Dåligt målvaktsspel och svag coachning

Sett till hur den här matchen förloras så vill jag inte lägga skulden på lagets insats som helhet utan jag anser att det är dåligt målvaktsspel och svag coachning som avgör den här matchen till Rögles favör.

Om vi börjar med Viktor Fasths målvaktsspel så syns det ganska tydligt redan på straffen från Aaltonen i inledningen att han inte chackat in fullt ut för match. Jag tycker finnens straff är ganska nonchalant, när han bara skyffla in pucken som det ser ut. Och herr Fasth i målet ser helt enkelt fastfrusen ut. Jag kände direkt att det där såg ganska lamt ut. Och när man sedan ser Fasths agerande i samband med 2-0 målet så ringer varenda varningsklocka. Han har Aaltonen bara nån meter vid sidan om sig, på rätt sida om förlängda mållinjen, ändå står Fasth i målet så han mer eller mindre liknar en schweizerost. Att Aaltonen får trä in den där ifrån är i mitt tycke riktigt svagt av en målvakt av Fasths kaliber. När han sedan innan de 10 minuterna släpper in ytterligare ett mål mellan benen så kände jag att nu har han väl ändå gjort sitt.

Men inte, Fasth står kvar i målet och visar åter igen att han inte var i närheten denna eftermiddag av att vara på tåna och redo för match. Rahimi går ner och täcker jämte Fasth för att hindra inspel framför mål i spel 4 mot 5. Pucken tar givetvis på Rahimi och går olyckligt mot det egna målet där Fasth åter står och sover och släpper in dagens tredje puck mellan benen. Men Fasth ska få släppa in ytterligare en balja innan plats ges för Andrén. Och här kommer då slutklämmen på kritiken på Fasth som jag tycker borde lämnat buren redan efter 3-0, och själv där insett att han inte kan hjälpa laget idag. Men eftersom han tydligen inte tyckte så, så borde coach Sam Hallam agerat och vinkat in Viktor för en ny Viktor. Jag vet inte hur Hallam resonerar i detta läge, när han ganska tydligt har en målvakt som inte är på plats för att hjälpa laget och ändå låter han förstöra hela eftermiddagen.

En grymt dålig coachning måste jag säga. Jag är näst intill helt säker på att hade han bytt Fasth redan efter 3-0 hade laget vänt även denna gång. Men 5-1 inför slutronden blev en alltför tung och svår uppförsbacke mot ett lag som offrade livet för en vinst idag, kändes det som. Sen är det givetvis bedrövliga utvisningar och dålig disciplin från bl.a Shinnimin, men det är ändå inte detta som avgör utan det är mängden mål man släpper in första halvan av matchen. Jag tycker inte man skickar rätt signaler till laget när man låter en målvakt stå kvar och släppa in hela 5 mål innan man gör en rokad på den posten.

Men det kommer sådana här djupdykningar ibland och även en coach måste ju få göra misstag. Och det är bättre dom kommer nu än om några månader när mycket mer står på spel. Dessutom kan man kanske använda detta som lite tändvätska inför kommande veckans matcher där först ut blir semifinal 1 i CHL borta mot Bili Tygri Liberec på tisdag. Och sedan är det Karlskrona som besöker Vida Arena på torsdag. Bara att hoppas att laget känner stor revanschlusta inför dessa två fighter. Växjös målskyttar för dagen blev två backar i Joel Persson och Noah Welch. Andrew Calof var inte tillräckligt het heller idag med ett friläge och en straff, med noll i utdelning. Viktor Fasth ska dock ha ett plus i ytterkolumnen då han fick ett andra pass till Joel Perssons 3-1 mål. Viktor Andrén hade nog med sitt lugn gett den här matchen ett helt annat ansikte om han stått från start. Han gjorde som vanligt ett stabilt intryck när han kom in.

Sammanfattning

Rögle BK – Växjö Lakers 6-2 (3-1, 2-0, 1-1)

Period 1
05.40 1-0 Juhamatti Aaltonen (Utan ass.)
08.56 2-0 Juhamatti Aaltonen (Bryan Lerg, Craig Schira)
11.54 3-0 Juhamatti Aaltonen (Jack Connally, Daniel Widing)
19.53 3-1 Joel Persson (Robert Rosén, Viktor Fasth)

Period 2.
27.31 4-1 Linus Sandin (Ben Youds, Bryan Lerg)
31.03 5-1 Taylor Matson (Stephen Perfetto, Craig Shira)

Period 3.
49.45 5-2 Noah Welch (Janne Pesonen, Peter Andersson)
57.37 6-2 Daniel Widing (Alen Bibic)

Utv: RBK 3×2, VLH 6×2 + 1×10
Skott: 27-38
Publik: 3705

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *