Reflektioner och funderingar efter premiären

Efter en hemresa från Ängelholm och en natts sömn kommer här lite reflektioner och funderingar efter premiären igår kväll som slutade med seger för Lakers.

Först och främst så släpper man in tre, i mitt tycke ganska onödiga mål. Och jag tror att detta är en kombination av lite för mycket vilja pga premiärkänslor och lite för mycket ungdomlig entusiasm i backleden. Rögles samtliga tre mål kommer på kontringar efter mer eller mindre tryck från Lakers. I ivern av att vilja skapa framåt tappar man huvudet och släpper kontringar i 3 mot 1 och ibland t.o.m 4 mot 1. Givetvis oacceptabelt i längden. En annan sak som gör att statistiken ändå ger Rögle en känsla av att ligga i jämt skägg med Lakers efter 40 spelade minuter tror jag kommer av en vilja att överarbetas på nått sätt. Man spelar runt och ska göra det så snyggt att man helt enkelt inte kommer till avslut.

Detta är något som helt förändras i tredje perioden där framför allt avsluten blir fler men där också koncentrationen på att ligga rätt i försvarsarbetet ökar markant. Rögle får ibland lite längre anfall i Växjös zon, men skapar mindre då Växjö ligger mer rätt i sina positioner. Och den markanta ökningen av avslut på mål bär till slut frukt när Everberg styr in Philip Holms skott till 4-3. Och jag tror nog att många lurades av att Rögle stundtals hade mer puckinnehav i tredje, något som jag tror var en medveten strategi från Växjös sida. Trots det hade man betydligt färre avslut och detta ser man när man tittar på skottstatistiken i den tredje perioden som slutar 7-15.

Vi har tidigare pratat lite målvakter och Jocke Eriksson ställdes väl inte på några större prov under torsdagskvällen tycker jag. Han gjorde sitt jobb och av de tre mål han släpper in är två av dom inget att säga om. Det är väl i så fall första målet från Mathias From som stör mig en aning. Ett friläge där From lättar pucken på samma sida om Eriksson som han kommer ifrån. Den såg lite för lätt ut. Men för övrigt inget att klaga på, och heller inget att haussa upp direkt.

När det gäller spelarna så tycker jag backarna skötte sig ganska okey, förutom de huvudlösa kontringarna som dom släppte till i mellanåt i sin offensiva iver. Erik Martinsson hade väl kanske inte sin bästa dag på jobbet med några indianare. Men så är det ibland. Vill se Calle Rosèn lite mer. Framåt levererar våra två första linor som dom ska. Palola och Kiiskinen verkar hitta varandra och denna gång hamnade Rosèn helt utanför protokollet. Everberg och Hennessy hittar kemi i andra där fortfarande Platt trampar vatten en hel del.

När det gäller Platt tror jag man måste sätta sig ner med honom och hitta en lösning så det släpper för killen. Jag tror han överarbetar just nu pga frustration för att det inte släpper för honom. För han har en hög arbetsmoral och åker otroligt mycket skridskor när han är på isen. Kanske för mycket. Kanske måste han lugna ner sig lite och försöka hitta tillbaka till sina grunder och sen jobba därifrån. Platt är en spelare som normalt ska ha många avslut på mål under en match. Igår tror jag inte han hade ett enda avslut på mål. Där finns oändligt med sparkapital som blir en utmaning för tränarstaben att försöka skära loss.

Däremot är det kul att se killar som Palola och Everberg som man klagat lite på under försäsongen. Som inte ha fått det att lossna. Båda går in och blir tvåmålsskyttar direkt i premiären. Den typen av förändring gillar jag skarpt.

Men vi hade en tredje formation igår som hade det riktigt jobbigt. Hillding tillsammans med Reddox och Netterberg fick inget stäm alls i sitt spel. Och hade dessutom stora problem i spelet mot Rögles för dagen bästa enhet med Felix Schütz, Mathias From och Sebastian Wännström. Dessa tre stod för samtliga Rögles mål denna afton. Vet inte om det var nerver hos Netterberg eller helt enkelt det faktum att nu startade SHL och det blir en ny nivå. Den här trion måste steppa upp ordentligt framöver.

Fjärdelinan däremot med Josefsson, Marklund och Fröberg fortsätter imponera på mig. Marklund tar sin roll i denna lina och Fröberg bara växer och växer i sitt spel. Linus är otroligt stark med pucken och är svår för motståndaren att få fast. En alldeles ypperlig kollega till Josefsson. Och Marklund kan bli lika nyttig om han fortsätter där han är och underkastar sig det hårda arebetet som krävs för att spela med Josefsson och Fröberg.

Ny match imorgon. Derby hemma i ett förhoppningsvis fullsatt Vida Arena. Då blir det en större utmaning med HV71 på andra sidan.

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *