En första chans att ta en titel

GAMEDAY
Nu står vi här, D-Day, och en första chans att ta en titel den här våren. Och första gången i historien som Växjö har en chans att ta en europatitel i en lagsport. Men det står en motståndare på andra sidan som också vill vinna.

Lakers har under våren chansen att ta en trippel, alltså chansen att bli både Europamästare, ligasegrare i SHL och svenska mästare. Men vägen är lång för att lyckas med detta, men trots det står vi här med en uppenbar chans att ta den första redan ikväll. CHL final i Vida Arena och finska Liiga fyran JYP Jyväskylä står för motståndet i denna historiska finalmatch. Även Liiga har en solklar serieledare, men det är inte JYP, utan Oulun Kärpät som leder på 108 poäng, hela 16 poäng före TPS på 92. JYP återfinner vi på en fjärdeplats på 88 poäng, dock med en match mindre spelad än övriga topplag. Längst bak mellan stolparna i JYP hittar vi 27 åriga, Tappara fostrade Juho Olkinuora som efter 30 spelade matcher i Liiga ligger på 91,6 i räddningsprocent. Hans backup heter Eetu Laurikainen, en egen JYP produkt på 25 år. Eetu har vaktat kassen i 20 matcher så här långt och landar en räddningsprocent på 90,6.

På backsidan har man oerhört rutinerade 34 åringen Mikko Mäenpää med erfarenhet från både landslag, AHL, NLA och KHL. Dessutom 57 SHL matcher med Skellefteå respektive Frölunda. JYP har ett ganska åldrat lag där 4 av 8 backar är över 30 år. Men även på forwardssidan är man så många som 7 st som är 30 år eller äldre. Äldst i laget är assisterande kaptene Jani Tuppurainen med sina 37 år. Två andra åldermän i detta lag är de två ledande forwardsen, kaptenen Juha-Pekka Hytönen (36 år) och 35 åriga Jarkko Immonen. Jarkko är lagets spelgeni och ligger på en tredje plats i den interna poängligan, där han gjort 9 mål och hela 32 assist på 48 spelade matcher. Men lagets poängbäste är en betydligt yngre förmåga, en 23-årig center vid namn Anti Suomela som efter 48 spelade matcher har 45 poäng fördelade på 17 mål och 28 assist. Men på den andra platsen i poängligan hittar vi åldermannen Jani Tuppurainen med fina 42 poäng fördelade på 118 mål och 24 assist. Hytönen, Suomela, Tuppurainen och Immonen är väl de forwards som utgör det stora offensiva hotet från kvällens gäster.

För Växjö Lakers kommer den här finalen ganska bra i tiden med tanke på att vi bara är 9 dagar från att transferfönstret den här säsongen stänger. Nu får Evertsson och hela ledarstaben se hur det här laget hanterar den här typen av matcher där allt står på spel. Kan det här laget klarar att kliva in mangrant i slutspelsmode. Finns det någon eller några som kommer falla bort och inte synas. Efter kvällens match kan ledningen ha klart för sig om man behöver förstärka eller bredda truppen innan fönstret stänger. Framför allt hur kommer de unga orutinerade spelarna som tex Elias Pettersson, Jonas Røndbjerg och Linus Högberg att hantera detta. Jag har förståelse för om man vill bredda truppen ytterligare samtidigt som jag inser att det också är en risk, att ta in någon i en grupp som ganska tydligt är väldigt harmonisk. Vi får se efter kvällens match och innan den 15/2 hur Evertsson väljer att göra.

Matchstart kl. 18.45 i Vida Arena, Växjö
Matchen sänds i SVT24, SVT2, SVTPlay samt Viaplay med start 18.45

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *