Finns det dom som vill skada med avsikt?

Jag missade helt debatten inledningsvis gällande Jocke Lindströms höga klubba i matchen mot Karlskrona.  Efter att ha sett situationen frågar jag mig, finns det dom som vill skada med avsikt?

Ja, jag missade helt debatten och situationen med Jocke Lindström. Och så läste jag Hockeysverige.se och deras artikel om situationen. Jag tyckte det direkt kändes märkligt när man diskuterar en hög klubba som borde gå till bestraffning i efterhand. Och jag tänkte att i så fall måste Jocke ha riktat ett slag mot någons huvud, men i sådana fall skulle jag hellre kalla det något annat än hög klubba. Sen fick jag då se situationen via twitter, och visst kan jag hålla med om att situationen ser aningen konstig ut. Men det jag kände spontant direkt när jag såg den var: Finns det dom som vill skada med avsikt, vill Joakim Lindström utsätta en motspelare för ansiktsskador och risken för att skada ögon m.m? Och mitt spontana svar: Nej.

Det går så in helvetes fort där ute, och man försöker att ta sig så snabbt som möjligt till olika positioner. Man delar isen med ytterligare 9 spelare + 2 målvakter. 5 av dessa är motspelare som ibland söker upp dig för att försöka hindra och sätta stopp i ditt spel. Då kan konstiga situationer uppstå. Jag är helt övertygad om att Jocke Lindström bara försöker dra klubban över motståndaren för att ta sig vidare mot pucken och i den hastigheten han har missbedömer han helt enkelt var motståndaren är. Dom åker nästan ihop, men Lindström har inget fokus på Karlskronaspelaren i det läget utan fokus ligger på pucken som finns nere i hörnan. Klubban träffar och det är en solklar utvisning för hög klubba. Vet inte hur skadad han blev, om han blödde, i så fall 2+2. Men för att detta skulle vara ett fall för ytterligare bestraffning måste man ju i så fall klart kunna fastslå att Lindström gör detta med avsikt att träffa KHK spelaren i ansiktet.

Regelboken säger följande:

I. Highsticking bestraffas med minst mindre straffet.
II. En spelare som skadar en motståndare när klubban oavsiktligt har hamnat i en otillåtet hög position, ska ådömas dubbla mindre straffet.

Om vi fastslå att Lindström inte gör detta med avsikt så ska han bestraffas enligt dessa 2. Och i så fall är det inget fall för DN. Om man däremot med säkerhet kan säga att Lindström gör detta med avsikt så kan han dömas enligt:

III. En spelare som skadar eller som på ett vårdslöst sätt angriper en motståndare med en highsticking, ska ådömas antingen större straffet + game misconduct penalty, eller match penalty.

Min personliga åsikt är att SR gör en riktig bedömning när man inte skickar detta vidare. För det är ju också så att allt som skickas och bedöms av DN blir ju lite av ett prejudikat. Nästa gång en klubba kommer upp i ansiktet på en spelare utanför spelet så kommer alla kräva en anmälan eftersom Lindströms gick till DN.

Jag har svårt i grunden att tro att det finns en enda spelare i SHL som avsiktlig vill skada andra spelare, eller utsätta dom för stor fara. Och detta gäller även tacklingar mot huvud, bakifrån och så vidare. Även situationer som mer eller mindre ser avsiktliga ut, som tex crosscheckingar mot huvud etc, är ofta resultatet av frustration, irritation där spelaren är ur balans. Och jag är 100% säker att ALLA dom som fått matchstraff för detta har ångrat sin handling i samma sekund dom utför den. Men Jocke Lindström är inte i en sådan situation över huvudtaget att han i det läget skulle vara ur balans, frustrerad eller liknande. Det är en olyckshändelse precis som vilken annan hög klubba som helst. Det är min åsikt, och det står jag för!SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
2 Kommentarer
 1. Mats
  Mats says:

  Lindström slår klubban i ansiktet på Wiköund, som om han blev rädd för att bli pååkt.
  Lindström sökte också upp Söder tidigare för att ge igen/markera/söka konfrontation/spela tönttuff etc för en helt regelrätt tackling Söder delat ut till Lindströms lagkamrat. Den var inte varken hård eller ful. Lindström tror väl han är något mer än det han är.
  Blir man inte straffad i hockey när man slår en motståndare i ansiktet med klubban mitt på isen, helt utanför det tumult som kan.uppstå vid sarg eller mål, då är det något som är väldigt fel.
  Det sänder också helt fel signaler till alla som tittar.
  Om situationen varit omvänd…hade garanterat Wiklund fått vila resten av matchen. Tråkigt, men så är känslan.

 2. Markus
  Markus says:

  Jag ser inte alls hur detta inte kan vara medvetet. Han håller klubban i brösthöjd, höjer upp den i ansiktshöjd och vägrar titta åt det hållet när smällen kommer.
  Om han hade velat undvika att smälla någon i ansiktet hade det varit en bra början att sänka klubban istället för att höja den.

  Jag tror inte att han tänker ’Nu skall jag skada någon’ utan mer ’Om han får klubban på sig så är det hans problem’. Men det är lika medvetet och är exakt det man vill få bort från hockey, trodde jag iaf.

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *