Två mål som hade dömts bort i vilken annan match

Jag blir inte klok på denna liga och hur regler hanteras. Två mål som hade dömts bort i vilken annan match som helst, och vid situationer som varit väldigt mycket mer tveksamma har vi sett bortdömda mål? Vad fan gäller??

Först har vi Robin Figrens 1-2 mål där Andrén slår ut med händerna och visar att han ser nått. Vem har han framför sig inåkande i målområdet, jo Figren, som dessutom får pucken på handen och in. I regelboken står det nått om visuell och fysisk störning av målvakten. Att vara inne i målområdet och där hindra målvakten från att se pucken borde vara att visuellt störa målvakten. Men man dömmer mål, av nån anledning. Förklaringar får vi så sällan så det är bara att fortsätta att spekulera om detta lotteri. När sedan Frölunda gör 3-2 så är det så uppenbart att det blir omöjligt att INTE dömma bort målet då Frölunda spelaren åker rakt in i Andrén. Dock ska man veta att här dömer domarna mål på isen men ändrar efter videogranskning. Sen avgörs matchen på en massa Växjö utvisningar, felaktiga och riktiga sådana samt när Frölunda gör 5-4 i spel 5 mot 3 där Joel Lundqvist väldigt tydligt passerar framför Jocke Eriksson innanför målområdet när skottet kommer. I min värld en solklar visuell störning av målvakten innanför målområdet. Varför godkänner man om reglerna säger så?

Vi har tidigare sett matcher den här säsongen där spelare har passerat framför målvakten och nuddat linjen till målområdet och man har dömt bort målet. Då har man själv suttit och tittat och bara tänkt, fan vad löjligt. Men ok, är det så petigt enligt regelverket så får man ta det, och spelarna får anpassa sig. Sen ser man det här, och målen godkänns. Iidag krävdes det fysisk kontakt med målvakt för att mål skulle underkännas. Det enda jag kräver är en konsekvens i bedömningarna både från domarna och situationsrum. Som det är nu står man med dumstruten och fattar inte över huvudtaget vad som gäller. Dags för SHL att klargöra saker och ting och sen fan hålla sig till det. Jag som konsument av den här varan har fan ta mig min fulla rättighet att få veta vad reglerna säger och hur man kunde bedöma dessa mål som godkända? Men man får sällan några förklaringar som gör att man blir säker på vad som gäller. Kan jag regelverket så ska ju jag kunna sitta hemma i min soffa och säga att, nä det där kommer att dömas bort eftersom han åker framförmålvakten och visuellt stör honom innanför målområdet. Nu har jag spytt min mängd galla över denna sport för idag. Och jag tycker ärligt talat att alla som vill se förändringar, oavsett vilket lag man håller på borde bita ifrån och säga vad man tycker. Eller är det så inkompetent inom domarväggarna i SHL att det ändå inte lönar sig. Hoppas inte det sista stämmer.

Jag är nog lite skadad men jag uppskattade inte den här matchen, och det beror faktiskt inte på att Växjö förlorade i första hand. Det känns snarare som Växjö ger upp lite grann efter andra perioden där i stort sett allt gick emot dom. Utvisningarna haglade, både riktiga och totalt felaktiga. Och det som stör mig mest är att Frölunda spelar en ishockey som inte borde ge dom så mycket fördelar. Men dom tillåts spela med betydligt fler fasthållningar och hakningar, samt att jag inte vet något lag i hela SHL som spelar med så otroligt tydliga screeningar både i anfalls och försvarszon och att man ALLTID kommer undan med det. Sett till utvisningarna idag så kan man tror att Växjö spelade riktigt fult. 4 minuter på Frölunda och 14 minuter på Växjö, inklusive ett spel 5 mot 3. Den skillnaden var det inte. En väldigt tydlig filmning från Rosseli-Olsen när en irriterad Fröberg fick sätta sig 2 min för interference.

Jag kan inte kritisera lagets insats idag. Jag tycker dom gjorde så gott dom kunde och det blir lätt så att man tappar energin och gnistan när i stort sett allt går emot. Jag hyllar istället, framför allt linan med Everberg, Pettersson och Brodecki som verkar ha hittat kemi direkt. Everberg har verkligen hittat energin och viljan igen. Pettersson verkar vara en balans som både Brodecki och Everberg behövde. Däremot behöver första linan med Kiiskinen, Rosén och Palola hitta ett bättre spel mot motstånd som Frölunda.

Ni får ursäkta att det blev mycket skit i detta inlägg men jag blir så fruktansvärt besviken på hela ligan när det får se ut så här. Domarskapet lämnar väldigt mycket över att önska anser jag.

Sammanfattning

Frölunda Indians – Växjö Lakers 8-5 (1-2, 5-2, 2-1)

Period 1.
00.11 0-1 Linus Fröberg (Ville Leino)
09.15 0-2 Dennis Everberg (Emil Pettersson, Adam Brodecki)
12.38 1-2 Robin Figren (Johan Sundström, Henrik Tömmernes)

Period 2.
25.22 2-2 Victor Olofsson (Casey Wellman, Johan Sundström)
28.30 2-3 Dennis Everberg (Linus Högberg, Philip Holm)
29.44 3-3 Casey Wellman (Victor Olofsson, Henriik Tömmernes)
31.34 3-4 Dennis Everberg (Adam Brodecki, Linus Högberg)
32.35 4-4 Henrik Tömmernes (Casey Wellman, Johan Sundström)
36.30 5-4 Henrik Tömmernes (Johan Sundström, Joel Lundqvist)
37.26 6-4 Sean Bergenheim (Casey Wellman, Siimon Hjalmarsson)

Period 3.
43.15 7-4 Johan Sundström (Matt Donovan, Jacob Larsson)
45.17 8-4 Sebastian Stålberg (Nicklas Lasu, Simon Hjalmarsson)
47.40 8-5 Robert Rosén (Calle Rosén, Cory Murphy)

Utv: FHC 2×2, VLH 7×2
Skott: 28-32
Publik: 4357

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
6 Kommentarer
 1. Magnus
  Magnus says:

  Jag håller med dig. Vi satt ett gäng och tittade och vi sa efter en stund fan domarna har bestämt sig, Frölunda ska bara vinna idag.

 2. Johan
  Johan says:

  Håller med dig fullständigt. Efter att ha sett flera matcher i veckan i många år, tror man att man har lärt sig lite om spelet och reglerna. Men icke. Känns som ett lotteri. Tycker det finns ett flertal mkt tveksamma situationer, 1-2, 5-4 och inte minst Everbergs utvisning. Vad f-n var det? Samtidigt står Rönnberg o gapar efter mer än 2 min. Jag fattar ingenting! Suck. Känns som vi måste kräva lite förklaringar från domare & situationsrum. Den här gången var det vi som drabbades, nästa gång är det ngt annat lag.

 3. Cissi
  Cissi says:

  Instämmer fullt-det blir tråkigt när det känns orättvist och man inte förstår domarinsatsen o besluten de fattar! Vore spännande att höra tänket…..

 4. Ettan
  Ettan says:

  Det är konstigt när inte ens hockeyexperter, kommentatorer före detta domare och annat kunnigt hockeyfolk vet vad fan som som gäller i målgården. Så har det dessutom varit i flera år. Tyvärr har jag känslan att dom väljer lite vad som passar,,,,,

 5. Stripes
  Stripes says:

  Tyvärr så måste jag meddela att domarkåren har sämre återväxt än på völdigt länge. De som sitter och tar beslut ser det som en större fjäder i hatten att de själva fått uppdraget än att faktiskt utveckla sporten ishockey åt ett håll som tar domare närmre spelare, ledare och publik.

  Kritik vet jag dessvärre inte om det hjälper, specielöt inte från publiken, det är klubbarna som måste slla kravet på varför nivån är så dålig, och sen inte nöja sig med svaret utan ifråggasätta varför, varför inte, varför det, varför inte så osv osv. Om 10 år finns ingen attraktionkraft från SHL i förhållande till andra större ligor i Europa och framför allt NHL.

 6. Matte
  Matte says:

  Håller med dig i allt och speciellt det här som du tar upp att Frölunda screenar som fan i försvarsspelet. Dom lyckas jämt komma undan med att stoppa farten på spelare som försöker åka förbi speciellt backarna och det är typiskt Rönnberg hockey, ligga på gränsen (enligt honom). Det är solklara interference som dom håller på med hela tiden.

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *