Det här låg i luften

Det är svårt att säga något annat än att det här låg i luften. För efter 6-0 segern borta mot Leksand har formkurvan ganska tydligt pekat neråt. Frågan nu är ju om detta är ihållande eller snabbt övergående?

Storsegern borta mot Leksand verkar har tagit bort mängder med energi från laget och tendenserna har varit tydliga. Luleå hemma, 0-2 underläge efter 2 perioder, en tappad poäng. Malmö borta, 0-2 efter två perioder, två tappade poäng och Brynäs hemma, 0-2 efter 2 perioder, tre tappade poäng. Frågan är vad som sker med lag som Frölunda och Lakers när man helt plötsligt tappar all den kraft och energi man visat under lång tid.

Och denna lördag kväll tror jag även Hallam kände att idag är det meningslöst. Energin och viljan att tävla om varje situation finns inte där ute. Därför såg vi heller inga stora förändringar eller time out vid lägen i matchen där det avgjordes. Och med tanke på hur det såg ut i 60 minuter, så hade nog inga förändringar hjälpt idag. Man var helt enkelt inte motiverade nog att stämpla in den här gången. Sen är jag inte jätteimponerad av Brynäs heller. Man utnyttjade däremot Växjös bedrövliga spel och misstag på ett riktigt bra sätt. Och man hade också en bättre inställning och vilja att ta pucken mot mål, och framför allt på mål, och givetvis det viktigaste av allt, man var villiga att ta kampen.

Och framför allt skottstatistiken intygar ju den biten, då vi hade 4-19 i skott efter 33 minuters spel. Det är väldigt tråkigt när vi har lördagskväll, en härlig inramning, en nästan fullsatt arena, att hemmalaget inte kan mobilisera tillräckligt med kraft för att bjuda på en underhållning, åtminstone! Jag hade förväntat mig en tuff match mellan två topplag, två lag i bra form, som skulle bjuda på en riktigt härlig holmgång i 60 minuter med en oviss utgång. Och så blir det egentligen tvärtom. Energilöst, intetsägande och avgjort ganska tidigt sett till hur matchbilden såg ut. Och Brynäs bjuder ju inte heller på någon sprakande underhållning direkt. Man får några till synes enkla mål, en del rent till skänks, och spelar givetvis på detta resultat sen.

Att gå ut med ett 0-2 underläge till sista pausen och sedan komma ut och direkt bjuda på spiken i kistan gjorde ju att all tänkbar energi som skulle kunnat mobiliserats inför slutronden dog helt. Växjö Lakers är verkligen ett kollektiv i år, det får man faktiskt ge dom. När dom är bra, är alla kanonbra. När det går trögt slirar alla remmar. Om man fortfarande har viljan och målsättningen att vinna serien bör man nog hitta lösningar snarast. För med den totala bristen på vilja och energi som visades igår har dom andra snart åkt ikapp och förbi. Visst går Frölunda också dåligt just nu, men sett till spelet skulle jag vara mindre orolig som Frölunda supporter då där ändå finns en otrolig vilja och driv, och man skapar mycket. Deras problem ligger mer i att dom överarbetar och helt enkelt vill för mycket. Sånt vänder rätt var det är.

Då är den typen av kraftlöshet som Lakers visade upp igår mer oroande. Det fanns liksom inte lösningar på nånting. Att Lakers tog ett bättre tag kring spelet i tredje perioden ser jag mer som frukt av att Brynäs drog sig tillbaka en aning och försökte krympa ytor och helt enkelt stänga dörren. Och även om Kiiskinen reducerar med 2.30 kvar så var det aldrig nära ens den här gången. För första gången på ganska länge kan jag med säkerhet säga att motståndet var bättre än oss i 60 minuter och det var aldrig något snack vart poängen skulle gå.

I Växjö Lakers finns just nu ett antal spelare som gått in i en svacka, som är så djupa att dom egentligen skulle kunna avvaras och ställas åt sidan ett tag, och låta dom försöka hitta glöd och energi igen. En av dom är Robert Rosén, som är milslångt från vad han kan. Det som brukar hända väldigt bra saker kring Robban, är just nu iskall. En annan som faktiskt är så dålig just nu att han ev. tillför mer skada än nått annat så är det Ville Leino. Jag tror inte Leino gjorde ett rätt igår på hela matchen. Han spelade ALDRIG pucken i rätt tid, han slutar åka skridskor och blir ganska lätt upphängd vid sargerna där det oftast slutar med att han faller och förlorar pucken. Trots detta spelar Hallam Leino frekvent både i 5 mot 5 och i PP. Nick Bailen spelar med händerna i byxfickan och slänger puckar till höger och vänster och är själv boven till Brynäs 0-3 mål igår.

Jag ger tre spelare godkänt igår, men det är precis godkänt. Emil Pettersson, Palola och Kiiskinen visar med sitt kroppspråk och med lite mer energi än de andra att dom vill något. Men Emil har varken Everberg eller Brodecki med sig på resan igår. Dom åker mer runt och tittar på. Palola och Kiiskinen är i behov av att deras center spelar det stora spel han kan och sätter upp dom i bra lägen. När det inte sker får dom det svårt. Därför är det inte konstigt att 1-3 målet kommer när Nisse Carnbäck kommer in i matchen i slutet. Han kommer ut med glöd och en vilja och det ger resultat direkt. Där ser man också tydligt hur lite energi sätter även ett bra lag som Brynäs i problem. Kanske dags att göra något annat inför onsdagens bortamatch mot Djurgården. Lämna Rosén hemma tex och låt han ladda batterierna lite extra tillsammans med familjen, och låt han hitta energi igen. Reducera Leinos istid och ge Carnbäck mer tid i spel. Skicka signaler.

Sammanfattning

Växjö Lakers – Brynäs IF 1-4 (0-1, 0-1, 1-2)

Period 1.
05.39 0-1 Oskar Lindblom (Kevin Clark, Lukas Kilström)

Period 2.
28.09 0-2 Kevin Clark (Ryan Gunderson)

Period 3.
41.07 0-3 Jacob Blomqvist (Pathrik Westerholm)
57.31 1-3 Tuomas Kiiskinen (Nick Bailen, Nils Carnbäck)
59.58 1-4 Daniel Mannberg (Utan ass.)

Utv: VLH 1×2, BIF 3×2
Skott: 20-30
Publik: 5652

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
3 Kommentarer
 1. Fredrik
  Fredrik says:

  Tamby har än så länge inte gjort nån skillnad. Han åker bara runt i Ingenmansland, spelar ovårdat också. Han är inte ett dugg bättre än Netterberg eller Carnbäck.
  Ge Carnbäck förtroende så kommer han växa allt eftersom. Bästa laget ska spela.

 2. Sjöaguden
  Sjöaguden says:

  Jag tror å andra sidan inte att Tamby är värvad den här gången för att göra skillnad utan endast för att bredda truppen och skapa lite mer konkurrens. Tror inte man har speciellt högt ställda krav eller förväntningar på honom.

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *