Inget snack om saken

Frölunda kom, dom såg, dom segrade. Det var helt enkelt inget snack om saken vem som var det bättre laget när Växjö tog emot Frölunda på torsdagen. Växjö är inte i närheten av topplagen den här säsongen.

Ett konstaterande jag gjort många gånger sedan i somras. Och när jag ser Frölunda spela mot Växjö denna torsdagskväll inser jag en gång för alla att vi har förlorat alldeles för mycket kraft både framåt och bakåt jämfört med i fjol. Frölunda har egentligen allt Växjö inte har. Special teams tex är något som skiljer lagen åt ganska kraftfullt. Frölunda har också en betydligt mer genomtänkt presspel än vad Växjö har. Och jag tror det beror mest på en bättre och intensivare skridskoåkning. Jag såg en sak, som jag även såg Färjestad göra när man pressade Växjö i Växjös egna zon. Om Växjö lyckas spela bort Frölundas press i en hörna och får över pucken mot nästa hörna så kliver den sidans back ner mot hörnet för att bibehålla stressen. Detta innebär ofta att Växjö åter är tvungna att flytta pucken ytterligare en gång bakom eget mål, som i de flesta fall slutar med att man pressas fast och förlorar pucken.

Samtidigt som jag inser att vi förlorar mot ett mycket bättre lag så vill jag ändå säga att Växjös insats är okey. Man spelar betydligt bättre än man gjorde mot FBK. Ett bra lag har tur, men idag mötte vi ett lag som var bättre och då har man inte det där lilla flytet med sig som man behöver. Det kunde blivit 2-2 istället för 1-3 med lite flyt, men nu blev det inte så. Den här matchen konstaterar jag bara att rätt lag vann, punkt. Istället kan vi titta på vad vi har att se fram mot i slutet av den här säsongen.

Min förhoppning innan säsongen var en topp 6 placering, och att vi i bästa fall kunde vara topp 4. Växjö Lakers egna målsättning är topp 4, något som jag inte tror på alls längre. Vi är tyvärr inte tillräckligt bra. Topp 6? Ja, kanske, med lite flyt. Men ska jag gå på den känslan jag har i dagsläget är vi inte bättre än en playin plats. Skulle vi fixa en kvartsfinalplats så har vi chans att nå semi, en chans alltså även om jag tror det kommer bli tufft. Men längre än semi kommer vi inte med detta laget. Vi har inte en möjlighet att slå ut vare sig Skellefteå eller Frölunda i bäst av sju matcher. Vi har inte ett lag med den kapaciteten, det är bara att inse.

Ett annat konstaterande som ikväll gjordes på läktaren är att Växjö Lakers PP nu varit riktigt dåligt i hela fyra säsonger. Och det här måste vara oroande. Växjö har ändå många spelare av hög kvalité som borde kunna skapa ett bra PP. Vi har fått in en spelare som är erkänt duktig i PP, men verkar inte få ut någonting heller. Vid två tillfällen ikväll sätts Ville Leino under press i PP utan att ha någon att leverera pucken till. Växjös femma i PP är totalt orörlig, ingen söker position utan alla stå och titta på vad Leino ska hitta på. Till slut står han där uppkörd mot planket, och Frölunda kan enkelt spela ut pucken. Förra säsongen fungerade vårt PP också dåligt, men då hade vi ändå både en defensiv och en offensiv av hög kvalité, och var inte så jätte beroende av ett högeffektivt PP. Den här säsongen hade vi behövt just ett högeffektivt PP. Då hade vi haft poäng ikväll.

Bedömningsnivån är bedrövlig i SHL

Ikväll var jag frustrerad och stundtals upprörd, på riktigt. Domarnas bedömningar är verkligen ett enda stort lotteri, och man vet alldrig från gång till gång om en förseelse blir en utvisning eller inte. Man släpper hur mycket som helst inledningsvis idag. Vi har solklara fasthållningar, interference situationer och hakningar. Spelförstörande situationer som mycket väl kunde beivras från bägge håll. Sen helt plötsligt från ingenstans så hittar man en fasthållning på Teemu Laakso bakom Växjös mål. En kampsituation som många andra innan det som man mycket väl kan bedöma som en fasthållning. Men eftersom man inte valt att beivra saker tidigare som många gånger varit grövre så går den här utvisningen direkt under kontot INTE OKEY. Och när jag ser Laaksos reaktion efter att Frölunda gjort 1-0 i det PP:t så förstår jag att även han var frusterad över den utvisnngen. Så här tycker jag egentligen att det fortsätter hela matchen igenom. Vi har en verkligt spännande situation i slutet av andra där Ville Leino fullständigt vräks över ända i offensiv zon, och med tilltaget vinner Frölunda pucken och kontrar till sig en rejäl farlighet där Cory Murphy åker för en crosschecking. Ja, det är en crosschecking, men var är den konsekventa bedömningen. I de sista sekunderna av perioden spelar Frölunda med en man mer i och med utvisningen på Murphy och Laakso attackerar Joel Lundqvist vid sargen vid Växjös blålinje och slår av Lundqvists klubba Något Sören Persson ser klart och tydligt. Lundqvist slåt ut med armarna och tittar fundersamt på Sören. Sen går periodsignalen, och Joel Lundqvist får en förklaring av Sören Persson. Och den förklaringen hade jag gärna velat höra.

Jag säger det igen. Domarna i SHL håller en för låg nivå. Man är fyra stycken och ändå får man klagomål i varenda omgång. Någonting för SHL att jobba på. Som tur är så avgör dom inget i kvällens match trots allt. Men dom gör inte hockeyn roligare direkt. Det här med spelförstörande moment är tydligen något som glömts bort. Till sist kan man väl säga att när t.o.m en spelare i det vinnande laget tar en ”Unsportsmanlike Conduct” (2+10 min) efter slutsignal och efter man tackat motståndarlaget visar, trots att det är oproffsigt av spelaren, ändå på domarnas dåliga prestation.

Sammanfattning

Växjö Lakers – Frölunda Indians 1-3 (0-1, 1-1, 0-1)

Period 1.
11.19 0-1 Henrik Tömmernes (Andreas Johnson, Ryan Lasch)

Period 2.
26.37 0-2 Andreas Johnson (Spencer Abbott, Johan Sundström)
30.35 1-2 Josh Hennessy (Utan ass.)

Period 3.
48.53 1-3 Jacob Larsson (Henrik Tömmernes, Robin Figren)

Utv: VLH 2×2, FHC 5×2 + 1×10
Skott: 21-30
Publik: 5160

 

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *