Ett ganska tydligt mönster

Nu har vi genomfört försäsongens 8 matcher och det är dags för mig att göra en sammanfattning inför SHL starten. Och jag tycker mig se ett ganska tydligt mönster som man måste jobba bort.

Första perioden av första träningsmatchen kände jag optimism och en viss förvåning faktiskt hur bra man faktiskt såg ut. Sen vet ju alla vad som hände, 3-0 på tavlan förvandlades under andra halvan till 3-5. Ställningen var 3-3 när det var 8.44 kvar av matchen. Under matchen mot Linköping ser vi väldigt mycket upp och ner och här börjar redan ett tydligt mönster att yppa sig. Växjö ligger under i matchen med 1-0 ganska länge, men vänder först till 1-1 inledningsvis av den tredje perioden och senare i den 12:e minuten stänker Bokk in 2-1. Kvitteringen från LHC kommer inom samma minut som Lakers gjorde 2-1.

Hur de två matcher såg ut i Finland kan jag inte säga så mycket om, mer än att den andra mot Tappara var lite grinig och gnällig med en del utvisningar. Dock vann man bägge dessa matcher vilket givetvis är bra. Även Linköpingsmatchen vanns på straffar till slut. Tittar vi sedan på matcherna i CHL så återkommer en del mönster på lite olika sätt. Första matchen hemma mot Bern där man tar ledningen med 1-0 och sätter sig själva i förarsätet. För att efter målet sjunka ihop och spela mer eller mindre alibihockey med resultatet att det står 1-1 helt rättvist efter första perioden. Tycker Lakers gör en ganska så blek insats rakt igenom och grusas ordentligt av Fasths agerande i slutet på Mark Kämpfs skott från ingen vinkel.

I hemmamatchen mor Red Bull biter man ifrån aningen bättre men det kunde gått åt helvete även denna eftermiddag. Här kunde man dock med lite jävla anamma dra ifrån och vinna. Sen är vi åter tillbaka i samma mönster när vi möter Bern borta. Bern har ledningen med både 2-0 och 3-1 och ändå visar Lakers styrka och vänder hem matchen till 3-3. Jag och många med mig kände nog att ”där satt den”, det här förlorar vi aldrig. Men ÅTER IGEN så händer det saker efter mål framåt. Händerna åker ner i byxfickorna och PANG, 40 sekunder senare är matchen avgjord.

Igår skulle man spela en måste match borta mot Red Bull. En match man tog tag i direkt och Linus Fröberg kunde hänga 1-0 redan i den andra minuten. Efter det smyger det sig sakta in en viss lojhet och ovilja att göra jobbet fullt ut, igen. Och som alltid så straffar det sig för eller senare. I just detta fall blev det aningen senare, närmare bestämt efter 17 spelade minuter och efter att laget åter havererat i dålig disciplin. Men laget kommer ut med ett tyngre spel i den andra perioden och efter 6.15 hittar Netterberg nätet bakom duktiga Michalek. 57 sekunder senare har Red Bull kvitterat, (har ni hört den innan?). Och drygt 3 minuter senare leder samma lag för första gången i matchen med 3-2. Spelmässigt gör Lakers en bättre perioden sett till helheten, men dipparna är så djupa att Red Bull vinner perioden ändå.

Växjö kommer ut fast beslutna om att hämta tillbaka Red Bulls ledning och sätter högsta fart. Man skapar mycket, men även hemmalaget skapar på sina omställningar. Med 2 minuter kvar tar först Hallam time out och sen plockar han Andrén i kassen. Och 19.25 i den tredje perioden kommer så då denna underbara kvittering när Fröberg raka in en sargretur på Joel Perssons skott från blå. 35 sekunder kvar till overtime….. eller? Nä, historien och mönstret upprepar sig IGEN trots bara 35 sekunder kvar av matchen. Den här gången behöver bara Red Bull 18 sekunder efter Växjös mål innan man sätter avgörandet och troligtvis Växjös sorti ifrån årets CHL slutspel.

För visst är det ett mönster vi ser. Gång på gång får man mål i röven efter att själva gjort mål framåt. Gång på gång ser vi hur motståndet avgör i absoluta slutskedet av matcherna. Det här är inte på nått sätt otur eller missflyt. Vi pratar om lagets disciplinproblem med alla utvisningar. Jag anser också att det här laget besitter någon typ av attitydproblem. Det känns som att man tror man är världsmästare så fort man gjort mål framåt. Man blir loja, står på hälarna. Trots att man har ett av ligans bästa försvar och målvaktspar så är det just här vi har problem denna preseason. För vi har släppt in ganska mycket mål den här försäsongen.

Detta är något Hallam och Co måste ta tag i. Just nu är vi enormt sårbara efter att vi själva gjort mål. Jag säger inte att laget är dåligt på nått sätt. Jag tror detta lag kan åstadkomma väldigt mycket, men då måste man få ordning på saker och ting. Sam Hallam var nöjd med gårdagens prestation men missnöjd med resultatet. Ja, jag förstår hans syn lite grann. Man spelar bra, man har ett bra anfallspel. Man hittar bra vägar och ingångar, men samtidigt hade jag varit aningen orolig om jag varit Sam trots allt. Det känns att problemet kan vara ett av två. Antingen som jag redan påstått att man har någon typ av attitydproblem i gruppen, eller att man är så väldigt lätta att läsa av  för motståndarna. Det sista tror jag inte själv på.

Nästa torsdag börjar säsongen. Nu gäller det att få ordning på sakerna innan laget avreser till Timrå för premiär.SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *