Tydligt obalanserat lagbygge

Säsongen ångar på och vi närmar oss nu med raska steg februari. En tid på året där vi alltid sett ett ett riktigt bra Växjö Lakers, oavsett hur det sett ut innan.

Det är dock svårt att se dom tecknen den här säsongen. Vi som stått vid sidan om och följt den här säsongens Lakerslag har nog haft samma känsla från dag 1 till dagens tredje derbyförlust mot HV71. Trots att vi har haft en del av säsongen som är mer uppsida än resten så känns det här laget väldigt obalanserat. Något som faktiskt fick mig att lyfta lite på ögonbrynen var intervjun med Josen efter matchen. Som är tydlig när han påpekar att man saknat energi både i dagens match och andra av de matcher man på senaste tiden har förlorat

Och när en spelare erkänner att det saknas energi tillräckligt för att vinna så blir jag orolig. Hur kan man sakna energi när man går ut till en derbymatch, till en fullsatt arena och dessutom ett eget bortafölje på en 600 personer. Hur kan man sakna energi då? I så fall ett tydligt tecken för mig att detta är felbyggt lag. Laget är inte dåligt, men det saknas komponenter som balanserar upp laget. Jag lägger ingenting på Hallam och hans coachstab, dom har det här laget att förvalta, men tyvärr känns det inte som att dom är mottagliga tillräckligt för att ledarna skall kunna få till en förändring.

Min känsla är istället att det troligtvis inte spelar någon roll vad man gör faktiskt. Kanske kan två eller tre skarpa förstärkningar förändra balansen i laget, men jag är faktiskt tveksam till det också. Laget måste förlita sig på unga orutinerade spelare i den här upplagan och det går inte. Unga orutinerade spelare behöver mängder med rutin runt sig för att kunna leverera. Växjös unga spelare, Bokk, Röndbjerg, Holmberg, Högberg, Cederqvist tillsammans med spelare som Ortega ska dra ett tungt lass, och jag tycker dom gör det bra. Vi kan inte kräva mer. Men det krävs en balans med rejäl rutin för att dom ska blomma.

Jag börjar faktiskt tro att vår eminenta sportchef faktiskt har tagit sig vatten över huvudet när det gäller sammansättningen av den här säsongens lag. Jag har hela tiden haft inställningen att detta laget kommer lyfta allt eftersom säsongen lider. Men nu blir den känslan snarare omvänd. Vi är tillbaka på samma nivå som tidigt i höstas och inget förändras egentligen. Ibland blir man lite lurad när laget lyfter i spelet och man tror att det börjar hända saker. Istället slutar det oftast med ett mål i baken.

Någon mer än jag som tänkt på hur många av målen emot oss kommer till. Ofta är det i lägen där vi har kontroll på puck i egen zon, men kör fast och ger bort pucken. Två mål från HV i detta tredje derby kom till på det sättet. Lagen läser sönder våra utgångar ur egen zon. Att Lakers vill spela sig ur via sargen är i nuläget ganska känt. Och när motståndet är tillräckligt påslagna och åker mycket skridskor så stänger dom ganska enkelt dessa vägar ur zon och istället skapar sig själva kontringar från offensiv blå.

Jag vill nog hålla med och säga precis som experterna och det Wikegård och Rönnqvist säger. att det är väldigt ovanligt att se Växjö agera på det sättet dom just nu gör i matcherna. Ska bli väldigt intressant att se och följa upplösningen på den här säsongen. En sak är säker, vi är inte längre någon stark kandidat till ett nytt SM-guld. Kanske t.o.m är så att vi riskerar att missa slutspelet för första gången på 5 säsonger. Ja, risken är faktiskt ganska stor.SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *