En final för den som älskar sporten

GAMEDAY SM-FINAL 1
I vår huvudstad var journalister m.fl mindre imponerad av finalduon. Men jag vill påstå att detta är en final för den som älskar sporten ishockey. Två rikigt bra lag med bra tryck i arenorna.

Dessutom två lag som faktiskt lyckats skapa en rivalitet genom en tidigare SM-final samt semifinalserien 2016 som var helt fantastisk. Just då kanske det var svårt att se den storheten i den matchserien för oss från Växjö, men när man väl zoomade ut så insåg man ganska snabbt vilken jäkla semifinal det blev. Finalen 2015 avgjordes efter 6 matcher och semifinalen året efter avgjordes i en match 7 uppe i Skellefteå Kraft Arena där Jimmie Ericsson slog in avgörandet i sudden dessutom. Totalt 13 slutspelsmatcher lagen i mellan som varit fantastiskt bra. Inte bara sett till dramatiken utan också riktigt bra hockey.

Nu är det dags igen för lagen att ställas mot varandra. och detta kittlar faktiskt min hockeynerv ordentligt. Mer än en final mot Djurgården hade gjort. Visst är Djurgården ett klassiskt lag som garanterat lockat mer marginalintresserade. Men samtidigt hade inte hockeyn blivit riktigt lika bra. Det är vad jag tror i alla fall. Djurgården spelar mer chanshockey som jag ser det med ett enormt presspel, högfrekvent skridskoåkning och mycket fysiskt spel. Lite som Malmö fast kanske x2 eller nått. Det taktiska från Djurgården är mer att ”bara köra”. Man vill stressa motståndaren till misstag genom att vara mer som okontrollerade duracellkaniner. Med puck i offensiv zon skapar något som mer liknar ”hela havet stormar” känns det som.

Skellefteå är mer kontrollerat, med en mycket tydligare taktik där man försöker kontrollera mittplan, och välja när man ska gå på med full press eller falla av. Lite mer som Lakers. Väl inne i offensiv zon söker Skellefteå mer ett rakare spel mot mål än vad Djurgården gör. Sen ser vi dessutom ledare i bägge båsen som tar med sig en hel del rutin in i den här finalen. Dessutom tar man med sig stora kunskaper om sina motståndare. Det kommer garanterat att bli som ett riktigt tufft parti schack där varje drag kommer synas in i minsta detalj av motståndaren.

Kvällens första match är givetvis av nyckelkaraktär. Och det blir ju automatiskt så att hemmalaget Växjö Lakers, med favoritstämpeln på sig ha den största pressen i kvällens drabbning i Vida Arena. Jag tror att Skellefteå kommer ner till Växjö och känner sig ganska avslappnade och sköna faktiskt. Känslan jag har spontant inför den här matchserien är att det kommer bli en lång serie, troligtvis 7 matcher.

Som det verkar inför kvällen är inte Viktor Fasth spelbar utan det blir Viktor Andrén som vaktar Lakers mål denna afton. Däremot verkar det som vi har Linus Fröberg aktuell för spel, vilket känns riktigt bra får jag säga. Känslan är att vi, bortsett från Fasth får se ungefär samma lag som mot Malmö. Dessutm är ju faktiskt Robert Roén tillbaka, och bör vara rejält spelsugen. Nu kör SM-final 2018.

Matchstart SMfinal 1 kl. 19.30 i Vida Arena, Växjö
Matchen sänds på TV12 och Cmore Hockey med start kl. 19.00 (Slutspelsstudion)

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
1 svara
  1. Benke
    Benke says:

    I mina öron låter avundsjukan som om den kommer från lag och journalister som har sin storhetstid bakom sig.

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *