Ska Malmö spela in den stora matchbollen

GAMEDAY
Då är det åter dags, match 4 i kvartsfinalserien. Ska Malmö spela in den stora matchbollen redan ikväll. Gör man det har man skapat sig ett fantastiskt utgångsläge för semifinalspel.

 

Eller har vi en matchserie liknande guldserien mot Skellefteå som också inleddes med idel bortavinster. Jag är som jag skrivit tidigare skeptisk till att Lakers klarar det här. Och det är kombon av att Malmö så här långt gör det fantastiskt bra samtidigt som Lakers inte hittar rätt nycklar. Från senaste matchen finns det saker som måste förändras samt saker som man ska ta med sig och fortsätta bygga på.

Sett till spelet 5 mot 5 var Lakers faktiskt för första gången i den här matchserien klart bättre än Malmö. Men det finns saker som gör att matchbilden hela tiden ändå tippar över till Skåningarna. Tålamodet tryter bl.a. Man tappar tålamodet ute på banan, och det visar sig bl.a i spelet utan puck, i presspelet osv. Jag tycker man började fantastiskt bra i tisdags när man satte press på Malmös backar och man stängde effektivt av Malmös instick i mitten.

Men som jag sa, tålamodet tröt och efter 10 minuter var inte presspelet lika bra längre. Man släppte insticket i mitten och Malmö hittade åter igen ganska enkelt ut i mittzon. Sen har vi disciplinen som blev den avgörande faktorn i tisdags. Även om träffen på Nisse Andersson tar olyckligt så får vi inte låta Malmö krypa in under skinnet på det sättet. Här kommer nog kanske lite av nackdelarna att vara ett yngre lag med mindre slutspelsrutin. Ett av våra adelsmärken tidigare år har varit tålamodet och framför allt disciplinen. Det har inte gått att reta upp oss.

Här har ledarna en stor uppgift, att få alla att inse att den här biten kan vara helt avgörande för hela matchserien. Vi har varit i prekära underlägen i matchserier innan och vänt. Men det krävs mycket från en väl synkad grupp för att få sådant att lyckas. I tisdags gör man dumhet på dumhet. Man får chansen att reparera. Everberg åker ut på 5 minuter. Bara några sekunder senare får även Malmö en utvisning och vi får spel 4 mot 4 och en jättechans att döda av nästan hälften av femman och samtidigt har chansen att gå framåt. Då tar man ytterligare en utvisning och sätter sig själva åter i skiten, som nu innebar initialt spel 4 mot 3 och senare 5 mot 3. Den här sekvensen avgör hela matchen. Frågan är hur mycket den kommer att påverka hela matchserien.

En annan viktig sak som måste förändras idag är avsluten och skotten PÅ mål. Varför versaler? Jo, för skotten sitter inte PÅ mål. Det här stör mig otroligt mycket. Vi har många gånger fantastiska lägen att skapa oreda framför Malmös mål, men man kastar puckar över eller utanför. Att kasta puckar så dom går över mål måste vara något av det mest ineffektiva som finns. Vem kan styra en puck regelrätt som går över ribban? Och jag tror det många gånger beror på att backarna siktar på kryssen eller i nättaket, man vill att den ska sitta direkt. Växjö måste börja lära sig lägga puckarna på mål där det finns Växjöspelare. Hur svårt kan det vara.

En annan sak som var riktigt bedrövligt dåligt förra gången vi spelade i Malmö är tekningarna. Jag vet inte, men det kan inte har varit många tek vi vann över huvudtaget. Är detta en inställningsfråga? Jag tror det, med tanke på att man på träningar och värmningar nu under slutspelet faktiskt tränat en hel del tekningar. Vad blir då känslan när man ser att just den spelformen försämras där ute? En sak är säker inför kvällens match, Malmö sitter i förarsätet.

Matchstart kl 19.00 i Malmö Arena, Malmö
Matchen sänds i Cmore Hockey med start kl 18.45 (Studio) SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *