygga upp ett lag som på sikt kan uträtta betydligt mer än förra säsongens hopplock lyckades med. Jag tror att Sylvegård kan vara Malmös räddande ängel. Han utstrålar ett lugn, ett stort fokus på uppgiften, och han är väl medveten om att man idag måste bygga ett lag på ett speciellt sätt. Man ska noga välja ut dom byggstenar man ska använda, och även byggarna som ska hjälpa till att föra bygget framåt kommer han att plocka ut med varsamhet och tanke.

Som Janne Karlsson sa i sin föreläsning. Det gäller att skapa en röd tråd i allt man gör, matcher, träningar, samlingar, bussresor, flygresor etc, och sen ska man följa den, utan undantag. Jag tror på Malmö nu, och jag önskar dom också jätte mycket lycka till. För jag vet hur det var 2008, när vi själva var en hårsmån från undergång. Vill aldrig hamna där mer.

Lycka till Malmö!!SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *