Inte domare, vi vill ha matchledare

Satt igår och sporadiskt följde matchen mellan Färjestad och Växjö Lakers. Och slogs väldigt mycket av domare Wolmer Edqvists agerande på banan. Det kändes som ett militärt befäl som drillade sina soldater i vett och etikett. Eller en hårdförd lärare av den gamla skolan som inte accepterar annat än stenhård disciplin. Han pekade verkligen med hela handen. Att en domare gör fel är något de flesta av oss trots allt accepterar, åtminstone i förlängningen. Mitt i stridens hetta är det svårt att förlåta, men det är något som domaren ska vara medveten om och tillhör även det, precis som domarens fel. Sen är det ju så att domaren oftast tar rätt beslut enligt regelboken. Jag är av den uppfattningen att jag inte vill ha en DOMAR-typ på banan, utan mer någon som agerar matchledare. Och vad menar jag med matchledare?

Egentligen precis vad det låter som. Någon som leder matchen och som ska se till att matchen flyter på på absolut bästa sätt genom kommunikation med samtliga inblandade. En bra matchledare vet att när någon kommer fram, andfådd och irrterad för nått, kanske t.o.m lite skrikande, är det livsviktigt att han som matchledare behåller lugnet. Att i ett sådant läge agera tillbaka med samma metod är det sämsta man kan göra och kommer inte att generera ett fortsatt bra klimat på banan. En matchledare som agerar direkt genom att höja rösten och visa ut spelare till höger och vänster är i mitt tycke inte en bra matchledare, utan mer bara en domare. Wolmer Edqvist hade ingen vilja redan från start igår att kommunicera med Brecndan Shinnimin och skapa ett förtroende hos honom. Utan han ville bara visa vem som bestämmer.

Det här är en miss tycker jag från SHL:s domaransvariga. Man måster jobba mer med matchledarskap. Vi har ett par exemplariska matchledare i SHL som har den stora förmågan att kommunicera, eller rättare sagt dom har förmågan att se och känna av alla lägen i matchen, och vet när läge finns för kommunikation, eller när det är bäst att bara låta spelaren vara. Eller när man till sist måste sätta ner skon. Men som jag uppfattade det igår så hade Wolmer Edqvist redan bestämt sig när han kom in på banan hur han skulle agera mot Shinnimin. När t.o.m Sam Hallam reagerar ochslänger iväg en skopa om hur domaren agerat så tror jag de flesta förstår att det inte var nått bra matchledarskap från herr Edqvist.

Vi har många gånger sett och hört de gamla rävarna Micke Nord, Micke ”Näsan” Sjöqvist eller Patrik Sjöberg. Tre riktigt skickliga domare. Och jag tror inte dom är bättre när det gäller att tolka och efterleva regelverket än tex Wolmer, utan den stora skillnaden är hur dom går in och leder matcherna. Hur dom kommunicerar med ledare och spelare. Tex den som blivit en klassiker vid det här laget när Patrik Sjöberg på ett fantastiskt sätt läxar upp Christoffer Persson i HV71 https://youtu.be/lV6YJkMwmkQ

Jag hoppas verkligen att man från domarstaben såg matchen igår och verkligen tar tag i det och guidar Wolmer till att hantera dessa situationer på ett bättre sätt. Jag ser varje gång en domare kan kommunicera bort ett problem med en spelare som en stor seger för domaren som matchledare. Varje gång en domare måste agera som Wolmer igår tycker jag ska ses som ett stort misslyckande från bägge sidor. Och jag tror ärligt på att hade det varit tex Micke Nord som fått samma situation igår, så hade inte Shinnimin åkt ut och Färjestad hade BARA fått ett 5 mot 4. Därifrån vet vi sen inte hur det hade kunnat sett ut. Det är synd. Och jag vill nog tro att oavsett vilket lag man håller på så tror jag de flesta håller med mig i slutändan.SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *