Ett vansinnesbeslut ur flera perspektiv

Jag tror inte det är många som missat Svenska Hockeyförbundets beslut om att fr.o.m säsongen 20/21 skrota kvalet mellan Hockeyallsvenskan och SHL och istället inför direkt upp och nedflyttning. Om jag förstått rätt så skrotas allt kval och ett lag kommer att flyttas upp varje år från Hockeyallsvenskan, vilket givetvis innebär att seriesegraren går direkt upp till SHL och sista laget på plats 14 i SHL trillar ur högsta serien.

När det gäller detta har jag haft samma inställning hela tiden och så även nu när man klubbat detta. Jag tycker det är ett vansinnes beslut ur flera perspektiv. Detta innebär ju nu att alla livlinor försvinner. Slutar man på plats 14 är det respass, du får ingen annan chans att rädda din plats. Och det är ju många som tycker detta är bra och rättvist. Många menar att det inte är mer än rätt att vinnaren av HA ska ta steget upp och laget som blir sist i SHL ska åka ur. Men det är att göra det enkelt för sig i en professionell värld som detta ändå är.

För det första tror jag detta kommer bli katastrofalt på sikt för HA, publikt sett. HA kommer att bli enormt ointressant för väldigt många under en stor del av säsongen. Vi kommer att få en toppstrid mellan 2-3 lag i bästa fall kanske något mer lag kan vara med. Och sen får vi ett bottenrace. Alla lag som är avsågade efter 35 omgångar tappar allt intresse kring sig själva. Detta kommer generera färre publikmatcher och då givetvis mindre intäkter. Vilket i sin tur på sikt kan generera ekonomiska problem.

Sen har vi ju detta med själva upp och nedflyttningen mellan HA och SHL. Här ser jag flera olika problem. Ett problem kan bli att vi kommer se betydligt färre lag som klarar av att etablera sig i SHL. Detta är ett problem redan idag och jag tror det kommer bli än värre med detta beslut. Och varför kommer det att bli svårare att etablera sig? Jo, vi vet ju hur tufft det är idag att komma under ifrån och upp med en lite sämre ekonomi och därmed sämre förutsättningar än de etablerade lagen. Dom har även svårt att locka de riktigt bra spelarna just då för att kunna tävla mot de andra. Idag har man trots allt en livlina kvar när man får ställas mot och mäta sin krafter med de bästa lagen från HA.

Sen har vi den delen som kanske är värst med detta. Jag tror vi kommer att få se många ekonomiska chansningar de kommande åren där lag som ligger pyrt till i SHL gör värvningar med pengar som man egentligen inte har för att det som är värre ska undvikas, nämligen degradering. Dessutom tror jag risken för lag i HA också chansar för att ta den där åtråvärda första platsen i serien som ger dom en SHL plats. Jag kan se en rättvisa i detta, men det är nog det enda positiva jag kan se faktiskt.

I min värld känns detta som ett beslut som tvingats fram av vissa kulturella lag i Sverige som kanske ser det som naturligt att just dom ska vara en del av finrummet. Men att man genom åren sett svårigheterna med konkurrensen i HA att ta sig upp, även om man vinner serien. Som ett fräscht exempel är väl den gångna säsongen där AIK vinner serien med hela 11 poäng före IKO. Och AIK är ju en av de kulturella klubbar i Sverige som säkert anser att dom ska vara i finrummet, och när det då inte hjälper att vinna serien för att gå upp så måste ju nått ändras. Istället var IKO och fjärdeplacerade Leksand som visade sig vara starkast när det väl gällde som mest.

I en proffsliga, som man ändå får anse att SHL är, där alla är heltidsanställda, så tycker jag det ska krävas mycket för ett lag att ta sig upp. Man ska få jobba för det, samtidigt som lagen ovanför måste ha en livlina med tanke på det som väntar ett lag ekonomiskt som trillar ur SHL. Hade det varit småligor utan några större pengar och spelare som jobbade deltid, ja då hade jag tyckt detta beslut varit okey ur det ekonomiska perspektivet. Däremot kommer jag jag aldrig acceptera detta sett ur underhållningsvärde. För publiken och större delen av föreningarna i HA är detta åt helvete.SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *