2015 blev ett år i segerns tecken

Ja, 2015 blev ett år i segerns tecken vid mer än ett tillfälle. Allt vi tog i blev till guld detta magiska år. Och då pratar jag inte bara om Växjö Lakers utan även fansen drog sitt strå till stacken.

Äntligen tillbaka vid tangentbordet igen. Efter den sista förlusten mot Frölunda, som jag dessutom inte såg i sin helhet, så gick hockeyluften ur mig lite grann faktiskt. Och det brukar den göra mer eller mindre någon gång varje säsong. Men i år var det verkligen svart, och jag bestämde mig direkt att pausa med skrivandet några veckor för att få tillbaka suget igen. Och nu suger det ordentligt i hockeytarmen. I morgon återstartar SHL igen med sina traditionella mellandagsomgångar. Samtidigt gå även juniorkronorna igång i JVM i Fonland med match mot Schweiz kl 15.00. Så nu kan jag inte hålla mig längre, nu glöder fingrarna åter.

Växjömästare

Som jag skrev i ingressen så blev 2015 ett år i segerns tecken, ett år där mästerskapstitlar håvades in ett antal gånger under året. Och givetvis var SM-guldet den absoluta toppen på gräddberget. Men det började faktiskt med att Lakej Hockey visade vägen. Efter en tuff korpsäsong återstod två matcher med chansen att bli Växjömästare. En uppskjuten match mot regerande mästarna Polisen som sedan skulle avslutas med ytterligare en match mot just Polisen. Förutsättningarna var enkla. Lakej Hockey var tvungna att vinna bägge matcherna för att bli mästare. Den uppskjutna matchen spelade den 2 mars i Växjö Ishall (Lakerdome). Och det blev en gastkramande historia där Polisen hade plockat in en viss #38, Johan Markusson. Matchen slutar 1-0 till Lakejerna. Enda målet inspelat i den första perioden på en retur av Filip Nilsson.

Segern med 1-0 den 2 mars gav så Lakej Hockey allting i egna händer att avgöra i den helt avgörande matchen mot Polisen som skulle spelas den 26 mars. En match som Lakej Hockey greppar tag om redan från start och tar en komfortabel 3-0 ledning inför period 2. En ledning som utökas till 4-0 innan Polisen äter sig ifatt till 4-2 pga slarvigare spel och för många utvisningar från Lakej Hockey. Men Lakej Hockey repar mod och med ca 5-6 minuter kvar av matchen spikar åter Filip Nilsson slutresultatet till 5-2 när han prickskjuter förbi polisens målvakt. Lakej Hockey blir därmed den 26 mars Växjö Mästare för första gången.

SM-Guld

När jag började följa Växjö Lakers mer kontinuerligt 1999 så fanns ju inte ens funderingarna på att man en gång i framtiden skulle bli Svenska Mästare. Men när man den där oförglömliga dagen, den 3 april 2011 stod som en fågelholk i gamla Behrn Arena i Örebro och försökte inse att vi tagit steget upp i Elitserien, då såg man för första gången långt där borta i horisonten en möjlighet att faktiskt vinna SM-guld också. Men vägen dit är som alla vet oerhört svår. Så när Tuomas Kiiskinen dunkade in guldmålet bakom Marcus Svensson i SAIK kassen den 23 april i år, så stod man åter efter en stund som en fågelholk och försökte förstå vad som hänt den här gången. Två mästerskapstitlar var så bärgade inom loppet av knappt en månad.

Supportermästare

Den 21 december 2013 kom Team NBS, HV71:s supporterklubb North Banks Supporter till Vida Arena för den första matchen i det som döpts till Supporterslaget mot Lakej Hockey. Hela 500 personer hade tagit sig till Vida Arena för att se denna match i sin första tappning mellan två supporterklubbar. En match där Lakej Hockey, efter en heroisk upphämtning vann med 9-6 och blev därmed herre på täppan. Den 20 december i fjol åkte Lakej Hockey till Kinnarps Arena för ett returmöte. En jämn historia som slutade 5-5 efter full tid, och där Team NBS till slut stog som segrare efter straffar. Team NBS fick då den stora äran att att lyfta den då nyinstiftade pokalen och kalla sig Supportermästare 2014.

I år var det åter dags för returmöte i Vida Arena. I Lakejernas bås kunde vi se Alexander johansson, Stefan Steen och Eddie Larsson som coacher. Och på isen skulle ingen mindre än Janne Karlsson hålla i pipan och försöka skipa rättvisa mellan två heltaggade lag. Lakejerna kom som vanligt ut stenhårt och kunde i den första perioden gå iväg till en sanslös 5-1 ledning. Och med facit i hand var det nog väl att man tog sig lite handikapp inledningsvis. För fr.o.m den andra perioden sjönk laget i kvalite och NBS började sätta Lakejerna på prov genom att spela lite tuffare och utmana med lite hårdare spel. Något som LH hade klara problem med och man tappade fokus och drog på sig en mängd av utvisningar. Totalt hela 18 minuter på botbänken, vilket betyder nästan en hel period i numerärt underläge.

Detta utnyttjar NBS skoningslöst och börjar äta sig ikapp. Mot slutet av matchen kan NBS reucera till 7-6 och på så vis skapa nervdaller hos hemmalaget. Och NBS är också i den absolut sista sekunden oerhört nära att ta matchen vidare till förlängning när deras bästa spelare få komma loss och fri med Martin Johansson i Lakejernas kasse. Ett försök att skjuta under Martins armhåla misslyckas då Martin kniper ihop ordentligt och gör en matchavgörande räddning. Klockan står då på 19.59 och segern är bärgad. Lakej Hockey återtar Supporterbucklan från Team NBS och en tredje mästarskapstitel är bärgad detta fantastiska år.

Tre matcher innan nytt år

Det var en liten kort återblick på det gångna året. 2015 får vi väl nu sätta upp som det bästa året någonsin för Växjö Hockeyn, alla kategorier. Nu är det dags att återgå till SHL och framför allt JVM som börjar imorgon. När det gäller SHL så är det Modo för Växjö Lakers som gäller imorrn, och på måndag åker man till Luleå för att avsluta mellandagshockeyn hemma mot KHK på onsdag. Tre matcher till alltså innan vi firar in det nya året. För juniorkronorna är det Schweiz imorgon, följt av USA på måndag och Danmark på onsdag. Samma speldagar som SHL kan tyckas vara lite synd.

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *