Överlägsna men ineffektiva

Överlägsna men ineffektiva tycker jag är en rätt okej sammanfattning av Växjö Lakers prestation mot Cardiff Devils under onsdagskvällen i Vida Arena. Anfallsspelet blir ofta som försvarsspelet, dom hör ihop liksom.

Hårfönen som Hallam gav laget i gårdagens första powerbreak innehöll mycket matnyttigt när man pratar ishockey. Om man är kunskapsmässigt överlägsna motståndaren i dagens hockey så krävs det ändå en speciell inställning för att överlägsenheten även ska visa sig i resultatet. Att spela anfallshockey är ju givetvis det som spelarna älskar mest av allt. Det defensiva jobbet är ett nödvändigt ont som måste göras. Och i en match i SHL tex så är det ofta det laget som har den bästa kombon av defensiv och offensiv som går segrande ur matchen. Du måste med andra ord göra jobbet lika bra åt båda hållen. Det var detta Hallam hade en del synpunkter på vid powerbreaket igår kväll, och som tydligt hördes i TV sändningen. Laget gjorde det jättebra i anfallszon och snurrade upp Walesarna gång efter annan. Problemen kom när Cardiff vände spelet. Backcheckingen som man brukar tala om i hockey var direkt undermålig och en del spelare åkte t.o.m och bytte mitt under rådande kontring.

Som coach svider ju sånt i ögonen, och Hallam vet att laget måste göra hemjobbet till 100% för att det ska bli bra även framåt. Och det är lite orsaken till varför matchen igår blev som den blev. Du måste spela i båda riktningarna. Om vi tar tex andra perioden där Lakers vinner skotten med 17-7 och Devils har stora problem att freda sig, mycket pga andra periodens långa byten. Trots spelet som troligtvis låg i offensiv zon 85-90% av perioden, så slutar den 1-1. Cardiff får med bara 1.30 kvar på klockan av perioden in en reducering när Lakers tappar tålamodet, när man inte får in pucken, och så naggar man på försvarsspelet. Många kräver att Lakers ska krossa Cardiff, men för att man ska göra det krävs det samma vilja att göra jobbet som i en betydelsefull SHL match. Så visst är resultatet i extrem underkant, men samtidigt speglar det ganska väl Lakers agerande och inställning på isen.

Och tittar man nu över två matcher mot Cardiff så inser man ganska snabbt hur detta laget underpresterar och fuskar med viktiga detaljer när man ser till skott på mål. Växjö Lakers gör totalt 4 mål på Cardiff under 120 minuters ishockey på totalt 87 skott på mål, vilket är 4,6% i utdelning. Cardiff å andra sidan får iväg 39 skott på 120 minuters ishockey, och gör 7 mål, vilket ger en effektivitet på 18%. En annan intressant sak är ju matchernas sammanlagda corsi resultat som landar på 70-30 i Lakers favör. För den som är intresserad slutade gårdagens corsi på 74-26 och bortamatchen med 67-33. Och för den som undrar är alltså Corsi en sammanslagning av alla skott på mål, utanför mål och blockerade skott i procent. Så visst är man överlägsna, spelmässigt. Men pga av oviljan att göra jobbet över hela banan i 60 minuter blir inte resultatet därefter.

Cardiff däremot gör ju verkligen jobbet över hela banan utefter sina resurser. Och när man då får chansen offensivt så får man också in puckarna på de få chanser man får. Så det är viktigt att förstå vikten av att göra jobbet till 100%, då blir du som lag också belönad.

Kul att Brendan Shinnimin fick utdelning i sin första match och jag tycker det är ett härligt energiknippe och han är verkligen väldigt lik Geoff Platt på många sätt. Jag tror han kommer att bli väldigt värdefull när han fått komma in i detta och lärt sig tänket och hur det fungerar i SHL. Det är definitivt en kille som kan göra mycket poäng. Det finns potential. Nu är det tätt mellan pucksläppen och redan imorgon är det dags igen när KHK kommer till Växjö för starten på ett back-to-back möte lagen i mellan, som fortsätter på lördag i Karlskrona.

Sammanfattning

Växjö Lakers – Cardiff Devils 3-2 (2-1, 1-1, 0-0)

Period 1.
00.54 1-0 Eric Martinsson (Tuomas Kiiskinen, Andrew Calof)
03.50 2-0 Daniel Rahimi (Joel Persson, Andrew Calof)
05.37 2-1 Josh Batch (Mark Louis)

Period 2.
20.26 3-1 Brendan Shinnimin (Elias Pettersson, Joel Persson)
38.29 3-2 Matthew Pope (Joey Haddad, Gleason Fournier)

Utv: VLH 3×2, CAD 3×2
Skott: 41-18
Publik: 4884SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *