Herre jäklar vad tråkigt

Det är kul när Växjö vinner och det är kul när dom tar tre poäng, men herre jäklar vad tråkigt det var för övrigt under tisdagskvällens match i Vida Arena mot Djurgården.

Om ska jag tala direkt från hjärtat så är jag tveksam till om Växjö verkligen var värda de tre poängen. För jag måste tillstå att jag tyckte att Djurgården var det klart bättre laget sett till spelet. Trots att Växjö vinner skottstatistiken och matchen så är det ändå DIF som håller i taktpinnen hela matchen. Och jag kände faktiskt stundtals att vi blev utspelade. Och det här är högst märkligt. Vi kommer från en match i Karlstad där vi var sanslöst bra sett till spelet med så mycket som 36 skott mot mål och endast 14 som letade sig fram till Växjös mål. Men man förlorar klart med 4-1. Nu är det tvärtom och man vinner.

Känns märkligt och faktiskt lite trist att den sämre prestationen ska ge resultat. Det kan ju knappast gynna hockeyn. Och det vi fick se Växjö prestera i Vida Arena igår kväll tycker jag är ett nytt lågvattenmärke. Publiken börjar reagera. Gick in på mitt vanliga fikaställe nu på morgonen och expediten frågade hur det gick igår. Vi vann till slut sa jag, 5-3 blev det. 5-3 svarade hon med förvåning, -jaha där ser man. Ja jag gick hem långt innan slutsignal för det var så tråkigt att titta på. Och så är det ju faktiskt. Otroligt tråkig hockey som Växjöpubliken bjuds på just nu. Slarvigt, viljelöst, passningar som inte sitter, strul i kommunikationen, inget tempo, fortsatt uruselt PP.

Jag vet inte om det var en markering från Hallam när vi fick se en PP uppställning med Joakim Hillding, Adam Brodecki och Pontus Netterberg på isen. Och det hade ju vart en sak om dom hade visat vägen, men det såg ut som vanligt. Med andra ord, ingenting hände.

Ett par saker som skiljde lagen åt markant igår. Om vi tittar på hur tex Djurgården jobbade i spelet utan puck, eller när dom i anfallszon blivit av med pucken. Då såg man väldigt tydligt att strategin var att så snabbt som möjligt återerövra den genom att försöka stressa fast Växjö igen. Två forwards vänder direkt ner och sätter stenhård press och man ger inte upp presspelet så länge Växjö strular runt med pucken i egen zon. Man sätter press direkt på puckhållaren.

När Växjö förlorar pucken i anfallszon kan man sätta en liten press på puckhållaren från en gubbe, men får han avlastning så släpper man pressen och backar upp i zon eller åker och byter. Det är orsaken till att vi ser så otroligt få långa byten förlagda i Djurgårdens zon. Det blir nån mellanvariant av Karlskronas försvarsspel, med den stora skillnaden att man inte är närmelsevis så täta i mittzonen. Det är ganska enkelt för Djurgården under matchen att ta mittzon och få ner pucken djupt.

Sen återkommer vi till det här med passningsspelet som är rent bedrövligt. Man missar även de enklaste passningarna och tappar många bra lägen i matchen som bara rinner ut i sanden. Djurgården är mycket mer noggranna än vad Växjö är och får också mer etablerad tid i Växjös zon än tvärtom. En annan slående skillnad är viljan att göra saker i fart. Växjös anfall är ruggigt tempofattiga jämfört med mer skridskovilliga Djurgårdare som verkligen försöker driva upp farten i sitt anfallsspel.

Ja, jag är nöjd med att vi vann och tog tre poäng mot nästjumbon. Men just där slutar all min nöjdhet för den här matchen. För kan man inte prestera en bättre hockey inför sin egna publik än det här så är det bara Leksand och Djurgården vi kan vinna tre poäng av i Vida Arena.

Växjö har tydliga problem, och det är svårt att peka på vad. Man har en riktigt bra forwardsuppsättning med superspets i Robert Rosèn, Tumoas Kiiskinen, Geoff Platt, Olli Palola och Dennis Everberg, men får ändå ut så otroligt lite. Och backarna har fullständigt tappat tempo och snabbhet i allt man gör. Varenda skott sitter i blocken, uppspelen fastnar för att man är långsamma, samtidigt som inte forwards heller jobbar med någon högre fart. Leino kommer in men ser ungefär lika nonchalant ut som resten.

Vi behöver en ersättare till Teemu Laakso, och vissa röster har gjort gällande att Laaksos säsong är över, och då bör det ligga en ersättning nära till hands. Det nämndes t.o.m ett namn under gårdagen. Dock ingen spelare jag känner skulle göra nån vettig skillnad i det här laget. Den som har nämnts är Anssi Salmela, men jag både hoppas och tro att det är rent påhitt. Jag vill hellre se nån riktigt tuff och elak fältherre, men som ändåhar skillsen. Givetvis inte lätt att hitta just nu, men borde ändå finnas någon som inte fått till det i NHL eller KHL.

Man måste börjar röra runt lite, för det här håller inte.

Sammanfattning

Växjö Lakers – Djurgårdens IF 5-3 (2-1, 1-1, 2-1)

Period 1.
09.56 1-0 Olli Palola (Utan ass.)
12.06 2-0 Geoff Platt (Dennis Everberg, Linus Högberg)
16.17 2-1 Daniel Brodin (Utan ass.)

Period 2.
24.52 3-1 Arvid Lundberg (Geoff Platt, Dennis Everberg)
28.48 3-2 Emil Johansson (Daniel Brodin, Matt Anderson)

Period 3.
44.24 3-3 Linus Johansson (David Bernhardt, Alexander Urbom)
56.35 4-3 Tuomas Kiiskinen (Calle Rosèn, Olli Palola)
58.52 5-3 Joakim Hillding (Josh Hennessy)

Utv: VLH 1×2, DIF 3×2
Skott: 18-15
Publik: 4250SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
4 Kommentarer
 1. Mats
  Mats says:

  LAKERS har spelat bättre men ej lyckats få poäng denna säsong så det jämnar nog ut sig.
  Djurgården sjabblade väldigt mycket också. Självförtroendet är ju i botten hos båda lagen

 2. Staffan Samuelsson
  Staffan Samuelsson says:

  Herregud!! Lakers kan knappt få till skott på mål i pp. Kolla de senaste matcherna.
  Det och övriga spelet utan någon som helst struktur ser jag som ett STORT tränarproblem.
  Varför ifrågasätts aldrig tränarstaben?
  Lakers har fortfarande bara tagit tre poäng mot lag som ligger efter dom i tabellen.
  Kanske skulle de försökt att behålla Nicklas Rahm.
  Jönsson och Hallam verkar ju inte vara en bra kombo.
  Hur länge ska styrelsen blunda?

 3. Benke
  Benke says:

  Har sett lakers spela pp fem mot tre och ändå inte få ett skott på mål. Mot färjestad i vida tog det nästan halva pp att komma ur egen zon. En dam sa efter den matchen: Vad gör dom här pojkarna hela dagarna? Ibland känns det som om spelarna inte förstår varann.

 4. Fredrik
  Fredrik says:

  Jag stod nästan apatisk på Västra stå under hela matchen och blev inte ens glad när Lakers gjotde mål, för spelet var så uruselt! Om det dessutom ryktas om att Sam och Jönsson haft diverse dispyter ihop under matcher så är jag riktigt orolig.

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *