Liberec är en svårare motståndare än Davos

GAMEDAY
Jag vill nog bestämt hävda att Liberec är en svårare motståndare än Davos på många avgörande plan. Schweizarna är mer lättlästa och har inte så mycket alternativa verktyg i sin låda jämfört med tjeckerna.

Tjeckerna är lika schweizarna på det sättet att dom är extremt giftiga i sina omställningar. Men jag tycker att tjeckiska lag har en större generell taktisk skicklighet. Man har en större förmåga att ändra sitt spel beroende på motståndarens skicklighet och gameplan. Davos tuggar på i sitt tänk hela tiden och det blir trots allt ganska lätt för Växjö i slutet att stänga tillställningen och inte ge dom något extra syre. Jag tycker även tjeckerna känns betydligt starkare rent fysiskt. Vilket jag tycker var en av huvudanledningarna till varför vi fick respass av Sparta Prag förra säsongen i semin.

Dagens match känns mycket mer oviss och jag känner mer oro inför den här matchen jämfört med båda matcherna mot Davos. Tjeckerna har fler växlar att lägga i och det visade dom framför allt i matchen borta i Liberec. I dagens match krävs mer hjärna, mer smartness, viktigt att ligga rätt i positionsspelet och framför allt inte låta gästerna vända på halvdistans. Att alltid vara väldigt noggranna i spelet kring linjerna, framför allt egen blå, men även stor noggrannhet i hela mittzon. Tjeckerna är snabba och finurliga när dom får vända på motståndarens misstag runt mittzon. Den här matchtypen är mer likt SHL, och därför är den här matchen en riktigt bra inlärning för en spelare som tex Joel Persson.

Liberec stora härförare är ju lagkaptenen och svenskkändisen Martin Sevc som som vanligt spelar med nr 55 på ryggen. Sevc är ju en spelare med ett fantastiskt SHL facit. Han har gjort 247 matcher med totalt 85 poäng fördelat på 20 mål och 65 assist. Han har mer än en gång blivit SHL:s mest utvisade spelare med en utvisningstid på totalt 483 minuter. Men det häftigaste av allt är att den tufft spelande backen har spelat hela 5 SM-finaler och har tagit 4 SM-guld. 3 med Färjestad och 1 med Skellefteå. Det senaste guldet För Martin Sevc var säsongen 12-13 med Skellefteå. Sevc var även med Skellefteå AIK i finalen mot Växjö Lakers säsongen 14-15. Den enda SM-final som den tjeckiska lagkaptenen förlorat.

Liberec har egentligen inte en enda import i laget. Den enda utländska spelaren i truppen är från grannlandet Slovakien och heter Adam Janosik. Liberec som blev mästare för två säsonger sedan har tre intressanta lovande unga spelare i sin forwardsuppställning. Tre killar på 20 som vi nog kommer att höra talas om i framtiden och som vi ikväll ska titta lite extra på. Det är nr 40 Lukas Jasek, nr 31 Dominik Lakatos som gjorde ett av målen mot Lakers hemma i Liberec senast, samt nr 45 Jan Ordos. Ska vi nämna några Stars and Cultplayers i Liberec så måste ju Troja-Ljungby spelaren Leo Gudas nämnas.

Växjö kan ikväll säkra upp en plats i vinterns CHL slutspel. Men för tjeckerna är detta en mycket viktig match för att hålla avståndet bakåt till Davos som idag tar sig an Cardiff, som ganska säkert innebär 3 klara poäng hem till Schweiz. Så Lakers bör räkna med en riktigt tuff eftermiddag. Dessutom är det Lakersdagen!

Matchstart kl. 15.00 i Vida Arena, Växjö
Matchen sänds på SVT2 och SVT Play med start kl. 14.55

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *