Sista spelaren måste vara en sniper

Sommaren är här på allvar, jag gör idag min första semesterdag av 4 veckor. Känns givetvis fantastiskt skönt. Därför har jag suttit under förmiddagen och granskat den trupp Växjö Lakers har till förfogande nu, med bara 3 veckor från ispremiären. Och jag är tudelad bokstavligt talat. Å ena sidan ser jag ett lag, som kanske är det absolut mest spännande lag jag sett Evertsson ställa fram inför en ny säsong. Å andra sidan hittar jag orosmoln i framför allt statistiken som gör mig aningen orolig och fundersam. Jag tänkte först gå igenom varje spelare kort för att se vad vi har i vår kortlek. Eventuella ess och jokrar!

På målvaktssidan finns det egentligen inte så mycket att säga. Vi har två mycket bra målvakter i Andrén och Fasth. En position vi inte alls behöver vara oroliga för. Inte så här inför i alla fall. Om vi då börjar på backsidan och först tittar på hur det ser ut rent statistiskt. Ja, det är en blandad backsidan med både ungt, rutinerat, spelskickligt och fysiskt. Men var är vår offensiva back, han som gör målen från blå både i 5m5 och i PP? Ser vi till de 8 backar som vi har idag och tittar på målskyttet föregående säsong i seniorsammanhang så gjordes det endast 10 mål av dessa 8 backar. Peter Andersson har jag ett gott öga till. En i första hand defensiv back med enorm styrka i det fysiska spelet. Svår att passera. Stabil helt enkelt. Målskytt, nej, ingen back vi ska förlita oss på när det gäller poängleverans. David Bernhardt då. Ja, också en back med en inställning jag gillar. En tvåvägsback som draftades 2016 av Philly som 199:a i den 7:e rundan. Men inte heller David är någon poängback sett till historien.

Då har vi Matt Bodie, Kanadensaren från samma ställe som Shinnimin, East S:t Paul i Kanada. En spelskicklig back som nog ska ses som offensivt skillad. men då ser man att det först och främst är hans spelskicklighet som lyser igenom. Han kommer lägga många fina mackor till sina medspelare kommande säsong, men målskytt ska han nog inte anses vara. Senaste säsongen blev det endast 3 mål på 39 matcher i KHL. Och tittar man i Bodies CV så kan man snabbt konstatera att han aldrig gjort mer 8 mål på en säsong. Oliver Bohm känner vi vid det här laget. En tung pjäs som har sina bästa kvalitéer i defensiven. Inga mål alls i förra årets grundserie på 32 matcher.

Tim Erixon då. Detta ska ju vara en bra värvning. Frågan är var Tims stora kvalitéer ligger för nånstans? 2 mål på de senaste två säsongerna. 11 mål totalt sedan han lämnade svensk hockey säsongen 14/15. Linus Högberg är vår unga talang som tar nya steg varje år. Men rent poängmässigt har inte Linus fått något lyft. 4 SHL mål på totalt 94 matcher är ju sådär. Alltså är inte Linus heller någon potentiell målskytt. Linus Nässén är en ung talang nyligen hemkommen från Nordamerika efter 2 säsonger i deras juniorliga WHL. Linus har tidigare 31 matcher i SHL med Luleå och totalt ett mål. Målskytt? Kanske.

Sist men definitivt inte minst, Daniel Rahimi. Vår pappa i försvarsspelet. Han som ska se till att hålla motståndaren på mattan med sin storlek. Vår defensiva klippa. Men målskytt är han inte dock. 4 mål första säsongen, inget alls i fjol. Alltså ingen poängstark backlinje direkt, eller?

Vilka poängstarka kort har vi då på forwardssidan. Roman Horak gjorde 15 baljor ifjol och ska vara en poängledande spelare helt klart. Både han och Shinnimin är stabila straxt över 30 poäng per säsong. En annan som vi förlitar oss stort på är givetvis Emil Pettersson och Jakob Forsbacka Karlsson. Men tittar vi i deras CV så kanske vi förväntar oss för mycket. Ingen av dom kan anses vara några supersnipers direkt. Emil är ju framför allt enormt spelskicklig och den absoluta styrkan ligger nog trots allt på att hitta kompisar med fina pass i bra lägen. Forsbacka Karlsson har potential, det har han visat vid några enstaka säsonger. Frågan är kan han plocka fram det?

Vi har ett antal tydliga rollspelare i Erik Josefsson, Marcus Sylvegård och Martin Lundberg. Även Ludvig Nilsson får nog tas med i detta epitet. Jag har inte nämnt Marcus Davidsson. Och det här är ju en spännande spelare som tryckte dit 27 poäng med DIF i fjol, 10 mål och 17 ass är bra. Kan han ta nästa steg så finns här potential. Det som oroar mig lite är när jag räknar igenom hur många mål den här truppen gjorde på seniornivå föregående säsong. Ja, räknar vi rakt av så gjorde dom 134 mål tillsammans. Vårt lag förra året landade på 123 mål i grundserien. Bästa lag målmässigt var seriesegrarna Färjestad på 165 mål.

Men av våra 134 mål i nuvarande trupp så står faktiskt unga Linus Söderlund för 22 av dessa i div 1 med Grums i fjol. Tar vi bort dessa 22 mål så har vi bara 112 kvar. Och 112 mål är problematiskt. Sämst ifjol var Timrå IK på 115 mål. Med detta som facit inför säsongen så anser jag att Evertssons sista pusselbit är enormt viktig. Detta måste vara en sniper av högsta kaliber, en Gynge typ som älskar att göra mål. Som kan tillföra åtminstone 15-20 mål till detta lag.

Som jag skrev inledningsvis så tycker jag det här laget är väldigt spännande och det finns helt klart en fantastiskt utvecklingspotential. Men det finns också orosmoln sett till vem som ska göra målen. Det känns som det åter är ganska mycket som måste falla på plats för att vi ska få ut det vi vill få ut av den här truppen. Vem blir vår sista joker och när kommer han?

Jag återkommer med hur jag tror SHL slutar 19/20.

Glad sommar!SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
1 svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *