Så här slutar SHL 18/19

Nu har jag kommit dit hän när jag känner att det finns läge att gissa lite sluttabeller. Men det är ju alltid en grov gissning det handlar om, men så här slutar SHL 18/19 enligt mig.

Det här är alltid svårt och det som man grubblar mest på är vilket lag som kommer överraska och vilket lag som kommer att floppa. För det är ju så att något eller några lag blir det alltid som flippar och floppar. Enligt min gissning förra säsongen så blev det ju mitt egna Växjö som flippade rejält. Min känsla förra sommaren var att det var så mycket som skulle falla på plats för att det skulle bli bra att jag innerst inne inte riktigt trodde på det. Men istället föll allt på plats och vi krossade nästan allt. Tuffare säsong för Lakers väntar, men jag tror ändå mer på det inför kommande säsong, med den gångna säsongen som lite erfarenhet. Så här tror jag det blir och vi börjar från botten.

14. Mora IK
Tyvärr tror jag inte att Mora har laget som klarar att undvika negativt kval, ja det blir t.o.m svårt att undvika sistaplatsen i år igen. Trots mer pengar att arbeta med tycker jag inte att laget skrämmer nämnvärt. Man har tappat viktiga kuggar som Jacob Nilsson och David Kase. Man har tagit in 3 nya backar i svenske Adam Masuhr från KHL, Kevin Gagné från Rögle och tjecken Marek Daloga från Sparta Prag och Jacob Nilsson är ersatt med finnen Michael Keränen. Detta känns som spelare som måste hitta en ny nivå för att kunna svinga upp Mora högre i tabellen. I dagsläget har Mora en trupp på 24 spelare, 2G, 8B och 14F. Min sistaplats på Mora grundar sig mest på det återkommande svåra andra året.

13. Timrå IK
Alltid tufft att vara nykomling. Och det är väl nästan bara Växjö som nykomling som klarat sig undan negativt kval på sin SHL resa. Timrå sitter ju givetvis fast med en del kontrakt, samtidigt som man måste förstärka så gott man kan med en påse med betydligt mindre pengar än andra SHL lag. Vilket gör att den första säsongen blir ett krig. Och det blir givetvis tufft att hålla sig borta från kval, men jag tror ändå att med rätt motivation så kan man ändå vara med och kriga om 12:e platsen i ingemansland. Som många nykomlingar har man en ganska stor trupp, nämligen 28 spelare, 2G, 8B och hela 18F.


12. Linköpings HC
Den här placeringen på LHC kanske visar sig vara helt åter helgevärma fel. Men jag grundar det på lite olika saker. LHC har haft svårt att hitta vinnarspåret trots bra förutsättningar. Man förlorar många riktigt bra och rutinerade spelare inför den kommande säsongen vilket kanske blir bra, men samtidigt tappar man mängder med kontinuitet i sin verksamhet. Att Dan Tagnes försvinner tror jag är ett riktigt hårt slag för östgötaklubben, och jag är ytterst tveksam till att Tommy Jonsson är rätt gubbe att driva LHC in på rätt spår. Niclas Lundgren och Kristian Näkyvä har ersatts med Lukas Bengtsson och Mattias Bäckman, och framåt ansluter Adam Brodecki, Henrik Törnqvist, Broc Little och Filip Karlsson. LHC kommer att värva mer styrka framåt och dessa kommande spelare är av stor vikt för hur det ska gå för LHC kommande säsong. Man har i skrivande stund 22 spelare, 2G, 9D och 11F.

11. IF Malmö Redhawks
Svårt att placera rödhökarna inför den här säsongen. En utarmad plånbok gör att man tvingas tänka till lite och förlita sig på lite billigare spelare, som förhoppningsvis kan ta rejäla steg. Får Malmö ihop det kan det mycket väl bli några ytterligare placeringar framåt. Men en hel del spelare har försvunnit så som backbröderna Erik och Nils Andersson. Ytterligare en back i Tuukka Mäntylä lämnar och åker hem till Finland och Tappara. Framåt försvinner Rakhshani, Haudum, Zaar, Alvarez och Erik Forssell. Malmö har i dagsläget 25 spelare i truppen, 2G, 8B och 15F. Och jag tror nog att Malmö kommer starta med den trupp man har nu. Frågan är om det finns resurser att plocka in förstärkningar under säsong om det skulle behövas?


10. Luleå HF
Bulan Berglunds bygge fortsätter i Luleå, och sakta men säkert får han inplementera sin filosofi fullt ut, och ta fram de spelare och den grupp han vill ha. Men jag har lite svårt att se att norrbottningarna ska få en mer framskjuten position än så här. Och det är inte för att jag tror att Luleå på nått vi blivit sämre från föregående säsong, utan istället för att en hel del motståndare blir bättre, och jag tycker inte det verkar som att man spelarmässigt tar upp den kampen fullt ut när man tittar i klubbens roster. Den stora värvningen man gjort så här långt är givetvis backvärvningen av Erik Gustafsson. Erik som varit på glid och inte spelat i Sverige sedan han lämnade Timrås J20 2007. Luleå har redan 26 spelare i truppen, 2G, 10B och 14F. 1/8-final blir det för Luleå, men har svårt att se att detta lag ska kunna ta klubben till topp 6.

9. Örebro HK
Jag är ganska säker på att Örebro tar ett kliv upp den här säsongen och hotar. Och här höjer jag ett litet varningens finger. Örebro kan mycket väl bli den kommande säsongens stora överraskning. Värvningen från Brynäs, Aaron Palushaj är ett riktigt kap. Förlängningen med Marcus Weinstock var enormt viktig för kontinuiteten, och att få behålla en kulturbärare. Niklas Sundblad får fortsätta att bygga upp laget enligt sin tro, även här viktigt med kontinuitet. Om inte Örebro överraskar så tar man sig definitivt till en 1/8-delfinal. Närkelaget har just nu 24 spelare i sitt bygge, 2G, 8B och 14F.

8. HV71
Våra småländska kolleger har jag svårt att sätta fingret på just nu. Stor omsättning av spelare, samtidigt som man behåller många av de ledande spelarna. Det kan bli både fågel eller fisk. Bra värvning av hemvändande Simon Önerud. Det jag känner spontant är att backsidan är alldeles för svag. Och jag är ganska säker på att man kommer att förstärka med ett namn till på denna position innan säsongen börjar. Tror även vi kommer få se en forward till av kaliber också. Som sagt min känsla i nuläget är att det inte blir någon kanonsäsong för Jönköpings stolthet, men det kan bli tvärtom också. HV71 har i dagsläget 22 spelare i rostern, 2G, 7B 13F.

7. Brynäs IF
Många tippar Gävlelaget längre ner, men jag tycker ändå att man har ett ganska spännande lag. Visst hade man varit än mer giftiga om man fått behålla Aaron Palushaj, men det man tagit in är ändå ganska intressant tycker jag. Niclas Danielsson kommer hem till SHL och Brýnäs, Joel Kjellman och Joachim Rohdin lämnar KHK för spel i Brynäs. Man bygger på forwardssidan med en amerikan och en tjeck i forma av Danny Kristo och Robert Kousal, från KHL resp NLA. Bra backrekrytering i form av Niclas Lundgren och Niclas Andersén. Man tar dessutom in den rutinerade finska målvakten Tomi Karhunen som spelat både i KHL och NLA. Jag ser ett intressant lag som mycket väl kan överraska ännu mer än en 7:e plats. Brynäs hart just nu en ganska stor trupp innehållande 28 spelare, 2G, 8B och 17F.


6. Rögle BK
Det är nu dags för Ängelholm att spela SM-kvartsfinal. Med bröderna Abbott vid rodret kommer detta att ske, det är jag ganska övertygad om. Man har värvat en riktigt bra första center i Mattias Sjögren som sedan 14/15 spelat i KHL för AK Bars Kazan och för Zürich i NLA. Nu hemma igen för att ge Rögle en stabilitet dom behöver för att ta nästa steg. Värvningen av bröderna Abbott är det bästa RBK gjort, någonsin känns det som. Det ska bli jättespännande att följa Rögle den här säsongen. Och jag skulle bli oerhört förvånad om man inte är före ärkerivalen när tabellen summeras i Mars. Rögle har i skrivande stund 24 spelare i truppen, 2G, 8B och 14F. Kan Olle Liss fortsätta som han avslutade. Spännande.

5. Färjestads BK
Karlstadlaget har värvat in några spelare som jag tycker är högintressanta i ny omgivning. Daniel Viksten från Örebro är en. Jesper Olofsson och Morgan Ellis från Skellefteå är två andra. Dessutom Tomi Sallinen från Kloten och Linus Johansson från Djurgården. Det luktar lite mer om Färjestad inför den här säsongen. Och det luktar spännande. Man tappar i och för sig Dick Axelsson, men jag ser inte det som något jätte tapp trots allt. Dicken är en grym hockeyspelare, när han vill och är i rätt zon. Men känns också som den som kan fälla egna laget när det inte är rätt dag. Tycker bytet mot Linus Johansson är klockren. Färjestad utmanar verkligen denna säsong, på allvar! Man har i skrivande stund 25 spelare, 2G, 9B och 14F.

4. Växjö Lakers
Svenska mästarna, som dominerade fullständigt säsongen som gick och det var egentligen aldrig något snack om vart guldet skulle hamna. Att försvara ett guld är något som verkar näst intill omöjligt och därför borde det vara en rejäl morot för de regerande mästarna. Men man tappar mängder med slagkraft. Robert Rosén, Elias Pettersson, Andrew Calof, Eric Martinsson m.fl. Intressanta spelare in är givetvis Niclas Burström som rakt av ersätter Eric Martinsson. Spännande värvning av backen Kalle Johansson från IKO. På pappret har Henrik Evertsson egentligen bara värvat in en spetsspelare så här långt och det är tjecken Roman Horak, som många tror kommer floppa. Allt är inte sagt än gällande Shinnimin, som fortfarande kan vara aktuell. Man har dock fortfarande en av de starkaste backbesättningarna i hela SHL. Man har i dagsläget 23 spelare, 2G, 8B och 13F.

3. Djurgårdens IF
Den här placeringen är jag lite tveksam till. Känns lite som HV jag skrev om tidigare. Fågel eller fisk. Potentialen finns definitivt med spännande värvningar som Dick Axelsson och Jacob Josefsson. Frågan är framför allt om en sådan som Dicken kan falla in i den hårt jobbande stil som Djurgården ändå har. Får Robert Ohlsson ihop det här kan det bära lika långt och kanske bättre även den här säsongen. Men jag jag känner en viss tvekan ändå över mitt val av placering. Med facit i hand hade det varit väldigt kul att se hur Djurgården hade klarat av Växjö i en finalserie istället för Skellefteå. Men den möjligheten har vi tyvärr inte. Men faktum kvarstår, Djurgården var ett återkommande problem för Växjö hela den gångna säsongen. Djurgården har 26 spelare i truppen, 2G, 9B och 15F.

2. Skellefteå AIK
Västerbottningarna har överraskat lite under våren med sina värvningar som man i en del fall inte känner är typiska Skellefteåvärvningar om man får säga så. Men jag måste säga att deras forwardsbesättning känns riktigt vass. Edwin Hedberg är en värvning jag gillar. Men lika mycket som jag gillar den, lika förvånad blir jag över värvningen av finnen och förre Röglespelaren Juhamatti Aaltonen. En spelartyp som känns väldigt ego, och som inte alls stämmer in i Skellefteå tänket, känner jag, spontant. Men det ska bli riktigt spännande att se detta. Aaltonen, Hedberg, Lindström, Möller, Alvarez, Holloway, Olimb känns som ett ganska farligt anfall. Får nya headcoachen Tommy Samuelsson ihop detta så kan det gå långt. Man har i nuläget 22 spelare, 2G, 8B och 12F.

1. Frölunda Indians
Tim Söderlund lämnar lite överraskande Skellefteå och ansluter till Göteborgarna. Dessutom plockar man in Rhett Rakhshani från Malmö. Patrik ”Purre” Carlsson återkommer från Helsingfors och Liiga. Chay Genoway ansluter från KHL. Spelare som ansluter till ett redan riktigt starkt lag. Jag tror inte något annat finns i tankarna hos Frölunda och Rönnberg än SHL vinst och SM-guld. Och nu tror jag dom har nått bra på gång. Rakhshani, Lasch, Carlsson, Hjalmarsson, Olsen, Mustonen, Friberg och bröderna Westerholm känns väldigt starkt framåt tillsammans med kapten Lundqvist. Backsidan och målvaktssidan ser helt okey ut. Kan bli ett indianår. Just nu har man 25 spelare i truppen, 2G, 9B och 14F.

Min sluttabell 18/19:

 1. Frölunda Indians
 2. Skellefteå AIK
 3. Djurgårdens IF
 4. Växjö Lakers
 5. Färjestads BK
 6. Rögle BK

 7. Brynäs IF
 8. HV71
 9. Örebro HK
 10. Luleå HF

 11. Malmö Redhawks
 12. Linköpings HC

 13. Timrå IK
 14. Mora IK

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
2 Kommentarer
 1. Fredrik
  Fredrik says:

  Du nämnde inte Lakers nya tillskott Austin Ortega. Baserar du 4:e platsen även om Evertsson värvar mer spets inför slutspelet?

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *