Ärligt SHL, vill vi ha det så här

Jag må vara färgad, mend et skiter jag i om man tycker idag för detta var nog bland det absolut sämsta jag sett sedan Växjö lakers tog steget upp i SHL. När t.o.m min 10 åriga grabb kommer fram efter matchen och utan att jag sagt något frågar varför det inte blev nånting när Shinnimin kom fri. Vad ska man svara då? Då jag själv varit domare så känner jag att det borde finnas en stor stolthet i utövandet av matchledare och att man alltid, utan att låta sig påverkas av vares ig vilka lag som står på banan eller vilka spelare man handskas med. Man utövar sitt uppdrag med stolthet och respekt. Dagens domare i Vida Arena agerar rakt motsatt. Jag tycker man drar en skammens skynke över hela matchledarrollen. Man visar redan de första 10 minutrarna i matchen, där man vägrar sätta ner foten och blundar för alla spelförstörande moment. Sen kommer en solklar tripping på en Lakersspelare som man då inte KAN blunda för. En utvisning som i detta läget välkomnar Färjestad in i matchen.

Som jag skrev så borde man ha en stor respekt för sin roll som matchledare och känna en stolthet att alltid göra sitt absolut yttersta oavsett vem man har med att göra. Det är ganska tydligt nu att en spelare som absolut inte får någonting med sig över huvudtaget oavsett vad han utsätts för är Shinnimin. neddragningar, omvända livtag, fasthållning, late hits you name it, han får inget med sig. Sedan när han t.o.m sliter sig fri med pucken under kontroll och först blir upphakad med klubban, sedan tagen i axeln och slungad bakåt, glider in i målet med pucken, vad gör domaren då, först? Jo, han blåser och visar att han tar ut pucken i neutral zon pga spelare i målgården. Ska man skratta eller gråta? Tydligen är det även så att t.o.m SHL:s situationsrum reagerar på situationen och ber om domarnas uppmärksamhet som tvingas åka till båset för en videoanalys. Nog kan det vara så att situationsrummet tyckte att det här möjligtvis kunde vara mål, vilket även Cmore studion tyckte.

Men här känns det verkligen som om det handlade om enorm prestige. Vi får alltså ett friläge med ett solklart regelbrott, som hela Vida Arena kan se, t.o.m min 10 åriga son, som slutar med tek i mittzon för spelare i målgården. Hur kan SHL känna någon som helst stolthet över svensk ishockey när man ser detta debacle? Jag anser att SHL:s domarbas ska entledigas och någon ny med bättre visioner om hur våra svenska matchledare ska agera få ta över. Någon som kan se till att utbilda och kräva av våra domare att man agerar efter regelboken oavsett vilket lag eller spelare man dömer.

Både Sam Hallam och Johan Pennerborn är lite väl diplomatiska i sina analyser efter matchen. Men ganska säkert är det så att man vet att det blir konsekvenser om man säger något som kan anses störande.

Inte ofta man är så här, rent ut sagt, förbannad efter en seger.

Men hockeymatchen i sig var underhållande. Och det är riktigt kul att se Lakers tugga på, på ett helt annat sätt än man gjort innan. Man är mycket starkare, jobbar hårdare än tidigare. Jag har varit kritisk mot en del spelare, bl.a JFK. Men jag erkänner, han har verkligen steppat upp de senaste matcherna. En förvandling som jag hoppas fortsätter. Försvarsspelet idag, jämfört för en månad sedan är som natt och dag. Detta gäller även PK. Nya backen Koivisto känns som precis det Lakers behövde. Och riktigt kul att han fick gå in och avgöra den här tillställningen också. Två poäng som borde varit tre, som jag ser det. Två tuffa bortamatcher väntar Lakers nu med först Malmö på torsdag sedan Djurgården på lördag.SJÖAGUDEN - En småländsk fristående hockeyblogg
3 Kommentarer
 1. Christian
  Christian says:

  Ja det här med Domarna bör de ta tag i per omgående, det sänker hela underhållsvärdet i SHL , tråkigt när man går hem efter en bra match och endast känner frustration över en genomusel Domarinsats :-(
  Är ju trots allt vi som betalar deras löner!

 2. Magnus
  Magnus says:

  Jaha du hur ska man få ändring på detta? Skulle man inte kunna ge domarna reprimander efter matchen. Det skulle kunna vara ett sätt. Precis som situationsrummet kan ge spelarna ett straff i efterhand så kan domarna bli avstängda. Fast vi har väl inte tillräckligt många domare för många skulle nog bli avstängda då. Det är också som du säger domarna är inte neutrala. Det verkar däremot som de är heliga, när till och med tränarna vet att om man klagar blir man straffad för det i de kommande matcherna. Skulle vara kul och få hit domare från någon annan liga så man fick se om det var någon skillnad.

 3. Bengt-Olof
  Bengt-Olof says:

  Ja, vad ska man säga! Håller naturligtvis med er, domarinsatsen måste starkt kritiseras, charlie Chaplin skulle ha kommit in i vida i lördags och det hade inte varit ett större skämt. Det ryno gör på Shinni belönas! Det straffas inte.

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *