SHL måste se över sin domarkår

Det ska givetvis handla om förlustmatchen mot LHC igår, men samtidigt måste jag ta lite kring domarna i svensk hockey. SHL måste se över sin domarkår inför nästa säsong och ta ett omtag. Det saknas så mycket.


Det jag är mest kritisk till när det gäller svenska hockeydomare, är den otroligt generellt dåliga känslan för spelet samt bristen på samsyn mellan domarna som finns. Detta ger matcher där bedömningarna känns mer som ett lotteri. Bedömningarna av samma brott skiljer sig så mycket från match till match och från domare till domare att man ibland blir helt vimmelkantig. Igår har vi två utvisningssituationer under matchen som får mig att bara undra. Vi har i Vida tex sett matcher där egna spelare fått höga klubbor i ansiktet med spruckna läppar och lite blod. Vi har inte fått några 2+2 om inte blodflödet varit tillräckligt. Och då har man hört från experter i studion att det krävs inte bara blod utan det ska vara ett visst flöde för att det ska ge en extra tvåa.

Igår räckte det att Broc Little spottade lite rött en gång och var lite röd om tänderna så fick Martinsson 2+2. Avgörande? Upp till var och en att bedöma. I början av matchen väljer Claesson att ta ut Oliver Bohm efter två små buffar med klubban på en LHC spelare framför mål, mest för att tala om för killen att jag är här. Bohm åker två minuter, och vi ser sällan Hallam visa tydligt missnöje, men här kunde han inte hålla sig. Vi kan ju konstatera att det inte var någon slutspelsnivå på det beslutet. Å andra sidan var det med stor säkerhet ingen sluspelsdomare som tog beslutet. Konsekvensen av en sådan utvisning ger ju en hel arena som i en hel match undrar varför bara den första förseelsen gav utvisning och inte de övriga 30 liknande fallen under matchen.

Jag tycker det är dags för SHL att göra omtag när det gäller sin domarkår. Sök nya vägar för att förbättra deras kompetens. Kolla på andra sidan pölen. Kanske kan man ta in hjälp från världens bästa liga för att bättre utbilda och förbereda våra domare. Något måste göras NU, för jag tycker den svenska domarkåren drar ner SHL:s standard som liga. En bra liga ska ha en gedigen och bra domarkår, med duktiga matchledare, samsyn och stort kunnande. Agera!

Växjö Lakers har dessutom evinnerligt svårt att få utvisningar med sig i matcherna. Något jag påpekat många gånger den gångna säsongen. Majoriteten av matcherna har man varit det lag dessutom som styrt matcherna. Trots det har man i majoriteten av matcherna mer utvisningar mot sig än med sig. Igår tex äger vi matchen i stort sett i 50 minuter. Framför allt i spelet 5 mot 5. LHC skapar sina lägen i numerärt överläge. Och detta blir avgörande utan omsvep. 12 minuter för Lakers mot 2 för LHC. Då blir det i slutändan svårt att vinna matcher. Och förutom två av dessa utvisningar så säger jag inget om resten Växjö fick. Däremot alla uteblivna åt andra hållet. En enda utvisning fick man med sig denna kväll och det var för att Jacob Lilja slog till en liggande klubba på isen efter lite frustration. Dessutom var hallen tvungen att hjälpa till för att få Claesson att ta den utvisningen.

När det gäller matchen och förlusten har jag svårt att kritisera laget som jag tycker gör en riktigt bra match. Ursnygga mål och är klart bättre än Linköping som får förlita sig på att få PP spel och vinna genom det. I spelet 5 mot 5 är Lakers övermäktiga Linköping i den här matchen. Och jag känner ingen oro alls. Dessutom förlorar Frölunda mot Skellefteå och seriesegern är i praktiken i hamn. Om inte Linköping lyckas få till 26 plusmål på Lakers i sista rundan när man tar emot Frölunda. Men det kräver ju också samtidigt att Växjö måste förlora sista matchen hemma mot Malmö i morgon. En match kvar, sen börjar det roliga!

Sammanfattning

Växjö Lakers – Linköpings HC 2-3 (0-0, 2-1, 0-2)

Period 2.
20.14 1-0 Linus Fröberg (Tuomas Kiiskinen)
26.41 2-0 Dennis Everberg (Emil Pettersson, Adam Brodecki)
36.28 2-1 Anssi Salmela (Garret Roe, Broc Little)

Period 3.
54.54 2-2 Broc Little (Andrew Gordon, Anssi Salmela)
59.01 2-3 Garret Roe (Niclas Lundgren, Broc Little)

Utv: VLH 6×2, LHC 1×2
Skott: 30-20
Publik: 4354SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
5 Kommentarer
 1. Benke
  Benke says:

  Lakers första var kanske inte ursnygg mer förnedrade, tvåan rent mästerverk. Imorgon måste arenan fyllas när seriesegern ska bärgas. Alla som läser här, hjälp till att det blir en satans fest imorgon. GO LAKERS go Lakers.

 2. Henke
  Henke says:

  Då har vi rätt olika perspektiv på ”ursnygga mål”. Jag tänker inte kasta sand i sandlådan, men i det sammanhanget var Gordons skottpass/fint till Littles
  2-2-mål ett mästerverk.

 3. 123
  123 says:

  Att säga att 1-0 målet var ursnygg är ju nästan kriminellt. Är väl ett av Frödens enklaste mål i karriären efter ett stort misstag av Roe.

  2+2 för hög klubba bör avskaffas genas, räcker med en vanligt 2:a. Snackas ju mycket om att handlingen och konsekvensen inte ska avgöra avstängningar och med det resonemanget bör ju 4min för hög klubba tas bort

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *