Ett välkommet uppehåll väntar

Sista matchen innan ett välkommet landslagsuppehåll står för dörren. Ett uppehåll som jag hoppas kommer förändra Växjö Lakers trupp säsongen 19/20 ordentligt. Vi behöver skicka in en handgranat i truppen, om ni förstår vad jag menar (Inte ordagrant alltså).  Vi behöver få in de flesta ingredienser faktiskt. Vi behöver fart, driv, vilja, glädje och en helt annan mentalitet än vad vi har att tillgå i dagsläget. Det är nog första gången sedan vi kom upp i SHL som jag faktiskt känner mig slagen redan innan en match är spelad. Med facit vi har efter 15 omgångar så ser jag inte hur detta lag ska kunna klara av att vinna mot Luleå. Ja, inte ens hur dom ska lyckas ta poäng. Rent hockeymässigt ser jag inte fram mot kvällens match. Varför? Jo, för det första så tycker jag Växjö Lakers anno 19/20 spelar en seg, långsam och tråkig hockey. Nu ska dom möta ett lag som är minst lika tråkiga, dock ett lag som är mycket mycket bättre.

Luleå är kanske SHL:s mest försvarsstarka lag som egentligen lever på att tråka ut sina motståndare, och man gör det otroligt bra. Alla följer konceptet, alla vet vad dom ska göra. Tar dom ledningen blir dom ännu värre att möta, ännu tightare och bjuder sällan på nånting. Att vi skulle ha nycklarna att dyrka upp detta är jag högst tveksam till. Det värsta som kan hända ikväll är om och när vi får ett mål i matchen!? Ja, faktiskt, så är det. Gör Luleå första målet så är matchen näst intill stängd. Jag tror inte Lakers kan rubba norrbottningarna då. Gör Lakers första målet så är risken överhängande (om man ser till säsongen så här långt) att vi efter det rasar totalt och Luleå vänder tillställningen på några minuter bara, och vips är vi tillbaka med Luleå i förarsätet med allt vad det innebär.

Är jag negativ och bitter? Nej, inte alls, bara totalt medveten om hur säsongen sett ut tills dags datum. Spelarna och ledarna får gärna läsa detta och får väldigt gärna bli rejält förbannade, om det hjälper till bättre insatser. Är dock tveksam.

Som sagt, 16 omgångar har avverkats efter kvällens batalj mot Luleå och oavsett hur det går ikväll, och hur bra eller dåligt spelare presterar så har tåget redan gått. Förändringens tid måste komma under uppehållet. Som jag skrivit innan så måste vi nog ha in 4-5 nya spelare vilket givetvis låter helt galet. Men vi har nog kommit dit hän där alternativ inte längre finns. För några år sedan räddade HV71 säsongen när man plockade in Campoli, Salmela, Christensen och Rajala på ett bräde. Detta är nått som Lakers nu måste göra. In med en handgranat. In med ny energi och ut med de som inte leverera. Sen är det givetvis så att en del av de som inte levererar har en lönepost som är svår att få nån annan att ta över. Men då får man helt enkelt bita i det sura äpplet och fortsätta ta den delen av löneposten som inte nästa arbetsgivare vill ta. Men spelare måste ut.

Jag tror de flesta är ganska överens med mig när jag säger att Jakob Forsbacka Karlsson är en av de som bör plockas bort just nu. Han är trots allt invärvad som en spelare som ska göra stor skillnad, en spelare som enligt många borde varit kvar i Boston Bruins och där tagit en ordinarie plats. Men på nått sätt så känns de personliga problemen vid sidan av hockeyn som nämnts så pass stora att han inte kan koncentrera sig på sitt jobb. I sådant fall bör han nog kanske åtminstone ta en time out. Pontus Holmberg och Fredrik Karlström är två unga spelare med stor potential. Men dom bör gå någon annanstans och utvecklas. Dom kommer inte att ta det där viktiga nästa steget här, det är uppenbart. Gynge är en spelare jag inte alls blir klok på. Man ser att det finns en vilja där inne, men det verkar som han är i samma situation som en annan är i. Kommit upp i åldern, hjärnan säger att jag kan hur mycket som helst, väl ute på isen så säger kroppen något helt annat. Gynge levererar inte, och är dyr och svår att byta bort. Men jag är samtidigt lite splittrad gällande Gynge. Kanske kan han hitta rätt igen med rätt omgivning. Kanske!

På backsidan är de största problemen. Och här är problemen stora, både med och utan puck. Vi har redan skeppat David Bernhartd vilket är ett helt rätt beslut. Saken är den att vi nog behöver plocka bort ytterligare två backar. Här hör jag andra skrika både Högberg, Bodie, Bohm och vissa fall även Rahimi. Här bör man först göra ett rejält konstaterande när det gäller Peter Andersson. Var står han i sin rehab. Blir han spelklar inom kort eller pratar vi efter jul eller när? Är det efter jul som gäller för Peter så kan vi se honom som icke disponibel. I sådana fall har vi nu 7 backar tillgängliga. I så fall kan jag nog tänka mig att behålla resten om vi får in två nya, som tex Maione och Koivisto som har nämnts. Då har vi åter 9 backar vilket jag kan tycka vara bra då vi behöver upprätthålla konkurrens situationen också.

En annan sida som jag inte berört är målvakterna. Jag lider med Andrén när det gäller tabben i torsdags. Det är sånt som händer. För ett lag i Lakers sits så tar det givetvis betydligt hårdare. Men om vi bortser från den tabben och tittar på våra två Viktor och deras statistik. Det är inte bra och inger givetvis ingen trygghet i truppen. Men en målvakt av hög kvalité mitt i säsongen är inte lätt att hitta. Alexander Salak var åtminstone ledig vet jag, men om han är det fortfarande vet jag inte.

När det gäller forwardssidan har Evertsson och hans team en utmaning. Där är marknaden klen generellt sett vid den här tidpunkten. För det är ju ändå så att jag vill se kompetent personal in, och inga chansningar. Vi har nämligen inte råd med chansningar nu. Nu om någon gång är det livsviktigt med noggrannhet. Samtidigt som man har ett krav på sig att förändra. Tungan rätt i mun med andra ord. En spännande vecka väntar. En otroligt viktig vecka känns det som. Kanske t.o.m en avgörande vecka för resten av säsongen.SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *