Läget i elitserielagen Del 1.

Ja, jag tänkte börja titta lite på hur det ser ut i Elitseriens trupper så här när vi börjar närma oss maj månad. Kan alltid vara intressant att se hur långt lagen har kommit med sina trupper. Varje förening har ju sin syn på hur många spelare deras trupper ska innehålla när man går in i säsongen. Men jag utgår ifrån samma tänk på samtliga lag och de innebär 2 målvakter, 8 backar och 13 forwards, som i sin tur innebär kort och gott två extraspelare.

Tänkte börja med att kolla in de två nykomlingarna, Leksand och Örebro. Leksand har i stort sätt sin trupp klar. Man har i dagsläget 2 målvakter, 9 backar och 12 forwards. Enligt mitt tänk har man alltså en back för mycket och en forward för lite. Så jag kan tänka mig att i dagsläget söker Leksand en forward. Med tanke på Leksands ekonomi så förväntas väl knappt någon megastjärna, om inte enskilda finansiärer går in med medel för detta. Många anser att Salo visar en typ av arrogans och att han underskatta elitserien å det grövsta. Samtidigt bör man ta med att han inte har så mycket pengar att jobba med. Man har alltså så här långt förlängt med 10 spelare från allsvenskan, man har plockat in Jacob de la Rose lillebro Erik, 19 år, som senaste säsongen huserat i Lillehammer och gjorde det fantastiskt bra. Samt har man fått in Tom Linder från Växjö Lakers och Joel Gistedt från Karlskoga.

Spontant känner nog även jag som de flesta andra att, med tanke på hur det ser ut för alla nykomlingar, laget ser lite svagt ut. Vi vet hur det sett ut för Växjö de två senaste säsongerna. Man hade en hel del allsvenska spelare kvar i truppen och har haft det väldigt jobbigt, framför allt andra året. Vi såg hur det gick för Rögle säsongen som gick. Och Röglevärvade ändå på sig en hel del s.k stjärnor. Ändå gjorde man det sämsta resultatet någonsin av ett elitserielag. Leksand har givetvis ett bra lag, eftersom man vann allsvenskan i överlägsen stil. Precis som Växjö Lakers gjorde. Och man har givetvis en fördel, att man går in med ett lag som håller en ganska hög nivå, till skillnad från Rögle som kom in via play off spel. Precis som Örebro den här säsongen. Det ska bli intressant att se vad Leksand kan gör i ES med ett i stort sätt helt allsvenskt lag. För det man vet idag, efter att ha våndats med Lakers i två säsonger är, att elitserien över 55 omgångar inte är i närheten av vad hockeyallsvenskan är. Mycket kan hända på hösten, som nykomling går man på ångorna efter avancemanget och livet leker i stort sätt. Sen händer något, när vårsäsongen startar och upploppet för slutspel påbörjas. Hela ligan växlar upp och allting snäppas upp ordentligt. Det är just det här som ska bli intressant att se hur Leksand hanterar. När det gäller rykten så är det väl i så fall Niklas Persson från CSKA och Mikael Johansson från FBK som varit de största snackisarna.

Örebro då. Ja, man har i nuläget 3 målvakter, 5 backar och 11 forwards. Så i min värld väntar man in 5 spelare till, 2 forwards och 3 backar. De två enda nyförvärven så här långt är forwarden Robin Dahlström från Troja och forwarden Nick Plastino från BIK Karlskoga. Även Örebro har många allsvenska spelare kvar i truppen. Och det som ser allra svagast och tveksammast ut så här långt är deras målvakts sida, i alla fall med elitserie mått mätt. Man har 3 målvakter idag, Johannes Jönsson, Henrik Lundberg och Tim Sandberg, där den senaste får ses som första valet. Tim Sandberg som har lite av rekord när det gäller utlåningar. Har provat på elitserien tidigare med mindre lyckade resultat med Djurgården. Jag tror faktiskt Örebro måste hitta ytterligare en målvakt, en riktig förste målvakt som dom kan luta sig mot. Både Leksand och Örebro känns ganska svaga på denna positionen. Och det har visat sig mer än en gång hur viktig den positionen är för en nykomling. Jag vill påstå att både Fredrik Norrena och Martin Gerber har gjort skillnaden mellan ingemansland och nytt kontrakt mot ett oviss kvalserie för Växjö Lakers. På ryktesfronten känns det också väldigt torftigt så här långt i alla fall. Mikael Johansson från FBK ryktas ju även till Örebro, och förutom han så nämns Oscar Sundh från HV71 och Stefan Warg från Västerås. Som sagt, 5 spelare ska nog in till och jag är nog av uppfattningen att dessa 5 måste vara spetskompetens.

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *