Till synes ett svagt men intressant lag

Ja, jag lever faktiskt. Men har tagit en liten time out fram till nu. Nu tänkte jag babbla lite hockey fram till det är dags att ta semester. Till synes ett svagt men intressant lag som ska spela för Växjös heder under vintern.

Jag var eländigt trött på ganska mycket när säsongen så abrupt tog slut för Lakers efter kvartsfinalspelet mot Malmö. Så det blev en ganska lång oannonserad time out från skrivandet för min del. Men jag har följt vårens och sommarens silly aktiviteter, samt både expansionsdraften och den vanliga draften där vi bl.a fick se Elias Pettersson väljas av Vancouver som #5 i den första rundan. En bra draft överlag för Sverige som fick se hela 27 svenska unga talanger bli tingade av NHL lag. Även Växjö Lakers danska talang Jonas Röndbjerg fick höra sitt namn ropas upp av nya NHL klubben Vegas Golden Knights som #65 i den tredje rundan. Ett härligt hockeyår för den danska talangen som även fick skriva A-lagskontrakt med Lakers under den gångna säsongen.

Den tunga biten är väl alla förluster av spetsspelare som vi fått bevittna under våren. Calle Rosén var väl egentligen den mest väntade till att lämna för NHL, men på det följde hans kollega på blålinjen Philip Holm efter hans fantastiskt fina säsong med ett VM guld som kröning. Calle till Toronto och Holm till Vancouver. Till detta så tappar vi säsongen stora kelgris, nämligen Emil Pettersson som plockades över av Nashville. Everberg traskade över till KHL för spel i Avangard Omsk, samt Olli Palola som åkte hem till finska Jokerit för spel i KHL även han. Till detta försvinner även Cory Murphy till KHK och Nick Bailen till Traktor Chelyabinsk (KHL). Hennessy, Tambellini och Leino får inte förnyat förtroende. Tunga namn alltihop när det gäller både skills och rutin.

Och det är ju ganska svårt att påstå att dessa tapp på forwardssidan är ersatta, eller kommer bli ersatta. Givetvis finns det enorm potential i Elias Pettersson, Andrew Calof och Martin Lundberg, men det finns inga som helst garantier att dessa herrar ska bli tungan på vågen den kommande säsongen. Men för den saken skull vill jag knappast säga att jag är besviken eller tycker det ser dåligt ut. Nej, inte dåligt, men på pappret ser det svagt ut, och det krävs att saker faller på sin plats för att det ska kunna bli bra. Det känns inte som att det finns något/någon att luta sig emot. Det krävs att spelare som Carnbäck, Wistén och Röndbjerg verkligen tar nästa steg. Det krävs att Elias Pettersson verkligen klarar av SHL spel lika bra som han klarade Allsvenskt spel. Och att Andrew Calof hittar det där som faktiskt finns i den killen. Vi vet vad Calof och Martin Lundberg kan åstadkomma i SHL, men när det gäller Pettersson, Carnbäck, Wistén och Röndbjerg är det en oskriven bok.

Sedan har vi spelare i truppen sen innan som Robban Rosén, som måste hitta tillbaka till Rosén-hockeyn. Brodecki måste ta nästa steg, likaså Netterberg. Den enda spelaren på forwardssidan som jag vet EXAKT vad jag har och ATT han kommer att leverera som vanligt, och det är Tuomas Kiiskinen. Här finns inga frågetecken, bara utropstecken. Att han skrev på igen gör mig innerligt glad. Sen har vi truppens äldsta utespelare i teamcapten Reddox. Otroligt viktigt att även Liam hittar tillbaka till sin hockey, sin snabbhet, och att man framför allt från ledningen hittar en ny lekkamrat till kaptenen. Han behöver en ny Lajunen jämte sig. Vår kära Josefsson kommer leverera sin del som vanligt.

Många känner oro över laget och dess sammansättning så här långt, och jag håller med om att det känns svagt, men jag tycker även att det känns väldigt intressant och spännande. Elias Pettersson ska bli fantastiskt kul att få följa under kommande säsong, och se hur han utvecklas och hur han klarar av spelat i SHL. Som truppen ser ut och aviseringen att bara en forward till ska in så innebär ju detta att Carnbäck, Wistén och Röndbjerg kommer få ordentligt med chanser att slå sig in i detta lag. Vilket gör allt väldigt intressant och spännande.

Tittar vi sen på backsidan så är ju tappen av Holm, Rosén, Murphy och Bailen tunga. Fyra väldigt offensivt lagda backar, samtliga med bra blick för spelet, bra skott och alla mycket spelbara i special teams. Varken Daniel Rahimi eller Peter Andersson är ju ersättare till någon av dessa utan båda utgör ju en typ av back som vi saknat de två senaste säsongerna. Den offensiva kraften i backvärvningarna så här långt är ligger ju i så fall på Joel Persson, som kommer direkt från div 1 spel. Jag tror herrarna Hall och Evertsson gjort en bra scouting på den här killen och det kan mycket väl smälla till direkt. Men samtidigt ska man inte stressa och tro att han ska gå in och dominera direkt i SHL, från div 1. Så förhoppningen är ju att den sista backen som värvas in är en pålitlig offensiv beprövad back där vi inte behöver fundera eller gå och hoppas på nånting, utan det ska vara självklart. Sedan behöver vi ju givetvis fortsatt utveckling på en redan bra Arvid Lundberg och så nya kliv från Linus Högberg. Härligt, underbart och skönt att Eric Martinsson fullföljer sitt kontrakt. Den just nu bästa offensiva backen som vi har.

Dock är det ju så att en position tycker jag vi är bäst i hela ligan och det är på målvaktssidan där Viktor x 2 huserar. Kul att se Viktor Fasth tillbaka i Växjö tröjan efter några år både i NHL och i KHL. Viktor Andrén visade redan förra säsongen vilken duktig målvakt han är, och Fasths tävlingslynne borde kunna ta Andrén till nästa nivå.

Faller pusselbitarna på plats så kan det här laget tillsammans med nån riktigt bra januarivärvning mycket väl vara en potentiell guldkandidat fram mot våren. Men det gäller som sagt att en hel del frågetecken rätas ut under tidig höst. Som jag skrev är det ett oerhört intressant och spännande lag, men till synes svagt på pappret. Så med utgångspunkt från det kommer jag inte tippa Växjö Lakers topp 6 som det ser ut idag. Men det kan mycket väl förändras fort.

Håller nu på att uppdatera mig och läsa på om varje lag för att tippa bästa trupp inför semestern. Stay tuned, jag är snart tillbaka.SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
1 svara
 1. Staffan
  Staffan says:

  Välkommen tillbaka med, som alltid, din kunniga och realistiska syn på läget.
  Ingen silly season utan Dennis R till Lakers snack.
  Skulle det inte vara bra för Dennis Rasmussen att komma tillbaka och hitta sitt spel igen.
  Verkar inte som att NHL’s raggarhockey passar honom.

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *