Lite om mycket och mycket om lite

Jag kom faktiskt inte på någon bättre rubrik än så. Tyckte att lite om mycket och mycket om lite ger mig lite spelutrymme när jag tänkte kolla av Växjö Lakers och SHL lagen så här en bit in i sommaren.

Vi kan börja med att konstatera att det, som vanligt faktiskt, är ganska tyst kring Växjö Lakers. 3 nya spelare har vi sett komma in i truppen sedan LeMat lyftes. Calle Johansson och Niclas Burström stärker upp en redan solid och stark backsida där det bara är Eric Martinsson och Noah Welch som lämnar. Sen har vi då Pontus Holmberg som kommer in på forwardssidan. Pontus som vi såg gästspela under säsongen i två SHL matcher. Vilket han gjorde fantastiskt bra. Om vi återgår lite kort till backsidan så kan vi ju också fastställa att vi får behålla vår guldklimp från Osby, Joel Persson. Dock tillhör han nu Edmontons organisation.

Forwardssidan däremot är ju en position där Evertsson har ett tufft jobb framför sig. Det står klart att vi tappar Robert Rosén, Dennis Rasmussen, Andrew Calof, Elias Pettersson, Andy Miele, Adam Brodecki och kanske även Brendan Shinnimin som vi än så länge inte vet någonting om. Vi har några riktigt spännande ungtuppar som vi hoppas tar nästa steg så som Nils Carnbäck, Dominik Bokk, Jonas Røndbjerg och nya Pontus Holmberg. Men förutom Pontus har det inte kommit in något nytt alls på forwardssidan så här långt. Och här kommer att behövas några riktiga spetsspelare. Just nu är det bara Tuomas Kiiskinen och Janne Pesonen som utgör spetsen i laget.

Har faktiskt inte en aning om hur Evertsson tänker här, men helt klart är att han måste ha in en ny förstacenter, det är ju ganska solklart när Robban går till HK Sochi. Men det är väldigt tyst, och inte mycket rykten alls. Det enda konkreta var väl ryktet om Ville Leskinen som MrMadhawk lade ut, men det var nog bara en luftsving då han ganska snabbt efter det ryktet förlängde med sin nuvarande klubb Kärpät. Kan vara så att Evertsson nu avvaktar den 15 juni, då det kanske öppnar upp sig en del på marknaden.

Brynäs tappade ju i dagarna Aaron Palushaj, som valde Örebro. Och här debatteras det ju en del om varför han väljer Örebro framför Brynäs. Jag tycker inte det är så konstigt egentligen. Det finns två typer av spelare som kommer till SHL för att spela. Den ena typen är den som känner att dom vill ta ett nytt kliv i karriären, utvecklas och kanske vinna något. Oftast är dom lite yngre, och ser möjligheterna framför sig. Givetvis handlar det alltid om pengar, åtminstone i slutändan. Men den typen av spelare är inte där än att dom låter plånboken styra var dom spelar. Utan dom vill utvecklas och ta nästa steg för att i nästa steg tjänar lite större stålar. den andra typen är tex en spelare som Aaron Palushaj, som fyller 29 år i år. Han är en toppspelare redan, alla fall i SHL och levererar. 45 poäng den gångna säsongen i ett lag som slutar först på en 10:e plats.

För Aaron handlar det om att tjäna pengar i första hand. Han behöver inte söka utveckling och nya vyer i sitt spel. Han vet att han är bra, därför tar han högstbjudande. Hade Aaron varit en spelare som det knakade lite för, typ som Andrew Calof förra säsongen, då hade han inte valt Örebro (inget illa ment ÖHK). Att bli det där laget som du vill gå till för att hitta tillbaka till en billigare peng, kräver att man som förening haft lite framgång ett tag, både som lag och med enskilda spelare. Vi kan se på tex Växjö Lakers, som just lyckats med den typen av värvningar. Örebro behöver ett lyft som klubb och man behöver lite framgång, därför tycker jag att värvningen av Palushaj är klockren. Men det gäller nu att bygga bra runt Palushaj också så han får rätt förutsättningar för att kunna leverera det Örebro vill ha av honom. När det gäller nyförvärv för Brynäs så har man tagit in Lakers gamle målvakt från Djurgården, Jocke Ericsson. Tunga förluster förutom Palushaj i Lucas Carlsson, Kevin Clark, Juuso Ikonen och Linus Ölund.

Örebro tycker jag tillsammans med Luleå är de som värvat både mest och bäst så här långt. Anton Hedman, Nick Ebert, Ari Gröndahl, Kristian Näkyvä, Rasmus Rissanen och Aaron Palushaj visar på något sätt att Örebro nu är på gång att ta nästa steg. Dessutom plockat gamla Växjökeepern Stefan Stéen från Färjestad. Luleå förstärker upp med namn som Andreas Thuresson, Erik Gustavsson och Jack Connolly. De enskilt bästa värvningarna så här långt tycker jag är Simon Önnerud från Novosibirsk till HV71, Niclas Burström från Yugra Khanty-Mansiysk till Växjö Lakers, Aaron Palushaj från Brynäs IF till Örebro HK och Broc Little från Davos till Linköpings HC. En bubblare här tycker jag är Edwin Hedberg från Rögle BK till Skellefteå AIK.

Ska nu bli ytterst spännande att se vad som händer efter den 15 juni. Vad blir ledigt over there, och vad plockades upp mer ifrån Sverige till NA. Många spelare som avvaktar, som finns på marknaden. Önskar en fortsatt skön sommar!SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *