En väldigt skör ledning

GAMEDAY
2-0 i matcher kanske en del känner är tryggt. Jag anser att det är en väldigt skör ledning. För trots att man tagit båda de två första matcherna är bara Malmö en stöld bort från att ha möjlighet att utjämna.

Mer än så är det faktiskt inte. Fundera på känslan om Malmö stjäl matchen i Vida Arena ikväll. Vad händer då? Jo, Malmö har reducerat till 2-1 och tar matchserien tillbaka till en kokande och troligtvis pånyttfödd Malmö Arena för att kvittera matchserien. Man får då möta ett lag som helt plötsligt bara ser möjligheter och inga hinder. Ett scenario som inte alls är omöjligt. Och min känsla är att Peter Andersson och hans stab nu gör allt för att ljuta mod i sina spelare för att ta den sista stora möjligheten att ge den här matchserien liv. Peter Andersson gör allt i sin makt för att få igång sina spelare samtidigt som han vill skicka signaler till Växjölägret som ska oroa.

Vad Växjö behöver göra för att stå upp mot detta är enkelt. Man måste fortsätta med inställningen att fortsätta hela vägen in i kaklet. Börjar man mysa till det nu och tro att detta är i hamn så kommer resten av resan att bli riktigt jobbig. Och oron finns i mig att det kan smyga sig in någon form av lättja, vilket kommer att vara förödande. Förhoppningen är givetvis att Sam Hallam ser till att förklara vikten av att fortsätta mala på med den disciplin man visat hittills. Framför allt i förgår i Malmö, där man verkligen stängde ner motståndarna totalt under 60 minuter. Peter Andersson har inte hymlat med vad han vill se. Han vill se ett hårdare spel från sitt Malmö, han vill att man ställer fler obekväma frågor till Växjö.

Och just dessa saker kan avgöra till Malmös fördel om man lyckas med det, samtidigt som Växjö hamnar i någon form av skönare tillvaro. På den här nivån är det så pass lite som skiljer trots allt,  att det räcker att attityden och inställningen inte är 100% rätt så går fördelen över till andra sidan. Match 2 mot Brynäs i kvartsfinalserien är ett riktigt bra exempel på just detta. Det var imponerande att se hur taktiskt skickligt man manövrerade ut Malmö i onsdags. Det var långt ifrån något flashigt och snyggt spel, med snygga kombinationer. Nä, men för den som gillar detaljer så var det mycket godis.

Hallam och hans stab visade på att man gjort hemläxan inför match 2. Och då menar jag både försvars -och anfallsmässigt. Och jag tror att man hade inställningen att spela så direkt från start, för om man ser till starten så tar Växjö tag i taktpinnen direkt men avbryts sedan två gånger av utvisningarna på Shinnimin. Detta orsakar givetvis att det blir lite hack i maskineriet den första delen av första perioden, vilket ger Malmö en del chanser inledningsvis. Men efter detta så tycker jag att maskinen sakta taktar igång, och Kiiskinens 1-0 mål gör ju också att man har något att direkt försvara. Resten av matchen tycker jag Växjö styr.

Det som blir intressant ikväll är hur Malmö möter upp detta rent taktiskt. Enligt Peter vill man spela hårdare. Vad innebär det? Innebär det att man vill komma ut och spela mer fysiskt? Eller vill man komma ut och sätta hårdare press? Ingen aning. Men garanterat kommer Malmö komma ut mer desperat än tidigare, och som det verkar får man även tillbaka Eric Forssell vilket givetvis kan vara av stor avgörande betydelse. Skulle då även Hardt vara spelklar så får dom ju in sin fysiska kraft, som kan böra starta oro i Växjöförsvaret. För Växjö är det viktigaste att blåställen är på och att man fortsatt är lika fokuserade som man varit så här långt. Enda debaclet så här långt är match 2 i Gävle. Resten har sett väldigt fokuserat ut. Semifinal match 3 står för dörren, nu kör vi!

Matchstart kl. 19.30 i Vida Arena, Växjö
Matchen sänds i Cmore Sport med start kl. 19.00 (Slutspelsstudion)

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *