Tydlig generationsväxling påbörjad

Jag tror att de flesta nu ser att Växjö Lakers är inne i sin första riktiga generationsväxling sedan man tog steget upp i SHL. En generationsväxling som jag tycker kommer ett år för sent. Kanske skulle man gjort en större utrensning redan förra våren efter guldet. Samtidigt är det nog väldigt svårt att få en sådan åtgärd accepterad utifrån efter en sån säsong som vi hade 17/18. Många är vi som ser an det som nu sker med en hel del sorg i hjärtat. Vi ser kulturbärare som Tuomas Kiiskinen och Liam Reddox kliva av efter många säsonger och som lämnar mängder med underbara minnen efter sig. Visst är det tufft. Filmerna med Tuomas och Liams avsked skär som en kniv i bröstet. Liams avsked var som ett slag i sola plexus.

Två individer som för all framtid har en stor plats i alla våra hjärtan här i Växjö, så är det bara. Men samtidigt som det gör ont i våra hjärtan så är det ofrånkomligt. Förnyelsen kommer till slut oavsett. Allt tar någon gång slut. Jag tror att det som nu sker är ofrånkomligt för alla föreningar. En förnyelse som måste göras. Det som avgör nu hur framtiden blir är hur man tar sig igenom den här växlingen till något nytt.

Och det är klart, tittar man med skygglappar på den roster vi idag besitter, den 1 maj 2019 inför säsongen 19/20 så skrämmer den ju inte många, om man tittar namn för namn så ser den väldigt svag ut på både back och forwardsidan. Målvaktsidan är oförändrad än så länge och ser oavsett tillräckligt stark ut.

Det jag tror man ska tänka på innan man börjar kritisera allt för mycket är just detta med att man nu måste bygga upp en ny stomme. Och en stomme blir ingen stomme förrän den fått möjlighet att jobba ihop under en längre tid. Samtidigt behöver man ha kvar vissa stöttespelare som varit i klubben ett tag och som vet vad som gäller här och som kan guida de nya, framför allt yngre spelarna som kommer in. Här har vi Erik Josefsson, som är den största kulturbäraren som vi har haft. Vi har pappa Rahimi, och sen två viktiga förlängningar av just den här anledningen i Oliver Bohm och Martin Lundberg.

Börjar vi sedan med backsidan så har vi ganska billiga spelare i både Högberg, Nässén och Bernhardt. Vi har rutin och efarenhet i Bohm, Andersson och Rahimi. Men givetvis är inte detta en backuppsättning som håller om man har lite högre ambitioner inför nästa säsong. Vi har i nuläget ingen offensiv ådra alls i backuppsättningen, vilket vi givetvis måste ha. Jag tror att vi kommer få in tre backar till, och av dessa tre kommer två vara av yttersta klass och med offensiven som huvudsyssla.

På forwardssidan ser vi samma sak. Här har vi egentligen bara Horak som vi vet är en spetsspelare, och i nuläget den enda spelaren som vi kan se som en topp 2 center. Marcus Davidsson, som sägs vara på väg in ser inte jag som en topp 2 center heller. Och här är jag dock osäker hur Evertsson tänker. Är det så att han har gett Davidsson ett kontrakt med löfte om en position i första eller andra linan så känner jag en viss osäkerhet kring i alla fall den positionen. För övrigt känns det som i nuläget att vi har en forwardsbesättning där det endast är Josefsson och Lundberg som vi vet vad dom kan och vad dom kan bidra med. Resten av våra forwards är sådana som vi måste ha till att ta nästa steg om det ska bli bra.

Pontus Holmberg började bra men tappade andra halvan av säsongen. Måste ta nästa steg. Pontus Netterberg har kontrakt, men är nog en spelare som både klubben och han själv skulle må bättre av om det bröts. Jag tror inte Netterberg tar något nytt steg i Lakers tröja. Nyförvärven då, ja, om vi börjar med Jonas Engström så är det en spelare jag hoppas mycket på. En kille med rätt karaktär och en underbar inställning. Ett lagkaptensämne i framtiden. Men han måste hitta nästa dimension. Fredrik Karlström är en spelare som var en ganska bra poängmakare under junioråren, men som senior vet jag inte riktigt vad man ska placera honom. Kanske en duktig defensiv forward med kvaliteer i boxplay m.m. Jag vet inte. Men även han måste hitta nya nivåer i sin hockey.

Ludvig Nilsson, en spelskicklig forward som gjorde 3+14 i Brynäs den gångna säsongen. En spelare i en bra ålder (25år) som kanske måste hitta en ny nivå kommande säsong för att ta nästa steg i sin karriär. Men en spelare som jag ser som mycket spännande. Vad kan vi då vänta oss av 19 åriga Marcus Sylvegård från Malmö? Ja, samma sak här egentligen. En kille som är lovande, en kille som är rivig och jobbig att möta. Men för vår skull, för Växjö Lakers skull måste även han hitta nästa dimension i sin hockey. Kraven är dock lite lägre på Sylvegård med tanke på åldern.

Till sist har vi Lukas Söderlund som anslöt till Växjö Lakers J20 lag under den gångna säsongen. Lukas är också han 19 år gammal, ursprungligen från Västerås, men närmast från Grums i div 1. En spännande spelare, men även han en framtidsspelare som vi måste ge tid. Tid som dom bara kan få i vår klubb om dom har bra , erfaret och rutinerat folk omkring sig. Och än så länge så är det ju så att dom spelarna, dom s.k spetsspelarna har ännu inte presenterats. Och dom måste ju givetvis komma, det förstå ju alla, annars blir det en tuff kommande säsong.

Min tanke så här långt är att det är en spännande grund Evertsson och Hall har lagt så här långt. Nu gäller det att krydda rätt också, och i rätt mängd. Laget vi har just nu ser jag som väldigt billigt. Många spelare som ska utvecklas hos oss och som därmed kostar klubben mindre pengar. Plånboken som man har just nu har är ordentligt fet. Nu gäller det att spendera dessa med eftertanke. Den enda positionen jag är orolig kring är centerpositionen. Är tanken följande: 1. Roman Horak, 2. ????, 3. Marcus Davidsson, 4. Erik Josefsson, ja då är jag inte orolig. Då känns det bra. Men är Davidsson tänkt som en av två toppcentrar känner jag mer osäkerhet.

Tålamod är det som gäller nu. Några rejäla spetsspelare tror jag inte kommer förrän tidigast efter VM. Ett spännande VM med ett Tre Kronor som känns riktigt bra.

God vår på er alla!!SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *