Lite Lakers och lite Vipers

Det blir inte så mycket skrivande just nu men tänkte ändå försöka avhandla både lite Lakers och lite Vipers i detta inlägg. SM-final och silly season blir det ju då och i den ordningen hade jag tänkt mig.

Jag började med innebandy både som spelare och domare 1991 när jag jobbade som fritidsledare på en fritidsgård i Moheda. Där hade jag den stora äran att vara med och grunda Moheda IBK, som faktiskt fyllde 25 år förra året. Det hände mycket med innebandyn under den perioden som följde. Men det var ändå inte min första kontakt med sporten. Den första kontakten fick jag faktiskt någon gång 1986-1987 då jag var på nån träning på Hovshagaskolan med Hovshaga AIF. Ett Hovshaga som senare var ett lag i högsta dåvarande södra serien. Hovshaga som senare tillsammans med Växjö Östra IK blev Växjö IBK (Växjö Vipers). Som domare har man därför blivit inbjuden till en del SM-finaler i Globen, och det är en speciell upplevelse. Och det är svårt att låta bli att nämna den första VM finalen i just Globen 1996 mellan Sverige och Finland (5-0).

Även om hockeyn är min primära sport idag och den som tar upp det mesta av min lediga tid mellan augusti-maj varje år så följer jag innebandyn väldigt nära. Kolla alltid resultaten efter varje omgång, och när det väl blir slutspel steppar det ju upp ännu mer. Jag tycker det är fantastiskt kul att vi har ett SSL lag i den här staden. Ett lag som nästan kopiera Växjö Lakers briljanta resa i finrummet. Växjö Lakers gjorde sin första SM-final efter 4 år, precis som Vipers lyckades med i år. Enda skillnaden är att Lakers med nöd och näppe lyckades knipa det där guldet. Vipers förlorade guldet med nöd och näppe istället. Men jag måste säga att det var en av de absolut bästa SM-finalerna jag sett i innebandy någonsin. Vipers gav de flerfaldiga Svenska Mästarna IBF Falun en rejäl fight som var millimetrar ifrån ett övertidsavgörande igår. Man gör totalt 10 matcher i slutspelet, man vinner 8 och förlorar endast 2. Men som man brukar säga, det är sista matchen på säsongen som man vill och ska vinna annars är man en förlorare. Men jag tycker Växjö Vipers ska se sig som lika stora vinnare som Falun, med tanke på det man bjuder på. Jag njöt i 60 minuter, jag hade svårt att sitta stilla och vrålen vid varje Vipersmål hördes nog i hela kvarteret. Tack Vipers för underhållningen, nästa år tar ni det hela vägen!

Växjö Lakers silly season

Tre nya spelare är klara för spel i Växjö Lakers nästa säsong. På backen Daniel Rahimi närmast fån HC Davos. Från SHL konkurrenten Skellefteå AIK tar vi in Andrew Calof och från Hockeyallsvenska Timrå IK kommer det högintressanta superlöftet Elias Pettersson. Det senaste som hände var en förlängning med Robert Rosén som tecknade ett nytt år med klubben. Min tanke kring Robbans framtid var nog mer att antingen går han till typ Schweiz eller skriver han 3 nya år. Nu blev det lite överraskande bara ett år. Men med lite distans så känns det ganska vettigt med tanke på att Robban haft en tung säsong, och även med lite skadebekymmer i slutet. Kan tänka mig att han behöver få upp sitt marknadsvärde en aning då det säkert sjunkit en del. Och det kan vara bra för honom att få bevisa för klubben men framför allt för sig själv vad han kan. Nu har han ett år på sig att visa detta. Hård och målinriktad träning under sommaren kan sätta honom på rätt spår igen och nästa höst kanske han mer kan välja och vraka mellan intressenter.

Sen står det ju ganska klart att Jocke lämnar och verkar hamna i Djurgården som det ser ut. Detta innebär att Viktor Fasth är på väg tillbaka till klubben. Men i KHL har man det regelverket som förhindrar alla spelare att skriva på något nytt kontrakt innan den 1 maj. Och så länge det inte finns något skrivet finns det ju en osäkerhet, och därför kan varken Växjö eller Djurgården gå ut med något än. Men min känsla är att vi nog inte behöver vänta speciellt länge efter den 1 maj innan bekräftelse kommer på dessa övergångar.

När det gäller övriga spelare med kontrakt i klubben finns det en spelare som jag tror att vi kan räkna bort med 95% säkerhet och det är Calle Rosén. Calle har många intresserade från andra sidan pölen och att han skulle tacka nej en gång till är nog ganska mikroskopiskt. När det gäller Eric Martinsson och Dennis Everberg så tror jag chanserna är större att dom faktiskt blir kvar och fullföljer sina kontrakt. Hur stora dom chanserna är är svårt att uppskatta, men säg 50/50 i alla fall. Olli Palola däremot är det väldigt tyst kring. Jag tror finnen överväger en del bud han fått från KHL. Min känsla är dock att han försvinner iväg, och sannolikt till något KHL lag. Kanske det t.o.m blir hem till Finland och spel med Jokerit.

Rykten och spekulationer

Det ryktas en del på olika håll och kanter. Bl.a finns det ett rykte kring Sam Hallam, att man från ledningens håll inte skulle varit nöjda med säsongen och att man brutit kontraktet. Ryktet säger vidare att Hallam redan för ett tag sedan skulle vara klar för Färjestad. Sådana rykten uppkommer varje säsong, och varför vet jag inte faktiskt. Det jag däremot vet är att klubben är väldigt glada och nöjda med sin huvudtränare Sam Hallam. Både för det han uträttat, och den proffsiga ambassadör han är för klubben. Sen är det ju högst märkligt om man tillåter en sparkad eller uppsagd ledare att åka med resterande del av ledarstaben till Spanien på någon typ av kick off. Sedan är vi snart inne i maj, och borde redan ha sett dessa förändringar samt sett namnet på en ny coach. Men det är väl så, så fort en klubb har personer som på olika sätt är framgångsrika. Samma sak har ju även sagts om Cam Abbott efter hans succé säsong med J20. Han har länge varit på väg tillbaka till Luleå. Trots det jobbar han fortfarande inom Vidas väggar med nästa säsong. Jag är ganska övertygad om att vi ser både Sam och Cam inom Växjö Lakers även nästa säsong.

Nu inväntar vi 1 maj då vi kan hälsa Viktor Fasth välkommen tillbaka till Växjö Lakers.

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *