Lagbygget berör – många som tycker

Tisdagen blev en turbulent dag på många sätt. Besökarrekord på SportGalen.com, Sebastian Erixon blev officiellt klar och så det här med Tom Linder. Jag fick ett sms från Coffe strax innan kl 13.00 igår som löd kort och gott: Rykte: Linder till Leksand. Kändes en aning vagt, men när jag senare får ett meddelande på facebook istället från en person som jag vet inte känner Coffe över huvudtaget, och som presenterar mer uppgifter kring Linder, och han gör det med 100% säkerhet, så förstår jag ganska snabbt att det ligger väldigt mycket i detta rykte. Detta är en person som jag inte har några som helst skäl att tvivla på heller. Reaktionerna har ju verkligen varit många och blandade sedan det senare igår blev officiellt på Leksands hemsida att Linder är klar. Många frågor om Linder från Leksands supportrar har man fått svara på.

Åsikterna om Linder är många och går isär ganska rejält. Personligen har jag alltid gillat Linder, och har alltid kännt en enorm tillfredställelse när han agerat bra och tystat alla motståndare och belackare. Åsikterna kring vad som nu hände mellan Växjö Lakers och Tom Linder är också många och olika. Men jag tror det är ganska enkelt. Henrik Evertsson och ledarstaben ansåg att det finns fortfarande utvecklingspotential hos Linder. Han har utvecklats sakta och lite varje år, det går inte fort men det händer ändå någonting hela tiden. En del experter hävdar ju också att spelare i Linders storlek ofta tar längre tid på sig i sin utvecklin som hockeyspelare. Ta en annan välkänd stor spelare som tex Zdeno Chara. Visst, Chara har varit i nordamerika ända sedan slutet på 90-talet och gjorde sin NHL debut som 21 åring. Men genombrottet lät ändå vänta på sig ända fram till 02/03. Alltså var Chara i 25-26 årsåldern när det riktigt lossnade. Och då var ju ändå Chara en extremt större talang än Tom Linder. Många från både Leksands- och Växjö håll undrar varför Leksand gör denna värvning. Givetvis är det en ekonomisk fråga när det gäller LIF, givetvis. Linder är ju säkert ett ganska billigt alternativ. Jag personligen tror, och då förutsätter det att man ger Linder verktygen och speltid, detta kan vara en riktigt smart värvning av Tommy Salo. Fortsätter Linder utvecklas och hitta nya nivåer i sitt spel, och att ledarna i LIF ger honom speltid, så kommer vi i Växjö kanske ångra att vi inte jobbade på att få honom att stanna. Jag önskar Linder all tänkbar lycka till i sin nya miljö.

Debatterna är ju många kring lagbygget, dock är de flesta ändå ganska positiva till hur denna silly season har startat för Lakers. Men det finns en del som vill ha bort allt det gamla. Man hoppas på att både Augustin och Josefsson gör sin sista säsong. Nått som jag har väldigt svårt att acceptera. Faktum är ju att vi i dagsläget bara har Markusson, Josefsson och Augustin kvar från själen och hjärtat, i den trupp som tog oss upp till ES. Vi vet att Markusson kanske gör sin sista säsong, men allt hänger på honom själv. Men om vi kalkylerar med att Markusson lägger skridskorna på hyllan efter den här säsongen, och så förnyar vi inte med Augistin och Josefsson. Då är själen och hjärtat helt bortplockat. En del hävdar då att vi har ju spelare som Welch, Rasmussen, Johansson som visat mycket hjärta sen dom kom in. Visst kan det vara så, men detta är inga spelare som på sikt kommer stanna i Lakers. Rasmussen har väl andra målsättningar med sin hockey, och det är ju så Evertsson vill ha det, spelare som vill framåt. Detta gäller även Johansson. Welch kan givetvis på sikt bli en hjärtespelare, men jag tvivlar. Hjärtat sitter hos dom som genomlevt himmel och helvete med klubben. Och de sista två är i så fall Augustin och Josefsson. I min värld har dessa två med automatik ett nytt kontraktsförslag efter kontraktstidens utgång. Dom är våra ambassadörer när nya spelare slussas in i verksamheten. Dom ska då införlivas med Växjö Lakers syn på hus det ska vara, vår syn på spelet ishockey, vår syn på hur ett lag ska fungera. Vilka gör detta bäst, jo dom som vet exakt hur det ska vara. Dom kan ta hand om de nya, och få dom att trivas och bli spelare av det ”rätta virket”!

Att sätta ihop ett lag i svenska elitserien i ishockey är inget man gör i en handvändning. Det kräver så oändligt mycket kunskap och erfarenhet av byggherren. Och har han inte dessa ingredienser så måste han skaffa dom genom sitt jobb över tid. Henrik Evertsson har nu gjort två år, och börjar nu få ihop pusselbitarna som krävs för att bygga ett elitserielag. Han insåg i år att plats måste beredas för mer kompetens och skills, därför har han varit tvungen att ta tuffa beslut om ickeförlängningar, men även uppsägningar av kontrakt. Och detta med spelare som satt avtryck i klubbens historia och som betytt så otroligt mycket. Uppgifter som kräver sin man att kunna genomföra. Samtidigt är han medveten om att han kan inte ta bort all den själ och hjärta som ändå byggts upp nu under en längre tid. Därför tror jag att spelare som Markusson, Josefsson och Augustin har sina platser i denna trupp så länge dom själv vill. Framför allt så länge vi inte har en tillräckligt stark juniorverksamhet, så vi kontinueligt får fram egna löften av rang.

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
1 svara
 1. Staffan
  Staffan says:

  Hej Patrik och alla Lakerfans!
  Jag följer dagligen, med stort intresse dina artiklar. Silly Season är på sitt sätt roligare än säsongen.
  Som kommentar till senaste artikeln kan jag bara konstatera att det är mycket sunda åsikter du framhåller.
  För att förstå hur viktig lagkänsla och personkemi betyder kanske man ska ha sysslat med någon lagidrott.
  Samtidigt är det tyvärr nödvändigt på den här nivån att ta obekväma beslut.
  Elitserien är inte bara hockey. Det är så mycket annat av social betydelse. Vad det innebär för Växjöregionen
  är nog av större värde än man anar.
  Beträffande värvningarna som är gjorda så tycker jag nog att de samtliga är bra för bygget.
  VILKEN MÅLVAKT BLIR DET? Har Rosén övertygat Gynge o.s.v.????

  Hälsningar från ett otåligt fan på Costa Blanca

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *