Läget i elitserielagen Del 5

Dags att kolla över årets SM tvåa Luleå Hockey, och hur klubben ligger till med sitt lagbygge inför säsongen 13/14. Truppen är faktiskt ganska stor redan, och jag kan tänka mig endast någon enstaka spelare kan ansluta ytterligare innan ligan drar igång i mitten på september. Man har i dagsläget 2 målvakter, 7 backar och 14 forwards. Jens Jakobs (Leksand),  Lukas Kilström (Brynäs) och Mika Pyörälä (Kärpät) har samtliga bekräftats som förlorade. Och här tycker jag att både Kilström och Pyörälä borde vara rejält kännbara förluster. Pyörälä kom under säsongen och slutade på 17p och +2 i +/- ligan. Och backen Lukas Kilström stod för 16p på 49 matcher och fina +16 i +/- ligan. Även förre Trojaspelaren, finska Sami Sandell ryktas bort från klubben.

Johan Gustavsson åker över till nordamerika och sin klubb Minnesota Wild, som han tecknade ett treårigt avtal med inför den gångna säsongen och sedan stannade han i Luleå en säsong till. Nu är det säkert dags för killen att pröva lyckan over there, och Luleå har hittat ersättaren till Johan. Och det blir Timrås succémålvakt, italienaren Daniel Belissimo. En riktigt bra värvning tycker jag, då Belissimo många gånger visat hur han totalt kan stänga igen kassen. Förutom Belissimo tycker jag värvningarna varit ganska klena så här långt. Två spelare från allsvenskan har man plockat in i ryssen Vyacheslav Trukhno från Asplöven samt Andreas Hjelm från Södertälje. Utöver detta har man även plockat in Lars Bryggman från div 1 klubben Piteå HC. Känns inte som varken Trukhno eller Bryggman ersätter Pyörälä, och Hjelm är väl knappast en ersättare till Kilström. Som det känns så bör norrbottningarna få in några av de rykten som finns kring klubben. Och på den radarn nämns både Oscar Sundh från HV71 och Johan Forsberg från Skellefteå.

Sen har vi svenska mästarna Skellefteå AIK. Lånen på backsidan med Klingberg, Granberg och Andersson förlorar man ganska säkert. Man har förlängt med Rasmus Edström och Johan Alm, och har just nu endast 4 kontrakterade backar. Stora delar av sin urstarka forwardsbesättning har man kvar. Även Holloway verkar bli kvar, även om det finns intresse och han själv vill till NHL, så är en förlängning genomförd. Man har i dagsläget 2 målvakter, 4 backar och 12 forwards. Vi kommer få se en 3-4 backar ansluta till den här truppen, och säkerligen 1-2 forwards. Hur som helst kommer Skellefteå även nästa säsong vara att räkna med i diskussionerna om vem som lyfter Le Mat i april 2014. Det är ganska lugnt kring SAIK just nu, och bara en spelare har nämnts i anslutning till klubben och det är HV71:s Oscar Sundh, som ju även ryktas till norrlandskollegan Luleå.

Skellefteå lär inte har några större problem att knyta till sig rejäla klasspelare, så jag tror sportledningen kan luta sig tillbaka och avvakta marknaden i lugn och ro. Kan tänka mig att dom börja titta över vilka kort dom har på handen efter VM är avslutat.

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *