Det måste väl ändå finnas gränser

Många pratar om att man gör allt för att vinna i alla lägen. Men det måste väl ändå finnas gränser för hur långt det är moraliskt att gå. Det måste trots allt ändå finnas värdegrunder även för ett professionellt hockeylag, eller?

Att man under match högljutt, rent taktiskt försöka påverka tex domarens beslut genom att klaga. Att man både verbalt och fysiskt försöker få spelare ur balans, och på så sätt vinna en betydande fördel. Jag kan köpa detta, även om det ibland hos en del ledare och spelare går till överdrift. Men att använda sig av medicinska saker som Malmö gjorde i fallet Jens Olsson efter semifinal 1 tycker jag hamnar långt under all tänkbar värdighet känns det som. Att dagen efter tydligt gå ut i media och hävda att Jens Olson är på den s.k hjärntrappan, samtidigt som det kommer fram att han tränar.

48 timmar efter matchslut i Vida Arena släpps pucken i Malmö Arena för match nr 2, och med på isen finns Jens Olsson. Om en spelare har påbörjat hjärntrappan, så innebär det att man är på steg 1 vilket innebär hjärnvila, och då ska man undvika all form av fysisk eller psykisk anspänning. Man ska då undvika TV tittande, datorarbete m.m. Detta ska undvikas t.o.m det att alla symtom är borta. Tidigast efter 24 besvärsfria timmar kan man så kliva upp på steg nr 2 i hjärntrappan. På det här steget kan man utföra lättare träning, helst helt utan känsla av mjölksyra. Här finns det även en ansträngningsskala (Borgskalan) som sträcker sig från 0-20 där man rekommenderar att idrottaren håller sig kring ca 12.

Och när man då sätter sig in i detta så är det klart att man börjar fundera på hur Jens Olsson kan vara aktuell för spel redan 48 timmar efter en match där han efteråt konstateras hjärnskakning. För saken är ju den att Sylvegård går ut och säger att han är på hjärntrappan. Så slutledningen här är då att dagen efter hamnar Jens Olsson på hjärntrappan Steg 1 där han då ska vila. Men tydligen försvann hans symtom väldigt snabbt för samtidigt gick han på is och tränande med laget. Vilket betyder att hans symtom borde i stort sett varit borta samtidigt som han fick symtomen. Ja, så borde det ju vara eftersom han 24 timmar senare var uppe på steg 2-5 och tränade. Hur hårt vet vi dock ej. Det vi vet är att han ytterligare 24 timmar senare tog klivet upp på steg 6, vilket innebär återgång till match och tävling.

Jag tycker detta är långt under all värdighet, och för mig är den enda förklaringen till ett sådant här beteende att man vill påverka hur disciplinnämnden agerar i ärendet. Jag tycker man i detta fall kan ifrågasätta allt som har med den aktuella situationen att göra. Man kan ifrågasätta inte bara Malmös agerande utan även Jens Olssons. För mig är inte detta längre en klar situation, där Jens Olsson utsätts för en huvudtackling som borde rendera en avstängning. Om man nu fejkar en hjärnskakning, vad säger då att Jens Olssons reaktion efter tacklingen är sanningsenlig. Istället ställer jag frågan, vad hade hänt om Olsson stått kvar, eller rest sig direkt och åkt för att byta. Ja, jag är ganska så säker på att vi inte hade haft någon situation över huvudtaget. Troligtvis hade inte ens en tvåa delats ut, eftersom detta är en situation som bestraffades i efterhand eftersom Olsson låg kvar på isen.

Detta gör att jag lägger all min tro till det Robert Rosén skriver till DN, som sin kommentar. Där han hävdar att den största delen av kraften träffar Olsson i höften, och att armen kommer upp och olyckligt träffar Olsson i huvudet i nästa skede. DN tillstyrker att farten är låg och Robban hävdar att träffen med armen inte är primär. Och tydligen var Robban ganska säker på att Olsson inte var skadad då han skriver att han givetvis är glad att inte Jens Olsson skadade sig i situationen.

Att inte hockeysverige reagerar mer än det gör är för mig märkligt, mycket märkligt. Att SHL accepterar ett sådant beteende tycker jag också är extremt märkligt. Vart är denna underbara sport på väg egentligen. Ska det verkligen vara accepterat att använda den här typen av saker för att påverka instanser inom sporten, för att få lite fördelar i spelet. Är vi verkligen på rätt väg då. Jag blir faktiskt väldigt bedrövad i alla fall. Men det är kanske så det ska vara?

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
2 Kommentarer
  1. Mathias
    Mathias says:

    Filmningarna i match 1 ifrån Malmö är under all värdighet. Visst vi har ju nr 24 i VLH som ligger på gränsen till att tillhöra hollywood skaran men det är bedrövligt. Titta på en spelar som Nils Andersson. Flyger i varenda närkamp på borta plan och använder varenda lem karln har för att visa alla att han blir illa behandlad, tripas eller vad han nu försöker med. Likadant var det ju i kvarten i fjol när han fick en klubba på halsen och intervjuades efteråt. Filmar att han är hes liksom det är så löjligt. Det är jätte bra att man tar hård ställning till huvudtacklingar men tyvärr utnyttjas det av vissa lag och spelare som Jens Olsson och Malmö mot Rosén. Det kryper mer och mer inpå hockeyn i SHL och det börja bli ett stort problem. Speciellt när vi har spelar i ligan som Kevin Clark som tycker det är ”OK” att filma till sig utvisningar och till och med betrakta det som en del av spelet. Nej hockeyn är illa ute, detta var något jag älskade med hockey förut att filmningar var minimala, nu är vi tyvärr på väg mot fotbollens trams :( Tre Malmö spelare låg kvar och fick med sig utvisningar i match 1. Storm flyger som en holländare när han reducera och ligger kvar, Jens ligger kvar och även Händemark ligger kvar. Det är inte lätt att vara domare men dags att vara lite hårdare och faktiskt kontrollera att spelaren är skadade genom läkare undersökningar innan anmälningar görs, är ju tyvärr på den nivå vi måste vandra.

  2. Mats Andersson
    Mats Andersson says:

    Jag håller med till fullo. Det positiva i detta resonemang är att Rahimi slapp vidare avstängning. Händemark som är en vältränad 95 kg ishockeyspelare slängde sig och uppförde sig som en sköldpadda i hopp om att få Rahimi bestraffad ytterligare. Här insåg disciplinnämnden att det var fejk.

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *