Viktor Fasth byter CSKA mot Lakers

Nu står det klart att Viktor Fasth byter CSKA mot Lakers inför nästa säsong. Målvakten som var Lakers trogen under tre år i Hockeyallsvenskan, där han då lade grunden till en ihållande kärlek från Lakersfans.

Även om det stått ganska klart under en längre tid att Viktor skulle ansluta så är det med en viss lättnad vi nu kan konstatera att det blir så. Och det flesta har nog ganska kallt räknat med att Viktor skulle komma tillbaka en vacker dag med tanke på hans val av bas i sitt hockeyliv. Med hus i Växjö och val att tillbringa den lediga tiden av året här så har det stått ganska klart att det skulle bli en återförening. Och jag är ganska säker på att det har funnits en överenskommelse mellan Växjö Lakers och Viktoir Fasth under en ganska lång tid, att när han är klar med sitt utlandsäventyr så vill han tillbaka.  Jag tror att även Joakim Eriksson visste om detta. I och för sig ren spekulation från min sida, men jag tror att detta diskuterades redan i fjol när Jocke blev klar. Men båda parter ville säkra upp sina positioner, därför blev det ett 2 årsavtal. För jag har svårt att tänka mig att Växjö Lakers är missnöjda med Jocke, tvärtom. Men detta var nått som kunde hända, och båda parter var medvetna om det. Det är vad jag tror i alla fall.

Viktor Fasth kom till Växjö Lakers från TAIF inför säsongen 07/08 och var sedan med på Växjö Lakers två första resor i kvalserien till dåvarande elitserien. Men inför Växjö Lakers historiska säsong 10/11 lämnade Fasth för spel med AIK i Elitserien. Ett AIK som Lakers förlorade mot kvalseriens sista match den säsongen, en seger som tog Gnagarna till Elitserien. En match man minns väl på ett kokande Hovet. Vi fick den stora äran att möta både Viktor Fasth och Robban Rosén i AIK vår första säsong i finrummet. Efter den säsongen kom Robban hem och Viktor Fasth tog språnget över atlanten till Anaheims organisation. En säsong som började med lockout i NHL, vilket tog Fasth tillbaka till TAIF för spel i Sverige. När väl lockouten var över blev det 25 matcher med The Ducks i NHL samt 3 matcher med farmalaget Norfolk Admirals i AHL.

Säsongen 13/14 började Fasth där en massa skadeproblem uppstod. Det blev bara 5 NHL matcher och 5 matcher med Norfolk innan Fasth blev tradad till Edmonton Oilers i mars 2014. Han fick 7 matcher med Oilers den säsongen, men något slutspel blev det inte. Och även om han fick 26 matcher säsongen efter blev det inte något Stanley Cup slutspel alls för Viktor. En NHL sejour som började väldigt bra raserades pga skador och inför säsongen 15/16 byter Viktor Fasth liga och hamnar i KHL och storlaget CSKA Moskva. Trots bra statistik har inte Fasth fått det förtroende från CSKA ledningen som han kanske var värd. Så på två säsonger blev det endast 41 matcher + 4 slutspelsmatcher. Första säsongen slutade han på GAA 1.66 och SVS% 92,1 på 20 matcher, och andra säsongen på GAA 1.69 och SVS% 92,9. Bra siffror, men väldigt lite matcher.

Nu är alltså den förlorade sonen tillbaka i Växjö tröjan, vilket känns grymt bra. Nu blir det extra intressant att följa honom under VM turneringen i Tyskland som drar igång på fredag med match mot Ryssland. Sjöaguden säger varm välkommen hem till Viktor Fasth som skrivit på för 3 år.

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *