Odisciplin straffar sig alltid i slutändan

GAMEDAY
Att ta en massa utvisningar i dåliga lägen, i tid och otid har varit lite återkommande den här säsongen. Och odisciplin straffar sig alltid i slutändan oavsett vilket lag man möter.

Förlusten mot HV71 är ingenting att säga nått om alls. Sett över 60 minuter vinner dom klart rättvist. Det som stör mig mest är faktiskt lagets dåliga disciplin, när man tar till synes helt onödiga utvisningar i helt fel lägen i matcherna. Det straffar sig, det är bara så. Sen är ju domarstandarden allt annat än vad vi behöver i världens tredje liga. Det får inte hända att en domare tar bort ett mål för ett lag på ett sådant sätt som Pehr Claesson gjorde i torsdags, fullständigt oacceptabelt. Alla vet att det var av ren feghet som signalen kom, och inte alls för att han trodde pucken var blockerad. Finns ju ingen domare som blåser av så snabbt. Man brukar prata om att man håller på signalen i 2-3 sekunder, i det här fallet pratar vi inte ens en halv sekund. Men det är inte bara beslutet i sig som visar på domarstandarden. Positioneringen och sättet han står fastfrusen utmed sargen när puck och spelare kommer emot honom och spelvägen för HV spelaren bara är i just Claessons riktning. Han måst vara mer rörlig.

På nått sätt måste SHL nån gång sätta ner foten och se till att utveckla svenska elitdomare. Det räcker att titta på JVM, och definitivt NHL så inser man ganska snabbt vilken låg nivå svenska domare håller. Jag har varit kritisk till svenskt domarskap inom hockey nu i många år. En professionell domare ska i alla lägen kunna hantera en situation som den Claesson hamnade i igår. Eller rättare sagt, en domare av hög klass hamnar inte ens i situationen. I skrivande stund sitter jag och tittar på utematchen mellan USA och Kanada, och kan konstatera hur rörliga domarna är. Dom är väldigt sällan, eller aldrig i vägen för spelet. I SHL tycker jag det mer är en regel än ett undantag att att domarna är i vägen.

Men som sagt, detta är sekundärt trots allt, för det går inte att säga så mycket om HV:s seger. Det är ändå kul att Lakers gör en ganska svag insats, med bara totalt 12 skott på mål under 60 minuter och ändå gör detta till en batalj och nagelbitare ända in i kaklet. Det är starkt och är en kombo av fantastiskt målvaktsspel från Andrén samt ett bra försvarsspel. Och med tanke på alla utvisningar så har ju boxplayspelet ett finger med i spelet också givetvis.

Årets sista match står för dörren och det blir Färjestad som står för motståndet ikväll i Vida Arena. Och faktum är att det efter kvällens match även är färdigspelat dessa lag i mellan. Man har alltså klarat av samtliga fyra matcher lagen i mellan under höstdelen av säsongen. Och det intressanta och kanske tråkiga i kråksången är att det bara blivit bortasegrar mellan dessa under höstens matcher. Det började med bortamatch i Löfbergs Arena den 24 oktober där Lakers vinner med 1-3 och vi minns med förtjusning Adam Brodeckis underbara zorro som spikade slutresultatet. Knappt månaden senare var det dags igen, denna gång i Vida Arena. Då var det gästande Färjestad som tog med sig samtliga poäng efter seger med 2-4. I denna drabbning kommer jag mest ihåg Ilari Melarts rensning i slutsekunderna när Lakers tagit ut målvakten och går för en kvittering. Melart får tag på pucken bakom eget mål och slänger iväg den i en vid båge över hela banan och in i en tom bur på andra sidan.

Den 7 december var den senaste gången lagen träffade på varandra. Också det en minnesrik och jämn tillställning där Lakers gick ifrån till en 0-3 ledning i den andra periodens första hälft. Och i den andra hälften av den perioden är det Färjestad som kopplar greppet och kommer tillbaka. 3-3 och 6 mål i den andra perioden inför slutronden. Och åter igen är det gästerna den gången som återtar kommandot när Røndbjerg sätter 3-4 pucken, och de flesta tror tillställningen är över. Men efter ett snyggt kombinationsspel sätter Dick Axelsson 4-4 och alla trodde nu på en förlängning. Men med bara 1.08 kvar på klockan stiger Joel Persson in i handlingen med en fantastisk prestation där han till slut kan leverera Erik Josefsson en macka han inte kan missa och Lakers vinner till slut med 4-5.

Roliga matcher lagen i mellan så här långt, men alltså bara bortasegrar. Ska den trenden hålla i sig eller har Lakers kapaciteten att vända den här trenden ikväll. Det återstår att se. Rykten gör gällande att Janne Pesonen kan komma till spel i en mindre roll redan ikväll. En möjlighet för den finska stjärnan att känna sig för innan det nya året kommer. Räknar vi in Janne Pesonen i kvällens uppställning så har vi fortsättningsvis Tuomas Kiiskinen och Viktor Fasth på skadelistan, samt Elias Pettersson och Jonas Røndbjerg på JVM. Det jag hoppas på inför kvällens match är ett mer argsint och revanschsuget Lakers som vill visa hemmapubliken ett bättre spel över 60 minuter än de tillresta till Jönköping fick bevittna i torsdags.

Matchstart kl. 18.00 i Vida Arena, Växjö
Matchen sänds i Cmore Hockey med start kl 17.50 (Hockeylördag)

Sammanställning

HV71 – Växjö Lakers 3-2 (0-0, 2-2, 1-0)

Period 2.
21.43 0-1 Andrew Calof (Brendan Shinnimin, Joel Persson)
35.17 0-2 Pontus Netterberg (Brendan Shinnimin)
36.45 1-2 Lawrence Pilut (Stefan Elliot, Kevin Stenlund)
38.35 2-2 Oscar Sundh (Robin Figren, Marc Zanetti)

Period 3.
56.06 3-2 Mattias Tedenby (Lawrence Pilut)

Utv: HV 3×2, VLH 8×2
Skott: 35-12
Publik: 7000

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *