Vinster mot TPS och Lukko som gav cupsegern

Växjö Lakers inkasserar två vinster mot TPS och Lukko som gav cupsegern till de svenska gästerna. Och andra dagens match blev en riktig målkavalkad där vi bjöds på hela 10 strutar totalt när Lakers vann med 6-4.

En kanonstart på den här säsongen, med tre raka segrar mot tuffast tänkbara motstånd. Första dagens match mot TPS Åbo blev riktigt jämn, men det var en liten avgörande skillnad mellan lagen. Lakers har en liten herre vid namn Tuomas Kiiskinen som inte gillar att förlorar, utan hellre ser till att avgöra matcherna. Precis som han gjorde i första matchen mot Linköping, gjorde han när han avgjorde mötet med TPS redan i den första perioden. Tomi Kallio och Ilkka Heikkinen med lagkamrater gjorde allt dom kunde för att få hål på en fantastiskt duktig Viktor Andrén i målet som var omutbar. Det enda mål han släppte in var ett icke godkänt mål och ställningen slutade 0-1 till gästande Lakers.

Med den vinsten kvalifiserade sig Lakers för finalmatch mot vinnarna mellan Ässet och Lukko. Lukko blev vinnaren av den drabbningen med 2-1 och blev således Lakers motståndare under lördagseftermiddagen. Och det blev en match där Växjö Lakers inte riktigt var på plats när domaren släppte pucken. Vi hann knappt reagera innan vi fick den första utvisningen, och innan första 10 minuterna var över stod det 2-0 på tavlan till Rauman Lukko. Men sakta och säkert kröp Lakers mer och mer in i drabbningen och började ta för sig. Och det blev faktiskt så att Erik Josefsson drog på sig en till synes tveksam utvisning som Lukko inte utnyttjade. Istället kom Josen in från utvisningsbåset och trampade själv runt både back och målvakt och hängde in reduceringen. Med lite tur kunde även kvitteringen kommit innan periodvilan.

I början av andra perioden kommer så Lakers första PP som i och för sig inte renderar i mål, men precis efter att Lukko blivit fulltaliga kastar Martinsson pucken på mål från blålinjen. Enligt finsk sändning och speakern i arenan är det Martinssons mål, men enligt andra så är det tydligt att det tar på Pesonen. Jag vet inte, så vi säger väl Pesonen/Martinsson då för säkerhets skull. Vi har i det läget kvitterat i matchen, och Lakers har verkligen rykt upp sig. Och när det återstår knappt 7,30 av matchen får vi en första premiärskytt för Växjö Lakers, nämligen vår back från div 1 och Kristianstad, Joel Persson som vevar iväg en projektil från blålinjen, otagbart. Och Lakers fortsätter att spela bra och till slut får vi ytterligare en premiärskytt när Martin Lundberg snyggt förvaltar en riktigt bra genomskärare från Oliver Bohms klubba. I det läget, med bara 57 sekunder kvar av perioden trodde man att vi skulle kunna gå till periodvila med en tvåmålsledning.

Men Lukko ville annat, och bjöd även dom på ett riktigt klassmål signerat Janne Niskalamed endast 8 sekunder kvar av perioden. Vilket innebar att vi gick ut till en tredje period som var helt vidöppen. En period som började med att först Elias Pettersson drar på sig en tillsynes onödig slashing i offensiv zon och efter det ytterligare en utvisning. Detta innebar nästan 2 minuter i spel 5 mot 3 för Lukko. Och givetvis utnyttjar man detta läge och kvitterar åter igen matchen. Med drygt halva perioden kvar lyckas Lakers behålla tryck på Lukko i offensiv zon, där Elias Pettersson visar sina skills när han hittar Kiiskinen med en riktig smörpassning över centrallinjen. Och som brukligt missar inte vårt lilla mumintroll en sådan chans. Målet blir Kiiskinens fjärde mål på tre matcher och hans tredje raka GWG. En bra start för Kiiskinen. I slutet försöker Lukko trycka på men istället för kvittering får vi ytterligare en premiärskytt när Andrew Calof får lägga in pucken i öppet mål efter en hög puck från Rahimi.

Växjö Lakers vinner därmed TPS Cup och kommer hem till förberedelserna för CHL som obesegrade så här långt på försäsongen. Ett stort plus för Tuomas Kiiskinen givetvis som har börjat på ett fantastiskt sätt. Vill även framhäva Adam Brodecki som riktigt pigg ut och verkar väldigt spelsugen. Idag tycker jag också Pesonen och Elias Pettersson gör det bra. Kedjan med Fröberg, Brodecki och Netterberg är nog jobbig att möta, lika så Josefsson som jag tycker även han ser riktigt bra ut så här långt. Kul att han redan nu får göra mål också. Kan vi kanske få ett nytt poängrekord från Josen. På backsidan är Erik Martinsson en gigant med sin urtjusiga skridskoåkning och speluppfattning. Även Rahimi visade några gånger idag prov på det vi saknat sedan Welsh lämnade skutan. Det var en och annan Lukkospelare som åkte in i väggen. Vill också skicka tummen upp för Joel Persson. Jag förstår nu vad Evertsson sett i killen. En härlig blick för spelet, lugn och orädd och ett riktigt bra skott. Han kommer att bli bra, riktigt bra, tro mig.

Nu är det hem och ta hand om familj för dom som har och träna hårt. Sen är det dags för laget att i slutet på nästa vecka ge sig ut på ny roadtrip när skutan styrs mot Liberec i Tjeckien på torsdag och Davos i Schweiz på lördag. CHL väntar alltså.

Växjö Lakers Målskyttar under TPS Cup:

Tuomas Kiiskinen 2
Erik Josefsson
Martinsson/Pesonen
Joel Persson
Martin Lundberg
Andrew CalofSJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
1 svara
  1. Staffan Samuelsson
    Staffan Samuelsson says:

    Jag såg matchen mot TPS och reflekterade över Lakers åklust, hur bra Andrén är och väldigt bra domare.
    Synd med backskadorna redan nu. Hur allvarligt är det med Andersson?

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *