Vi har farten, men saknar musklerna

Det blev förlust igen, och det jobbigaste av allt är att det ser nästan likadant ut varenda match. Och resultatet ungefär detsamma, vi släpper in 3-4 baljor och gör max en. Samtidigt som vi vinner skotten överlägset. Men det är ju fortfarande så att man inte få några bonuspinnar när man vinner skotten. Så här långt på 7 omgångar har vi lassat iväg 203 skott mot våra motståndare, alltså skott PÅ mål. På dessa 203 skott har vi lyckats näta 13 gånger. Det är en effektivitet på 6,4%. Innan dagens match mot Malmö var den strax över 7%. Vi har haft 158 skott emot oss och vi har släppt in 25 mål. För det första är det ett snitt på 3,5 mål i baken varje match. Då är det svårt att vinna matcher. Motståndarna har tillsammans mot Växjö 15,8% i effektivitet. Det enda vi egentligen kan vara nöjda över är ju att statistiken trots allt talar för att det kommer att vända…… kanske?!

Redan innan dagens match låg vi 3:a i Corsitabellen, och det lär ju inte ha försämrats efter dagens insats där vi skickade iväg 36 skott mot Malmös 24. Sen tar ju Corsin även med skott utanför mål samt blockade skott. Corsin brukar lugna mig en hel del. Men efter dagens match lugnar detta inte mig längre. Och det beror på att jag studerade lite noggrannare idag hur och var vi avslutar. De flesta som kan lite om hockey vet ju att 70-80% av alla mål görs från det omtalade slottet en bit ut framför målet. Och det var i ytterkanten av detta område som Gynge pricksköt in reduceringen idag. Här är ett av problemen. I bästa fall kommer vi in i ytterkanten av detta slott. Jag börjar mer och mer tro att Evertssons och Hallams filosofi att ha många centrar är det som stjälper oss idag. Vi har många skickliga och snabba spelare. Och faktum är ju att vi i år har ett betydligt snabbare lag, men jag tycker vi saknar musklerna för att hota motståndarens mål på ett bättre sätt. Vi skjuter mycket, men från distans. Vi skulle behöva ett antal tunga gedigna kantspelare med ett attackpsyke.

Den typen av spelare skapar åkytor för våra skickligare spelare. Idag tar vi oss inte in i det område man måste in i för att vinna matcher. Som jag sa, våra skickliga spelare är bra, snabba, men dom  behöver hjälp. Men den hjälpen finns inte i den här truppen. Den består bara av skickliga spelare som alla konkurrera om att ta en centerplats. Möjligtvis att Shinnimin kan ses som en attackspelare, men samtidigt väger han för lätt. Sen hade det ju givetvis varit lättare om det hade varit så att vi kunde peka på att här är just nu vår akilleshäl. Vi är dåliga i försvarsspelet men framåt gör vi det bra. Eller att vi är väldigt ineffektiva, men vi har ett riktigt solit försvarsspel. Just nu är vårt problem att vi inte gör mål framåt och släpper in en hel drös bakåt. Vilket gör allt mer komplext. Helt klart är det så att vår backsida är svag, både defensivt som offensivt. Våra backar agerar alldeles för för långsamt med puck i egen zon. Första passet kommer sällan i rätt tid, och man transportera alldeles för mycket puck.

Niklas Lundgren eller Ilari Melart ska fixa detta? Nä, knappast. Jag känner att vi hade behövt byta ut två av våra backar till mer offensiva typer med förmågan att leverera snabba första pass och pointa i PP, med bra direktskott. Dom finns givetvis inte på marknaden. Samtidigt borde nog både Sam Hallam och Evertsson sett detta problem tidigt under vårens och sommarens lagbygge. Jag menar alla, precis ALLA har ju poängterat att Lakers svaga sida är backsidan. Visst kan det vara så att Melart eller Lundgren kan stabilisera bakåt en aning, men våra offensiva problem kvarstår. Att bara ta 3 poäng på 7 matcher är givetvis ett tecken på att laget inte synkar alls. Ett svårt läge som jag tycker att man som förening satt sig själva i lite. En bra forwardsbesättning om ser till varje enskilt namn, men frågan är om det är rätt ingredienser för den här sockerkakan.

Jag tycker nog, trots skottstatistiken att Malmö vinner helt rättvist idag. Dom spelar lungt och metodiskt och har inga störrre svårigheter att hålla Lakers på utsidan. Och när dom väl får pucken så sätter dom ett jäkla tryck framåt. Dom har en del spelartyper som vi saknar. Spelare som vågar attackera och slå sig in i de mer heta områdena. En annan sak som slog mig idag var när Lakers hade puck bakom eget mål och avlastande back som alltid åker ut i höger hörn. Malmö ställde idag en spelare på mellis mellan backen bakom mål och avlastande back i hörnet. Detta skapade kaos bakom eget mål. Varianten är så inövad att trots Malmös taktik slog man passet och sen skulle man försöka med pass tillbaka och stressen var total. Man hade ingen Plan B alls här. Det förvånar mig enormt. Malmö spelade statiskt istället för att tokpressa ner bakom mål och då blev även Lakers backar statiska. Jätte märkligt. Borde man inte pratat om vad man gör om motståndaren kommer ner och skär av den möjligheten?

Jag vet inte vart detta tar vägen. Men en sak är klar, vi har gått från en dålig start till att faktiskt ha stora problem. Gynges intervju efter matchen idag indikerade en viss uppgivenhet.SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
1 svara
  1. Magnus
    Magnus says:

    Som vanligt har du en bra analys av matchen. Tänkte på samma sak med puck bakom mål. Där står spelaren själv och det var en Malmö spelare på varje sida mål och ingen i Lakers som går ner och flyttar spelare eller täcker upp hjälper till mm. Lika så var spelare lite rädda för Rahimi han var en ting back som andra spelare åkte runt för stt slippa möta. Idag kör de över honom ingen som bryr sig han tacklar inte gör nästan inget fysiskt. Så ska vi ta in en ny fysisk back som blir omskolad till ngt annat. Rahimi skulle kanske få gå tillbaka till sitt tunga fysiska spel också. Tungt fysiskt rent spel, inget fult.

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *