Korttidskontrakt – Vad gäller

Efter MD:s beslut häromdagen att häva KKV:s dom från i höst när det gäller korttidskontrakterade LO:spelare, så har en hetsig debatt blossat upp. HL utreder fortfarande domen, medan andra har klart för sig att den betyder mer än att bara HL har fått rätt i frågan. En del hävdar att domen inte specificerar att förbudet mot korttidskontrakt bara gäller LO spelare, utan även gäller generellt. Och då hamnar vi ju direkt i problem. Var går gränsen för korttidskontrakt? Får man ta in spelare för att fylla ut luckor efter skadade? Får man ta in lån och try out utan att det går under benämningen ”Kortidskontrakterade”? Ja, helt plötsligt blev frågan komplex. Är det så att MD har tolkat detta som att det gäller korttidskontrakt över lag så kan det nu vara bra många fler som brutit mot överenskommelsen, och det kanske gäller även Växjö, enligt en del. Det har ju alltid varit tillåtet tidigare att plocka in spelare på korttid för att fylla luckor efter skadade. Lån och try out med tidsbegränsning har ju aldrig heller ifrågasatts.

När Dennis Rasmussen tidigt blev skadad kom ju bekantingen Miikka Männikkö och fyllde upp det tomrummet. Miikka lånades in ifrån Tappara, och ett lån kan du ju inte styra tiden på alla gånger. Utan det händer ju från och till att lån hämtas hem. Som Växjö gjort med både Tom Linder och Mikael Eriksson under säsongen. Miikka lånades in under 12 matcher, tidsbegränsat alltså, men man hade en option på resten av säsongen. I och med optionen så anser jag att denna inlåning kan liknas vid en try out, även om man inte säger det. Men helt klart går det ju ut på att testa av Miikka om han håller för ES. Beslutet blev nej. Richard Demén-Wilaume är på try out i Timrå. Dessa två tycker jag inte kan gå under korttidskontrakt, och skulle det nu vara så att de gör det, så faller ju alla möjligheter att i fortsättningen tillfälligt fylla luckor efter skadade. Kris Beech i AIK är ju en annan som nu ifrågasätts. Beech spelar bara en match i taget, och det kan ju tyckas konstigt, men samtidigt så är han där istället för skadade spelare.

Personligen tycker jag att man måste skapa ett klart och tydligt regelverk för vad som gäller för korttidskontrakt. Regler för hur korta kontrakten får vara när man ersätter för skadade spelare. Kanske måste det också vara klart uttalat vilken spelare som den kontrakterade ska ersätta. När den skadade återkommer och tiden för korttidskontraktet går ut, ska spelaren ut eller kontrakteras för resten av säsongen. Hade dessa regler funnits inskrivna hade det inte varit något snack om vad som gäller LO-spelare. Samtidigt är detta säkert inte heller vattentätt. Alltså en svår fråga, och frågan just nu är vart det bär.

Alexander Steens agent Kalle Bodén är ju just nu på HL och kräver en del svar. Han vill givetvis veta om detta innebär att Steens arbetsgivare riskerar sanktioner om han spelar kvar i klubben, och gör samtidigt HL uppmärksamma på Kris Beech situation i AIK. Vi får se var detta slutar.

****************

På fredagen meddelades det att NHL spelarna röstat JA för att ge NHLPA:s styrelse möjligheten att genomföra en s.k Disclaimer of interest, som betyder att NHLPA kan frånsäga sig uppdraget som representant för NHL spelarna. Styrelsen har till den 2 januari på sig att ta ställning. Dock har man än så länge inte planerat in något möte för denna fråga. Om inget beslut tas innan deadline den 2 januari så kan en ny omröstning genomföras för att få till ett beslut vid ett senare datum. Om NHLPA genomför detta, så kommer alltså NHLPA att upplösas och istället bli en branchorganisation. Detta skulle i sin tur ge spelarna möjligheter att stämma NHL. 728 spelare röstade och majoriteten för JA i omröstningen var total nästan. 706 spelare röstade JA mot endast 22 för NEJ.

På torsdagen kom ju också ganska väntat en inställning av matcher från NHL. Samtliga matcher fram till den 14 januari är nu inställda. 625 matcher från den 11 oktober till den 14 januari. Drygt hälften av säsongen (50.8%) är borta. Ett nytt avtal mellan parterna bör vara i hamn runt samma tid för att vi ska få något spel över huvudtaget. Gary Bettman har krävt minst 48 omgångar om det ska bli spel. Deadline för det närmar sig med stormsteg. Lockouten 1995 avslutades den 11 jan och spelet kom igång med 48 omgångar den 20 januari. Men då ska man veta att vi har fler lag i ligan idag, som då innebär fler matcher. Och med den faktan inser väl de flesta att tiden börjar rinna ut.

Samtidigt hävdar många att det kommer att bli spel, och att det står för mycket på spel för att ställa in säsongen. Och dom kanske har rätt, men visst tusan känns det som att man leker lite med elden när man drar ut på det så här. Nu när även stämningsansökan är inlämnad av ägarna så känns ju ett avtal ganska långt borta. Vem kan tänka sig att sätta sig ner nu och samtala? Inga möten är planerade. Håkan Loob skrev på twitter i torsdags: NHL kommer igång den 17 januari, 48 omgångar, alla glada, utom Bettman & Fehr. Vi får så om vår gode Loob får rätt. Han brukar ha rätt när det handlar om NHL.SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *