Mellandagshockeyn är starten på upploppet

GAMEDAY
Växjö Lakers har haft en fantastisk höst, den bästa i klubbens historia. Mellandagshockeyn är starten på upploppet i SHL och kampen om placeringar startar på allvar. Ett race mot slutspel, kvalspel och semester.

Sjöaguden har haft en tillbakadragen tillvaro under hösten pga av privata förändringar som har krävt en större närvaro av mig. Vilket har gett mig mindre tid att skriva. Jag börjar nu hitta en rutin även i detta vilket kommer att ge mig störra möjligheter att skriva på lediga stunder. Fram till nu har det tyvärr inte funnits kraft att skriva under dessa lediga stunder utan vila har prioriterats. Nu stundar ett nytt år, en spännande vinter och vår med JVM, OS, SHL och slutspel. Och för den som följer NHL även ett Stanley Cup fram mot sommaren.

Denna annandag jul startar hockeyn igen. Och det drar igång på alla fronter känns det som. 18.00 är det dags för Växjö Lakers att ta sig an Skellefteå AIK hemma i Vida Arena. Och kl 20.00 är det så dags för småkronorna att ge sig i kast med JVM 2018 i Buffalo där motståndet heter Vitryssland. Ett gäng småkronor som innehåller Elias Pettersson och Linus Högberg från Växjö Lakers, vilket gör en redan kul turnering ännu intressantare. Sveriges grupp består av Sverige, Vitryssland, Tjeckien, Schweiz och Ryssland. Den andra gruppen består av USA, Kanada, Finland, Danmark och Slovakien. I Danska truppen hittar vi även där två Lakersspelare i Jonas Røndbjerg och David Madsen. Sveriges andra match i turneringen spelas den 28/12 kl 22.00 mot Tjeckien.

Växjö Lakers då. Vad kan vi vänta, är några tillbaka, hur står vi oss mot lag som Skellefteå utan våra starkaste offensiva hot? Ja, frågorna inför kvällens match är givetvis många. Det vi vet med säkerhet är att Elias Pettersson, Linus Högberg, Jonas Røndbjerg, David Madsen och Janne Pesonen inte spelar. Vi vet att Noah Welch ska vara tillbaka efter avstängning, Martin Lundberg spelade senast, och det gjorde även Erik Martinsson, samt Dominik Bokk som återkommer från B-JVM spel med Tyskland. Då återstår Tuomas Kiiskinen och Brendan Shinnimin. Kiis vet vi sedan tidigare har skadeproblem och vi vet även att Shinnimin utgick mot Brynäs med vad det såg ut som en axel ur led. Status verkar dock vara så att Shinnimin faktiskt är spelduglig enligt vad SMP erfar. Kiiskinen med sitt målsinne och sin förmåga att alltid vara där när det ska avgöras saknas, och han verkar inte vara klar för spel ikväll.

Frågan är om denna lite urholkade trupp kan fortsätta att överraska oss. För trots manfallet har man fortsatt att plocka poäng. Man tar en pinne här och två pinnar där, och i en del matcher är man på många sätt spelmässigt överlägsna. Det är starkt trots allt, det måste man medge. Det som är extra kul är att man plockar upp juniorer i mängder, samt t.o.m lånar in spännande juniorer från tex div 1 och ger dom chansen att få visa upp sig på SHL scenen. Sedan skadorna och avstängningarna började avlösa varandra har vi fått se bl.a August Nilsson och Axel Sundberg med stor pondus gå in och göra SHL debut. August och Axel kommer från Växjö Lakers J20 lag. Dessutom lånar man in Pontus Holmberg från VIK Västerås i Div 1. En kille som jag känner verkligen gjorde avtryck i de två matcher han spelade, framför allt mot Brynäs. Man ska ju vara medveten om att det inte är lätt att komma in från div 1 och bara göra 2 matcher. Men han kan vara riktigt nöjd med sin prestation och Patrik Hall och Henrik Evertsson visar åter hur enormt duktiga dom är i sin scouting.

Hade gärna sett Pontus i några matcher till, men givetvis behöver VIK en sådan duktig spelare när nu Allettan drar igång den 27/12. Förhoppningsvis kan vi se några spelare återkomma här under mellandagsspelet. Matcherna mot Skellefteå är en av favoritmatcherna i mitt tycke. Blir alltid riktigt bra hockeymatcher, gott om folk på läktarna och bra stämning. Växjös stora uppgift för kvällen blir givetvis att få grepp om Skellefteås landslagskedja med Jocke Lindström, Per Lindholm och Oscar Möller. Ska bli intressant att se hur Hallam matchar laget mot dessa tre. Han brukar ha några ess i rockärmen. Jag måste säga att lottningen av matcher under mellandagarna verkligen är en vinstlott för Växjö. Och då menar jag inte nödvändigtvis rent sportsligt utan att lagen inbjuder till riktigt bra hockeymatcher.

Idag som sagt är det Skellefteå AIK på schemat hemma i Vida. På torsdag bär det iväg till derbydrabbning med HV71 i Kinnarps Arena. Och på lördag är det åter tillbaka till Vida Arena för möte med Färjestads BK. Ett schema som verkligen kittlar hockeynerven känner jag. Efter det får man vila några dagar för att sedan ta sig an Frölunda i Scandinavium dagen innan trettondagsafton. Men nu är det dagens drabbning som gäller, Skellefteå AIK, nu kör vi!

Matchstart kl 18.00 i Vida Arena, Växjö
Matchen sänds i Cmore Sport med start kl. 17.50

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *