Blandad kompott i premiären i Vida Arena

Det var verkligen blandad kompott i premiären i Vida Arena mot Linköping under lördagen. Vissa saker var i världsklass, andra på en obeskrivligt låg nivå. Det finns mycket att jobba på.

Självklart ska vi titta på hur spelet såg ut igår och vad som ev. inte fungerar. Men det var ju mycket som hände runt omkring under lördagen som jag känner bör lyftas upp ordentligt faktiskt. Först börjar jag med att hylla de som hyllas bör. Ni som var på plats kunde ju inte missa ett nytt storslaget TIFO av Oscar Gustavsson och hans tifogäng. Det här mina vänner är inget annat är skär världsklass. Oscar och hans gäng ligger på en nivå inte många kommer upp i. Så den enda vinnaren vi har under lördagen är definitivt LL Tifo.

Sen vet jag inte riktigt var jag ska börja. Kan ju börja med den nya lyxiga delen av Vida Arena, den på plan 4 med namnet The View. Snyggt, läckert och väldigt väl genomtänkt. Med den nivån förväntar man sig att resten ska gunga på samma nivå. Meeeeen…..nej. Introt……. vad hände? Med den ARENAN, med det TIFOT, med Sveriges just nu ledande HOCKEYKLUBB så förväntar i alla fall jag mig ett intro värt allt detta. Istället måste jag nog tyvärr säga att vi nu nådde den absoluta bottnen när det gäller intron i Vida Arena och även gamla Växjö Ishall. Det här var faktiskt riktigt riktigt dåligt. Alla inblandade får ursäkta, men tyvärr, detta var inte alls bra på nått sätt. Besvikelsen var faktiskt total. Och jag vill faktiskt tro att jag har väldigt många med mig här.

Det finns ju i alla fall en regel gällande intron, en oskriven givetvis, men en regel. Och den regeln säger att musiken som används ska ha ett naturligt lyft där det når sitt crescendo precis innan spelarna äntrar isen och alla bomber och granater exploderar. Jag vet inte ens hur jag ska beskriva detta nya intro. Det går inte. Det hände ingenting, samtidigt som musiken i sig var så dålig att man nästan skämdes. Dessutom hörde jag från ståplats att det var helt omöjligt att klappa med under introt. Ett intro får gärna vara lite långt för mig så länge det förmedla något, att de på plats njuter av både det visuella och musiken som spelas. Gårdagens tifo hade ingenting av detta. Slutsnackat om detta, och man kan bara säga: Gör om, gör rätt.

Det blev förlust igen, dock en poäng in på kontot. Det som skrämmer mest är väl att vi inte lyckades göra mål alls igår, vilket också var det stora problemet i match 1. Vi har nu skjutit 76 skott på 6 perioder + 48 sekunder övertid, med resultatet ett mål. Jag gjorde lite Corsi koll med de siffror jag har. Tyvärr har jag ingen tillgång till blockade skott så vi får nöja oss med skott på och utanför mål. Och Växjö Lakers Corsi efter 2 spelade matcher är 67% vilket är riktigt högt och indikerar (om det fortsätter) att islossning kommer. Det finns även PDO som tar hänsyn till skotteffektivitet kontra räddningsprocent. Här bör de flesta lag ligga kring 100% i snitt. Ligger man över är det ett tecken på att man är i en rejäl formtopp (streak) eller har tur helt enkelt.

PDO brukar visa vilka som kommer falla neråt och vilka som kommer att ta rejäla kliv uppåt, och är en väldigt pålitligt måttstock. Börjar vi då att titta på tex Timrå som är nykomlingar och har börjar riktigt bra så har dom efter sina 3 matcher en PDO på 100,09%. Detta innebär att Timrå just nu presterar så mycket man kan mäkta med, och ligger alltså där man ska ligga när säsongen summeras, alltså på 100% i snitt. Tittar vi då på Växjö som bara har en poäng efter 2 matcher så landar Växjö Lakers på ett PDO på 92.07%. Detta indikerar att man underpresterar ganska rejält just nu och betyder också att man kommer att lyfta upp mot 100% innan säsongen summeras.

Säsongen 16/17 låg tex Växjö och Skellefteå väldigt dåligt till i tabellen efter 13-14 omgångar. I toppen hittade vi då Karlskrona och Malmö där Karlskrona då hade en PDO på 105,80% och Malmö en PDO på 104,27%. Växjö hade då 97,05% och Skellefteå 95,56%. Sanny Lindström hävdade bestämt vid detta tillfälle att med PDO som hjälp så kan han med säkerhet säga att både Malmö och Karlskrona kommer fall, och Växjö och Skellefteå kommer klättra. När vi då summerade 52 omgångar hade Växjö vunnit serien på 99p och Skellefteå landade 9 poäng efter på en 6:e plats. Malmö halkade ner på 8:e plats på 81 poäng och Karlskrona slutade på en 11:e plats på ynka 68 poäng.

Varför skriver jag då detta? Jo, för att lugna lite. Ser vi till statistiken har Lakers så här långt presterat bra, men resultaten har uteblivit. Statistiken talar för att man kommer att lyfta. Nu måste man å andra sidan vänta ytterligare en 10 omgångar innan jag gör en rejäl kontroll av den här statistiken. Men sett till de två drabbningar vi tagit oss igenom och jämförelsevis med tex Timrå så kommer vi att lyfta. Jag tycker sett över 60 minuter är vi bättre än LHC. Vi har mer puck, längre anfall, fler farliga chanser. Vi vinner skotten ganska övertygande. Det som nu saknas är effektiviteten. Och jag tycker det sista som händer i matchen är en bra summering av hur Lakers just nu fungerar när det gäller effektivitet och målskytte.

Linus Fröberg tar pucken till en tre mot etta i förlängningen. Medspelarna saknar trycket i både åkning och skalle och ger Linus egentligen bara en möjlighet och det är att avsluta själv. Och han får ju komma väldigt långt men skjuter alltså över. Och det är klart, kommer man tre mot en och inte ens får pucken på mål har man ju givetvis problem man måste jobba med. Sen verkar det som skallarna inte heller riktigt är med då Joel reagerar väldigt sent när Sörensen sticker i mitten i anfallet efter. Och här kan man väl bara säga att Sörensen visar lite hur det ska gå till. Han prickskjuter in segerbaljan trots uppvaktning från Joel. Kan avsluta med att säga att Linköping efter 3 matcher har en PDO på hela 110,71%. Det skiljer alltså 18 %-enheter mellan Linköping och Växjö. Linköping har dock en match mer spelad.

Sammanfattning

Växjö Lakers – Linköpings HC 0-1 (0-0, 0-0, 0-0, 0-1)

Övertid
60.48 0-1 Nick Sörensen (Mattias Bäckman, Derek Roy)

Utv: VLH 1×2, LHC 2×2
Skott: 33-21
Publik: 4765SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *