Växjö hittar inga vägar att vinna

En klart mycket bättre match från Växjös sida i back to back mötet med Färjestad igår. Men Växjö hittar inga vägar att vinna på till skillnad från andra lag som tex Färjestad. Där snackar vi fullständigt rus just nu.

Precis som Leif Carlsson ofta säger, det går ut på att göra mål. Ja, det är precis så det är. Flest mål vinner, så är det alltid och har alltid varit. Det delas inte ut några stilpoäng för spelövertag, bättre skottstatistik eller Corsi. Men trots förlusten kändes det bättre trots allt, då Växjö rent spelmässigt och statistiskt var bättre än Färjestad sett över 60 minuter. Även om det inte ger någon tröst för gårdagens förlust så ger det ändå mer förhoppningar om framtiden än vad fredagens debacle i Vida Arena gav. För efter en sådan spelmässigt väldigt bra insats så kan man ändå tänka att det måste vända och studsa med nån gång. Samtidigt som det skaver i nacken av tankarna, tänk om det inte vänder?

Det finns ju givetvis saker som fortfarande inte är bra och som till stor del avgör matcherna. Med tanke på att laget är i en sådan djup svacka och att man har så stora svårigheter med att få in pucken så blir ju sådana korta djupa svackor som man har i matcherna helt avgörande. När man kommer ut i matcherna och inte är redo från start så blir det avgörande, det är bara så. Sen måste jag säga att det försvarsspelet som man levererar vid FBK:s andra mål igår får mina nackhår att resa sig, det var en ren skräckfilmsupplevelse att se. Växjös försvar såg ut som ett schackbräde där spelaren just nu funderade på vilket drag han skulle göra. Under tiden åkte Marcus Nilsson från eget bås rakt in i Växjös zon, fick passet av Alex och…….. sköt i mål. Fem stycken fastfrusna Växjöspelare agerade extra publik. Att Nilsson kan åka in i mellan, okey, men att sedan se två sista gubbar (Rosén x 2) istället för att kliva mot Nilsson och försöka täcka skottet eller bryta skottet, så kliver man åt sidan och lämnar Jocke Eriksson själv med Färjestadsspelaren. Och det är ju bara att sikta i lugn och ro och lägga in den.

Jag vet att man ofta kliver åt sidan för att ge målvakten fri sikt, men det är ju när skotten kommer längre upp i zon. I det här fallet är det ju i stort sett friläge och hade man backcheckat hade man ju knappast släppt honom frivilligt. Oerhört passivt och håglöst agerat. Sedan blir ju även 3-1 målet avgörande, ett mål som jag tycker är lika dåligt agerat från Jocke Eriksson. Visst, vi hade fått en straff emot oss om den inte glidit in, men jag hade ju hellre sett det. Håller Jocke spaden och benskydden nere där ska den aldrig kunna smita in där under. Det här är saker som man måste titta över samtidigt som effektiviteten måste upp.

Jag sitter just nu och tittar på Luleå mot HV71 och måste säga att dessa lag gör mål som Växjö aldrig gör just nu. Den trillar in på alla tänkbara märkliga sätt. Och till och med när dom missar friläge så får dom en chans till och gör mål ändå. Och sätten dessa lag avslutar på är ingen större skillnad mot Växjös sätt, förutom att i Växjös fall är det just nu stört omöjligt att få in trissan.

Och precis som jag sa innan så vinner man inga extra poäng med bra statistik, men på nått sätt är det ändå intressant. Växjös Corsi under matchen mot Färjestad igår är nog väldigt unik. Växjös totala Corsi för hela matchen landar på hela 70,6. Det betyder att Färjestad landar på urusla 29,4, och gör ändå hela 4 mål. Växjö med 70,6 totalt och med en tredjeperiod på hela 86,5 och inte ett enda mål. Det här är nästintill overkliga siffror. Intressant är också att Växjö behöver 22,2 skottförsök per mål medan våra motståndare så här långt bara behöver 16 skottförsök för varje mål dom gjort på oss över 60 minuter. All denna info inhämtat från vår statistik guru Anders Nilsson. Siffror som givetvis inte gör någon skillnad just nu, men kanske ändå ger vissa förhoppningar framöver. Det måste ju släppa nån gång…. eller?

Sammanfattning

Färjestads BK – Växjö Lakers 4-1 (2-0, 1-1, 0-1)

Period 1.
02.45 1-0 Jonas Holös (John Persson, Andreas Jämtin)
05.09 2-0  Marcus Nilsson (Alexander Johansson, Tomas Skogs)

Period 2.
20.47 2-1 Calle Rosén (Utan ass.)
31.31 3-1 Joakim Nygård (Tomas Skogs, Jonas Holös)

Period 3.
58.31 4-1 Ole-Kristian Tollefsen (Utan ass.)

Utv: FBK 4×2, VLH 3×2
Skott: 14-36
Publik: 5886

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
3 Kommentarer
 1. Magnus
  Magnus says:

  Kanske är som Wikegård säger att det curlas för mycket med den nya generationens hockeyspelare. De tacklar inte ordentligt på träningarna det örviktigsre att det ser snyggt och coolt och tillbaka lutat ut. Det ska vara en god stämning i gruppen. Men om de blir tacklade eller ngt annat så tar de det personligt och blir förbannade på varandra och det är ju inte bra för stämningen. ( servar även en intervju med en tränare som sa ngt dom detta)

 2. Staffan Samuelsson
  Staffan Samuelsson says:

  Corsistatistiken talar ju om hur dåliga Lakers är att rensa framför mål och försvarspel överhuvudtaget. Motståndarna behöver bara 25% av chanser för att göra mål. Hur många ggr har vi inte sett stackars Robert Rosén eller någon annan center stå ensam framför vår målvakt med två motståndare. Självklart så vinner de kampen om returer och styrningar. Verkar som ett allvarligt systemfel. Upplägget har ju bevisligen inte fungerat med dagens trupp. Det man nu har hört till leda från Sam är att ”vi får dåligt betalt” i matcherna. Ingen får bra betalt om man inte gör ett bra jobb.
  Snälla Evertsson, det finns ett flertal bra backar på marknaden.
  Hoppas att undrens tid inte är förbi och att jag snart får skriva något positivt.
  Anledningen till att jag skriver är att jag känner så oerhört för Växjö Lakers och Växjö.

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *