Inga underlägen verkar omöjliga

Det har hänt så många gånger nu. 1-4 mot KHK borta blev till seger 6-4, och igår var det dags igen. Inga underlägen verkar omöjliga för det här laget. Man behåller lugnet och bara kör vidare.

Jag vet faktiskt inte hur många gånger vi legat under den här säsongen, och sen vänt matchen till egen fördel. Och det tjatas om det i media, och lagen vet garanterat om det. Och bara för skoj skull så tog jag mig lite tid och gick igenom de 33 matcher som spelats för att se vilka upphämtningar vi gjort, där vi vänt och vunnit eller åtminstone fått en poäng med oss. LHC borta var först ut under hösten där vi låg under med 2-0, 3-1 och 4-2, men vände och vann med 5-4 på övertid. Sen var det borta mot Mora då vi låg under med 2-0 men vände och vann med 5-2. KHK har vi vänt mot borta två gånger. Första gången var det bara en 1-0 ledning för hemmalaget som vändes till en 3-1 seger för Lakers. Andra gången var uppförsbacken aningen brantare när vi låg under med 4-1 men lyckades vända och vinna med 6-4. Hovet och DIF är något som varit svårt för Lakers ett tag. Här ledde DIF med 3-1 men Lakers vände genom bl.a ett sent mål av Elias Pettersson, och där sedan Andrew Calof avgjorde på straffslag. Brynäs hemma blev en jobbig tillställning där gästerna tog en 3-1 ledning. Men Lakers ville annat och vände till en 4-3 seger på straffslag. Även här med Andrew Calof som segerskytt. Och sen har vi bedriften från gårdagen där Frölunda tog en 2-0 ledning i den första perioden, båda i PP. Men Lakers vänder och vinner komfortabelt med 5-2.

Moral och karaktär är ju två ord man gärna applicerar på den här truppen. Men det verkar också vara en harmonisk grupp som inte går att stressa upp nämnvärt, utan man håller sig till sin gameplan oavsett vad det står på tavlan. Man gör småjusteringar i sitt spelsätt, man jobbar lite hårdare, man är lite aggressivare på pucken, och man synkar kanske lite bättre i sitt presspel. Annars håller man sig till samma strategi. Man brukar prata inom hockey att det mentala måste ligga på en jämn nivå, man får inte segla iväg åt nått håll. Det innebär rent praktiskt att man i det stora hela håller sig lugn och inte drar iväg för mycket när man vinner, och att man inte deppar ihop fullständigt när man förlorar. Utan man kort och gått utvärderar snabbt och effektivt sen blickar man mot nästa uppdrag. Samma sak gäller under matcherna. Man ska inte låta ett mål påverka en allt för mycket oavsett i vilken riktning målet kommer i. Utan släpp och fokusera på nästa byte. Detta tror jag Växjö Lakers Anno 17/18 är mästare på. Man har varit bra på det tidigare också, men i år känns det maximerat på nått vis. Vi ser aldrig några större känsloyttringar från Lakers ledare i båset, vare sig det är mål framåt eller bakåt, eller om en match vinns eller förloras.

Sen är det givetvis så att man på nått sätt måste få ordning på det ojämna i sina prestationer. Det går inte att vända på alla matcher. Till slut blir man straffade. Det jag efterlyser nu är en gedigen insats över 60 minuter. Där man tydligt bestämmer sig att ta kommandot och även behålla det under hela resan. Jag tror det är en av de viktigaste detaljerna att slipa på fram till slutspelet börjar.

När det gäller gårdagens tillställning så är jag mest irriterad över de återkommande dåliga domarinsatserna. Det var en bedrövlig nivå på bedömningarna, där Winge/Sjöberg behöver sätta sig ner och verkligen analysera sitt domarskap, och framför allt tänka över vilka värderingar man ska hålla sig till när man dömer. Om man frågar en domare vilket som är bäst, missa eller gissa, så svarar alla givetvis missa. Men det verkar vara något som dom har oerhört svårt att applicera i sitt matchledarskap. Som jag ser det så var faktiskt varenda en av utvisningarna som togs igår från båda håll ytterst tveksamt. Och då sticker någon smart fram näsan och säger, ja men då spelar det ju ingen roll, då väger det ju upp om dom var lika dåliga åt bägge håll. Men utvisningar är inget som påverkar en match positivt. Det ger egentligen bara det ena laget en större möjlighet under begränsad tid att göra mål. Men matchen i sig blir ryckig och tempot sänks. Därför är dessa tveksamma utvisningar av endast ondo. Nu blev det så att bara Frölunda lyckades utnyttja dessa utvisningar igår, därav 2-0 ledningen efter en period. Samtliga Växjös mål görs i spel 5 mot 5.

Jag återkommer ofta till detta med domarna och det gör mig lite orolig när man ser att hockeyn som spel utvecklas i rasande fart, men domarna verkar inte riktigt hänga med. Man står fel och missar eller felbedömer situationer, eller som Pehr Claesson är i vägen och sedan i panik tar ett ännu sämre beslut. Och denna slutna grupp som aldrig kommunicerar något utåt verkar heller inte jobba med dessa problem. Det är inte nått vi som konsumenter av denna sport ser eller hör i alla fall. Jag vill se en större öppenhet. Lufta problem, erkänn misstag, kommunicera med oss alla och visa att ni är en del av sporten som också måste utvecklas och ta nya steg. För det är ju ganska tydligt att man skapat en typ av ”Management by fear”, våga inte kritisera oss öppet för då…..! På det sättet håller man detta inom sporten. För vi som publik och tv tittare ser eller hör ju aldrig vad som sägs mellan aktiva och domare efter matcher eller i periodpaus. Och med den slutna verksamheten sätts det ju heller ingen press på organisationen.

Nog om det! Jag satt igår efter matchen, och innan småkronorna skulle ta sig an USA och funderade lite över hur konkurrenssituationen kommer att se ut nu när snart alla är tillbaka. Man bör ju för det första inte förstöra den första lina man byggt upp nu, som verkligen levererar. Imorrn är Kiiskinen tillbaka, och i nästa vecka kommer även Elias och Røndbjerg tillbaka också. En första lina med Shinnimin, Rosén, Calof tycker jag är given. Och i andra vill jag se Kiiskinen, Pesonen, Pettersson. Sen har vi Fröberg och Josen som centrar i tredje resp. fjärde. Och där har vi då fyra ytterplatser som ska fördelas på Nils Carnbäck, Pontus Netterberg, Jonas Røndbjerg, Liam Reddox, Adam Brodecki, Dominik Bokk och Martin Lundberg. 7 forwards om 4 platser. Det är givetvis sunt med konkurrens, men en del pratar om att man borde ta in ytterligare en forward för att spetsa till laget ytterligare. Då är frågan om man inte börjar närma sig en osundare konkurrenssituation? Spelare kommer att bli bänkade, frågan är då hur det påverkar en grupp som ganska tydligt fungerar väldigt bra, att det kommer in någon i slutet för att få ta del av den godaste biten resan och därmed skicka några andra till läktaren som slitit under hela säsongen för att hålla laget där dom ligger. Svårt, men jag föredrar nog att klubben håller i pengarna och låter den här gruppen göra det.

Sen måste man ju givetvis nämna Juniorkronornas bedrift i går kväll när man skickade USA till en bronsmatch när man vann med 4-2 efter en sanslös tredjeperiod med två mål i shorthanded. Det förvånade mig inte att man försökte sig på fullsmällar på tex skadade Lias Andersson, men att man faktiskt jobbade så mycket med att filma för att lura domarna som dom gjorde förvånade mig verkligen. Därför känns det ju extra bra att man lyckades hålla avståndet och ändå vinna. Grymt starkt och kul att Elias fick göra mål igen. Och jag tror Montén hörde min klagan över att Nyllet och Elias spelade ihop, då dom var särade på i denna match. Vilket jag tror kan har varit avgörande. Elias Pettersson, Lias Andersson, Oscar Steen och Axel Jonsson Fjellby blev Sveriges målskyttar. Nu är det bara Kanada kvar, inatt kl 02.00!!

Ny match för Lakers imorgon, då Rögle står för motståndet i Lindab Arena.

Sammanfattning

Frölunda Indians – Växjö Lakers 2-5 (2-0, 0-1, 0-4)

Period 1.
04.35 1-0 Victor Olofsson (Simon Hjalmarsson, Ryan Lasch)
13.51 2-0 Victor Olofsson (Ryan Lasch, Joel Lundqvist)

Period 2.
38.40 2-1 Eric Martinsson (Arvid Lundberg, Linus Fröberg)

Period 3.
40.10 2-2 Adam Brodecki (Oliver Bohm, Eric Martinsson)
45.45 2-3 Brendan Shinnimin (Utan ass.)
51.49 2-4 Andrew Calof (Brendan Shinnimin, Robert Rosén)
58.38 2-5 Andrew Calof (Oliver Bohm, Daniel Rahimi)

Utv: FHC 3×2, VLH 5×2
Skott: 23-31
Publik: 10299

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *