Ansvar och respekt

Noah Welch är skadad och borta 6-10 veckor från hockeyn, och direkt blossar debatterna upp igen om dessa tacklingar. Det som gör mig förbannad och får mig att skriva den här artikeln är att man i hockeysverige fortfarande är oense, om denna tackling av Welch är av den fula arten eller inte. Däremot känns det som journalist kåren är eniga, och så även dom s.k specialisterna. Wikegård är en av mina favoriter bland dessa och har alltid varit. Jag gillar hans raka sätt, även om det har blivit mer och mer i säljande syfte med åren. Men det som upprör mig mest är när man blir beskylld för att vara färgad i en sådan här situation. Hur kan man vara färgad när det handlar om saker som rent ut sagt är farliga där ute på isen. I dessa fall är alla spelarna våra och vår ligas spelare, och jag månar om deras säkerhet där ute. Jag gillar precis som många andra när det smäller, och det är ett fysiskt härligt spel där ute. Men för mig spelar det ingen roll om det är Noah eller Sjöström som blir utsatt för den här tacklingen, för det är ingen snygg tackling.

Sen kommer då det här med ansvar och respekt. Dessa uttryck är bra, och någonting jag tycker spelarna där ute ska leva efter. Men jag tycker också att dessa uttryck även missbrukas nu för tiden. Med hjälp av framför allt uttrycket ”ansvar” försöker man från olika håll föra över det på den drabbade. Man pratar om att båda har ett ansvar, och självklart måste alla på banan känna ansvar eftersom detta är en fysisk sport där tacklingar är tillåtna. Men att använda detta uttryck varje gång så fort en mindre snygg tackling är utdelad är fullständigt uppåt väggarna. När vi däremot har tveksamma situationer där tacklingen faktiskt kan anses vara regelrätt, alltså utförd på ett riktigt sätt, att vi då pratar om ansvar även hos den utsatta, då vi måste kräva att man alltid är beredd på en REGELRÄTT tackling. Vi såg en mycket otäck tackling på Kahnberg förra säsongen. En tackling som kom ifrån blind side och träffade Kahnberg i huvudet och han föll medvetslös till isen. När vi alla såg den tacklingen var vi nog rörande överens om att den var mycket ful, kanske en av de värsta vi sett i elitserien. Jag tror ingen tog upp ansvarsfrågan gällande Kahnberg i den situationen. Den tacklingen slutade i medvetsslöshet, och kunde betytt men för livet för Kahnberg.

Noah Welch tacklas i ryggen någon meter ifrån sargen när båda kommer i hög fart. Att poängtera ska också att ingen har pucken utan den är i kortplankett, alltså finns det inget kampmoment om pucken just i tacklingsögonblicket. Utan det förvantas givetvis när spelarna når pucken vid sargen. Jag är mer än 100% övertygad om att Noah var beredd på att det kommer att smälla när han kommer till sargen, och det är heller inget han fruktar, utan ger allt för att komma först till pucken. När han då får en tackling i ryggen, samtidigt som Sjöströms skridsko träffar Noahs faller Noah handlöst framåt in i sargen. Jag ser ingen skillnad på denna tackling och tacklingen på Kahnberg…. jo förresten, en skillnad – konsekvensen.

Men jag tror det flesta inser hur illa det kunde gått för Noah, och även för Kahnberg. Noah kommer undan med en allvarlig fraktur på nyckelbenet. Men han kunde likväl just nu legat på Växjö lassarett förlamad pga av en bruten nacke, eller rygg. I ishockey idag döms det många gånger efter konsekvensen, tex när någon får upp en hög klubba i ansiktet så blir det i vanligaste fall 2 min, men blir konsekvensen en spräckt läpp och blodflöde uppstår, ja då blir det 2+2. Jag tycker man istället ska döma mer efter vad konsekvensen kunde blivit av regelbrottet. I så fall skulle alltid en hög klubba som träffar ansiktet vara 2+2 minuter, för konsekvensen av det kan vara blod, ögonskada, tandskada m.m.

Jag gillar Fredrik Sjöström, och har alltid gjort. En lugn och trevlig kille med en härligt utpräglad göteborgska. Och jag är övertygad om att han inte hade för avsikt att ge Noah Welch den åkturen in i sargen. Men då kommer vi till det andra begreppet, ”respekt”. Finns ingen som helst anledning att trycka till i det skedet som han gör, och det är där respekten brister. Sjöström har bett Noah om ursäkt, och det är också respekt, och han kommer troligtvis att straffas av DN också. Men att prata om ansvar hos Noah i den här situationen tycker jag är horribelt, då han blir tacklad i ryggen. Och i vissa situationer spelar det ingen roll hur beredd du än är så kan du av en tackling får ett felskär e.d, därav är tacklingen på Noah respektlös och oansvarigt.

De tacklingar vi tidigare sett i år har genererat 3+1 i avstängning. Jag tycker Sjöströms tackling är värre än alla dom, och det borde också synas i straffet. Minst 4+1..SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *