Statistiken talar fortfarande för Växjö Lakers

Det är inte lätt att se det positiva när man startat som man gjort, men statistiken talar fortfarande för Växjö Lakers. Det vi behöver just nu är lite medstuds och flyt i avgörande lägen, vilket vi inte alls haft så här långt.

Satt på O´Learys igår och tittade på matchen och innan det lyssnade jag på Henrik Evertsson som kom på besök och pratade lite om bl.a all uppståndelse och ilska mot SHL. Henke påpekade hur det såg ut säsongen 15/16, efter första guldet. Att det även då var en tuff och jobbig start. En liten sanning med modifikation när jag studerade den och jämförde. Den absoluta starten var sämre då vi då efter 2 första matcherna stod på 0 poäng. I år hade vi i alla fall ett poäng. Den gången hade vi dock 7 poäng efter 5 omgångar och 8 efter 6. Jag tror tyvärr Henke minns fel från den säsongsinledningen trots allt. För efter dom två första förlusterna radade vi upp 6 raka vinster innan Malmö satte stopp för oss i omgång 9 och då hade vi faktiskt så mycket som 17 poäng efter 9 omgångar, vilket jag kan tycka är rätt okej.

Men för den sakens skull ska vi inte dra några sådana växlar som en del gör redan nu. Jag tycker man åtminstone kan vänta in omgång 10 innan man tar fram den lilla sågen, och omgång 20 innan man tar fram den större. Det är ändå så att vi är som regerande mästare jagade. Jag kan tänka mig att alla vi möter nu inledningsvis får extra energi av den vetskapen, samtidigt som vi kanske känner lite oro, kramar klubborna lite för hårt. Men ser vi till hur vi spelat, om vi tittar på statistik och drar lite slutsatser från den statistiken så har vi gjort det väldigt bra, rent prestationsmässigt. Som spelare och ledare gäller det att fokusera på rätt saker, att påpeka det man gör bra, och verkligen trycka in i killarna att det ni gör där ute är bra, det som saknas nu är lite medstuds. Och det kommer om vi bara kan börja slappna av och fokusera lite extra mycket i de avgörande ögonblicken.

För samtidigt är det som Henke sa igår, det gäller att spelarna fortsätter och mala på och tro på det dom gör, så man inte drar sig tillbaka och hoppas på att det ska lösa sig. För det är då de riktiga problemen kommer. Min känsla just nu är att när möjligheterna dyker upp så ser spelarna bara en stor jävla målvakt. Dom ser inte nätet runt omkring. Därför sitter 99% av alla skott just nu rakt i bröstplattan. Det gäller att man börjar titta efter ledigt nät och sen sätta puckarna på dom ytorna istället. Jag tycker att Skellefteås avgörande mål igår är ganska signifikativt för skillanden mellan lag/spelare i ett lag där det flyter på och ett lag där man har motstuds. Andreas Wingerli har inte jättemycket yta att spela pucken på, men han ser lite nät och där sätter han pucken, otagbart för Fasth. Vi hade många liknande lägen igår, där pucken satte sig i Mantas Armalis kombinat istället.

Problemet när skotten fastnar där är att det inte blir något mer att jobba på. Mantas släpper ju inte dom puckarna så vi får inga returer. Siktar vi på nätet bakom honom så innebär det mål eller i de flesta fall nån typ av retur. Skotten som fastnar på målvakten innebär ju avbrott i spelet, en chans för motståndaren att omgruppera och det blir byten och tekning. Detta istället för en farlig retur med kanske fortsatt tryck. Så min känsla just nu är att det inte behövs speciellt mycket för att det ska vända. Ett mål, en vinst, axlarna åker ner lite grann, håller lösare i klubban och så blir det istället ringar på vattnet. Faktum är att hade vi haft marginalerna med oss i alla matcher istället så kunde vi likväl haft full pott idag. Ny match imorrn, en ny etapp på resan. 47 matcher kvar innan vi summerar 18/19. Hav förtröstan…… lite till i alla fall!

Sammanfattning

Skellefteå AIK – Växjö Lakers 2-1 (1-0, 0-1, 1-0)

Period 1.
08.20 1-0 Filip Berglund (Mathis Olimb, Juhamatti Altonen)

Period 2.
36.19 1-1 Roman Horák (Kalle Johansson, Janne Pesonen)

Period 3.
51.56 2-1 Andreas Wingerli (Joakim Lindström, Oscar Möller)

Utv: SKE 4×2, VLH 3×2
Skott: 26-27
Publik: 5510

 SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *