Tillbakablick på klubbens bästa säsong någonsin

2015 var vi underdogs när vi vann vårt första SM-guld. Men nu gör vi en tillbakablick på klubbens bästa säsong någonsin i dess korta historia. Och jag är tveksam till att vi nånsin kommer att se ett lika bra lag igen.

Och jag är den första att krypa till korset och säga att jag hade fel på mycket, men även en del riktiga tankar. Inför säsongen kände jag väldigt mycket tvekan kring laget. Och jag placerade laget t.o.m utanför direktplats till kvartsfinal. Med facit i hand, aningen pinsamt, haha!! Men mitt resonemang just då var att det fanns för många frågetecken i truppen. Och jag skrev då att det är väldigt många om och kanske, lite för många för att det skulle kännas tryggt. Vi hade värvat en junior från Timrå, som iofs hade gått som nr 5 i draften till Vancouver, men aldrig spelat i SHL. Vi hade värvat en back från div 1. Vi hade backar som inte lyckats så bra i slutspelet mot Malmö. Vi hade spelare som Linus Fröberg, Pontus Netterberg och Adam Brodecki som måste ta ett nytt kliv. Juniorer då som Carnbäck som måste ta nästa kliv, osv osv.

I min värld var det då för mycket som var tvunget att klaffa. Och jag skrev också att skulle vi nu lyckas få en succéback i Joel Persson, att Elias Pettersson gör samma sak i SHL som han gjort i HA. Att Martinsson, Arvid Lundberg, Oliver Bohm hittar nästa nivå. Att en konstig backvärvning som Peter Andersson från Örebro skulle bli lyckad. Och att även Netterberg, Fröberg, Brodecki också tar nya steg. Skulle vi lyckas med detta så trodde jag att vi kunde vara med och utmana ända in i kaklet. För då skulle prestigevärvningar som Pesonen, Marre Lundberg och Daniel Rahimi kännas som kryddan som kunde ta oss hela vägen.

Under hösten anslöt sedan Noah Welch och Brendan Shinnimin. Noah kändes bra, medan Shinnimin just när hans namn blev känt kändes lite som en Joey Crabb värvning på nått vis. Men ganska snabbt började denna lilla spelare från East St. Paul i Kanada, sätta avtryck. Och personligen, med facit i hand, en av mina absoluta favoriter denna säsong. En sån där spelare som man bara hatar att se i motståndarlaget men bara älskar att ha i sitt egna lag. En uppviglare, en agitator som kryper in under skinnet på motståndaren, samtidigt som han är en gudabenådad hockeyspelare. På 45 grundseriematcher och 13 slutspelsmatcher levererar han totalt 44 poäng fördelat på 16 mål och 28 assist. Hade aldrig hört talas om Shinnimin innan hans namn skrevs ut första gången. Nu vet hela hockeysverige vem killen är.

Under hösten så var det en maskin som tuggade på och jag gick och funderade på när den där vanliga svackan skulle komma och hur lång den skulle bli. Framåt jul och nyår hade den ännu inte kommit. Vi vann ofta väldigt många matcher i rad, men när vi väl förlorade så studsade vi oftast tillbaka väldigt snabbt. Vet faktiskt inte om vi hade två förluster i rad nån gång? Nån som har koll? Och i början av det nya året tar Evertsson först in en spelare som vi faktiskt var med och budade på, om jag inte är helt ute och cyklar, innan säsongen, men som hamnade i Malmö. Andy Miele. Som inte hade gjort det dåligt i Malmö. Han ledde trots allt deras interna poängliga.

Men Evertsson hade bestämt sig. Det fanns flis kvar i plånboken och då valde han att locka hem Dennis Rasmussen från Anaheim Ducks. Lite av en ”håll käften värvning” som den kallades i media. Vid detta laget har vi redan konstaterat att alla förhoppningar som fanns har slagit in med råge, och lite till. Div 1 backen Joel Persson från Osby spelar SHL hockey som om han aldrig gjort nått annat. Elias Pettersson tar hela hockeyvärlden med storm. Snålvattnet rinner på varenda Canucksfan över på andra sidan. Han gör den ena galna saken efter den andra och kommentatorerna går bananas varenda match. Han gör dragningar som inte finns, han gör mål som man inte trodde var möjligt att göra. Och det häftigaste av allt, han tar nya kliv för varje steg in i säsongen vi kommer.

Han visade upp ytterligare en uppsida när det väl blev finaldags mot Skellefteå. Det ska bli så jäkla kul att få följa den här grabben på andra sidan pölen. Först kanske vi får njuta av honom i VM i Danmark. Eller rättare sagt, vi bör kunna få njuta av hans hockey under VM i Danmark. Elias landade på totalt 44 grundseriematcher och 13 slutspelsmatcher med det ohyggliga resultatet av 75 poäng fördelat på osannolika 34 mål och 41 assist. 19 år gammal!!! Sen har vi vår egen Robban som avverkade sin 11:e säsong i klubben. Han gjorde totalt 49 grundseriematcher och 10 slutspelsmatcher, och fick ihop totalt 54 poäng fördelat på 25 mål och 29 assist. Robban som ganska säkert nu lämnar klubben och SHL för spel i NLA. Det är min gissning i alla fall.

Viktor Fasth gör en kanonbra säsong, men det vi kommer att minnas mest är nog ganska säkert Viktor Andréns inhopp efter Fasth skadat sig mot Malmö. Hur han tar sig an uppgiften och från det inhoppet bara släpper in ett enda mål. Hans finalserie mot Skellefteå är något utöver det vanliga. En saga skrevs känns det som. Om vi ska hitta något att kritisera så är det väl i så fall några som inte nådde upp till vad man kanske hoppats på eller förväntat sig. Men för den sakens skull har dom inte varit dåliga på nått vis. Men Adam Brodecki hade jag hoppats på skulle ta ett rejält kliv. Killen har verkligen mycket i sig. men han lyckades ändå sätta sitt lilla bokmärke på den här säsongen med hans urläckra zorromål mot Färjestad borta.

En annan är Carnbäck som tyvärr har trampat rejält med vatten den här säsongen. Jag hoppas den killen kan hitta en förening och få en omstart. Skulle nog vara lämpligt med hockeyallsvenskan för honom. En annan som inte riktigt svarat upp till de högt ställda förväntningarna är väl Marre Lundberg. Jag trodde nog att han skulle ta mer av den rollen som Shinnimin istället tog när han kom in. Lundberg har gjort det okej i fjärdefemman tillsammans med Josefsson, men var nog ganska säkert mer tänkt för en högre plats i hierarkin. Ryktas vara på väg tillbaka till Skellefteå, trots ett år kvar på kontraktet.

Jag känner mig ganska säker när jag hävdar att detta är det bästa laget som nånsin spelat i SHL. Överlägsenheten är total sett till alla siffror. Man tar 116 poäng i grundserien och vinner ligan m21 poängs marginal ner till 2:an Djurgården. Man går igenom slutspelet där man bara släpper en enda match, och det är slutspelets andra match mot Brynäs på bortaplan. Efter detta vinner man 11 raka slutspelsmatcher. Man vinner finalserien mot Skellefteå med 4-0 och man släpper bara in ett enda mål på 4 matcher. ETT ENDA MÅL PÅ FYRA MATCHER……..! 7-0, 4-0, 4-1 och 5-0 är helt sjuka siffror för en final.

Det enda som känns lite tråkigt så här i efterhand är ju egentligen det faktum att Skellefteå inte kunde svara upp bättre än vad man gjorde. 4-0 i matcher är en sak, men som det såg ut gjorde ju att nerven uteblev helt i samtliga finalmatcher. Men å andra sidan kunde vi ta guld och ta hem Le Mat pokalen till Växjö igen utan att få ont i hjärtat, vilket var ganska skönt.

Säsongen är över, guldet är hemma igen och vi kan börja titta över hur vi nu kan göra det som väldigt få har klarat av, nämligen att försvara guldet och se till att Le Mat får vara kvar i vår stad även efter våren 2019. Personligen tycker jag att Evertsson, Hallam och deras kolleger ska se detta som nästa målsättning för att sätta klubben ytterligare på historiekartan. Nästa inlägg från mig kommer handla om nästa års roster och den silly season som vi nu äntrar. Klart står redan, om vi ska tro MrMadhawk, och det brukar man kunna göra, så har redan Evertsson plockat in en prestigevärvning. För Niclas Burström ska vara klar på ett långtidskontrakt enligt galenhöken. En spännande tid väntar med hockey VM i Danmark inkluderat lottning av höstens CHL spel. Och så givetvis Silly Season. Jag återkommer snart med mina tankar kring detta.

SM GULD, SM GULD, SM GULD!!!!!!!!

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
1 svara
  1. Benke
    Benke says:

    Kommer bli kul och betala för slutspelets hemmamatcher.
    Go Lakers go lakers go lakers go lakers go lakers.

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *